Κόσμος

Ο Χάλεντ Μασάλ πιθανός διάδοχος του Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς

Ο επικεφαλής του γραφείου της Χαμάς στο εξωτερικό, Χάλεντ Μασάλ, ο οποίος σύμφωνα με ιρανικές πηγές πιθανότατα βρίσκεται στην Τουρκία, θα είναι πιθανότατα το διάδοχος του Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε χθες, Πέμπτη από ισραηλινούς στρατιώτες στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Η πληροφορία που μεταδίδει ο ιστότοπος LBCI του Λιβάνου, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα από την παλαιστινιακή οργάνωση αλλά διάφορες πηγές ανέφεραν και νωρίτερα τον Μασάλ ως πιθανό νέο ηγέτη της Χαμάς, αναφέροντας ως λιγότερο πιθανά τα ενδεχόμενα τον Σινουάρ να διαδεχθεί ο μικρότερος αδελφός του Μοχάμεντ ή ο Χαλίλ αλ-Χάγια, αναπληρωτής επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κύριους διαπραγματευτές κατά τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κατάρ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ηγεσία της Χαμάς ενημέρωσε Τουρκία, Κατάρ και Αίγυπτο για τις τελευταίες εξελίξεις και τόνισε ότι μετά το θάνατό τού Σινουάρ, οι συνομιλίες για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και τον τερματισμό του πολέμου «θα γίνονται όλο και πιο δύσκολες».

Μετά από ένα ανθρωποκυνηγητό ενός έτους, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες, ότι ο Σινουάρ, που διαδέχθηκε πριν δύο μήνες τον Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στον Λίβανο, σκοτώθηκε, χθες Πέμπτη, σε μια τυχαία επιχείρηση στην περιοχή της Ράφα, από στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Στο φόντο της αναμονής των εξελίξεων για την διαδοχή, συνεχίζονται και οι αντιδράσεις στην Ευρώπη με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ότι ο Σινουάρ στεκόταν «εμπόδιο στην κατεπείγουσα ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και άνευ όρων απελευθέρωσης όλων των ομήρων». «Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ένας τρομοκράτης, καταχωρημένος στη λίστα της Ε.Ε., υπεύθυνος για την αποτρόπαια επίθεση της 7ης Οκτωβρίου», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο Κρις Στάρμερ δήλωσε πως η Βρετανία  «δεν θα θρηνήσει» τον Σινουάρ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εγκέφαλο πίσω από την πιο θανατηφόρα ημέρα στην εβραϊκή ιστορία μετά το Ολοκαύτωμα», ενώ η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι τόνισε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς ανοίγει τον δρόμο για μια «νέα φάση» της σύγκρουσης. «Είμαι πεπεισμένη ότι πρέπει να ξεκινήσει μια νέα φάση: είναι καιρός να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Γάζας», τόνισε.

Ιράν: Θα γίνει πρότυπο για τη νεολαία

Από την άλλη πλευρά, σε ανακοίνωση της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ιράν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τονίζεται ότι ο θάνατος του Σινουάρ, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης» με σκοπό την «απελευθέρωση» των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

«Όταν οι αμερικανικές δυνάμεις έσυραν τον Σαντάμ Χουσεΐν από μια υπόγεια τρύπα, εκείνος τους παρακάλεσε να μην τον σκοτώσουν παρά το γεγονός ότι ήταν οπλισμένος. Εκείνοι που θεωρούσαν τον Σαντάμ ως πρότυπο αντίστασής τους, τελικά κατέρρευσαν. Ωστόσο, όταν οι μουσουλμάνοι κοιτούν ψηλά στον Μάρτυρα Σινγουάρ που στέκεται στο πεδίο της μάχης -έτοιμος για μάχη, έξω στο ύπαιθρο, όχι σε κρησφύγετο, αντιμετωπίζοντας τον εχθρό- το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί. Θα γίνει πρότυπο για τους νέους και τα παιδιά που θα συνεχίσουν την πορεία του προς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Όσο υπάρχει η κατοχή και η επιθετικότητα, η αντίσταση θα διαρκέσει, γιατί ο μάρτυρας παραμένει ζωντανός και πηγή έμπνευσης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Related Articles

Back to top button