Κόσμος

Ο Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ

Για κίνηση που μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, αλλά και εμπόδια στη δημοσιονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, κάνουν λόγο αναλυτές μετά την χθεσινή κίνηση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ, αλλάζοντας παράλληλα τις προοπτικές για την αμερικανική οικονομία σε «σταθερές» από «αρνητικές».

«Διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ και το Κογκρέσο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μέτρα για την αντιστροφή της τάσης των μεγάλων ετήσιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του αυξανόμενου κόστους δανεισμού», ανέφερε ο γνωστός οίκος αξιολόγησης, αιτιολογώντας την απόφασή του να υποβαθμίσει την αξιολόγηση των ΗΠΑ από Aaa σε Aa1.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ «διατηρούν εξαιρετικά πιστωτικά πλεονεκτήματα, όπως το μέγεθος, την ανθεκτικότητα και τον δυναμισμό της οικονομίας τους και τον ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος».

Η Moody’s είναι ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η Standard & Poor’s υποβάθμισε το ομοσπονδιακό χρέος το 2011 και η Fitch Ratings ακολούθησε το 2023.

Σε ανακοίνωσή της, η Moody’s ανέφερε: «Αναμένουμε ότι τα ομοσπονδιακά ελλείμματα θα διευρυνθούν, φτάνοντας σχεδόν το 9% έως το 2035, από 6,4% το 2024, κυρίως λόγω των αυξημένων πληρωμών τόκων επί του χρέους, των δαπανών για επιδόματα και της σχετικά χαμηλής συγκέντρωσης εσόδων».

Η παράταση των φορολογικών περικοπών του 2017 που αποφάσισε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αποτελεί προτεραιότητα του Κογκρέσου που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, σύμφωνα με την Moody’s, θα προσθέσει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία στο ομοσπονδιακό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Στίβεν Τσουνγκ, αντέδρασε στην υποβάθμιση μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας τον οικονομολόγο της Moody’s, Μαρκ Ζάντι, τον οποίο αποκάλεσε πολιτικό αντίπαλο του Τραμπ. «Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την «ανάλυσή» του. Έχει αποδειχθεί ότι κάνει λάθος ξανά και ξανά», έγραψε.

Ο Στίβεν Μουρ, πρώην ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ και οικονομολόγος στο Heritage Foundation, χαρακτήρισε την κίνηση «εξωφρενική». «Αν ένα κρατικό ομόλογο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ δεν είναι περιουσιακό στοιχείο τριπλής κατηγορίας Α, τότε τι είναι;» δήλωσε στο Reuters.

Related Articles

Back to top button