Κόσμος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί τον Παναμά

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο σχεδιάζει να ταξιδέψει στον Παναμά, την επόμενη εβδομάδα, μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου, προκειμένου να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όσο αφορά στην ανάκτηση της Διώρυγας του Παναμά, ο Ρούμπιο θα επισκεφθεί τον Παναμά παρότι το εθιμοτυπικό προστάζει πως το πρώτο ταξίδι του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο εξωτερικό είναι σε έναν ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ.Αυτό είχαν πράξει άλλωστε οι προκάτοχοι του Ρούμπιο, με τον Άντονι Μπλίνκεν να πηγαίνει στην Ιαπωνία και τον Ρεξ Τίλερσον -πριν από αυτόν- να επισκέπτεται τη Γερμανία.

Αργά το βράδυ της Τετάρτη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους επιβεβαίωσε το ταξίδι, τονίζοντας ότι ο Ρούμπιο επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στο Δυτικό Ημισφαίριο επειδή «είναι ο τόπος που ζούμε».

Εκτός από τον Παναμά, ο Ρούμπιο αναμένεται να επισκεφθεί τη Γουατεμάλα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κόστα Ρίκα και το Ελ Σαλβαδόρ.

«Δεν θα συνεχίσουμε να αγνοούμε την περιοχή όπως έκαναν άλλες κυβερνήσεις», τόνισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ. «Η συνεργασία με τους γείτονές μας είναι αποτελεί κρίσμιο στοιχείο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, των αλυσίδων εφοδιασμού και της οικονομικής ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Η Διώρυγα ανήκει στον λαό μας λέει ο Παναμάς

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του, τη Δευτέρα, ο Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ «θα πάρουν πίσω» τη Διώρυγα, κατηγορώντας τον Παναμά ότι την έχει «παραδώσει» στους Κινέζους.

«Η Διώρυγα του Παναμά δεν ήταν παραχώρηση ή δώρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες», απάντησε, χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, μιλώντας σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Οι ισχυρισμοί του Τραμπ για τη Διώρυγα είναι «ψευδείς», τόνισε προσθέτοντας ότι αυτή «ανήκει στον λαό του Παναμά».

Η Διώρυγα του Παναμά που τέθηκε σε λειτουργία το 1914, κατασκευάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρέμεινε υπό τον έλεγχό τους μέχρι το 1977, όταν η συμφωνία Τορίγιος-Κάρτερ έκανε συνδιαχειριστή -έως το 1999- και στη συνέχεια αποκλειστικό διαχειριστή τον Παναμά.

Η σημασία της στο οικονομικό «παιχνίδι» της κυβέρνησης Τραμπ, είναι βαρύνουσα, καθώς αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αλυσίδες εφοδιασμού, με το 6% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου να διέρχεται από εκεί.

Περίπου το 40% των εμπορευματοκιβωτίων στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί τη Διώρυγα ετησίως, ενώ πλέον του 70% των πλοίων που περνούν από τη Διώρυγα κατευθύνονται ή προέρχονται από λιμάνια των ΗΠΑ.

Related Articles

Back to top button