Κόσμος

Πάνω από 1.600 νεκροί στην Μιανμάρ από τον σεισμό

Ο απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε προχθές, Παρασκευή, τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη ανήλθε σε 1.644 νεκρούς και 3.408 τραυματίες στην Μιανμάρ, ανακοίνωσε χθες η χούντα που βρίσκεται στην εξουσία.

Τουλάχιστον 139 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στην Μπανγκόκ ο απολογισμός ανήλθε στους 17 νεκρούς, ανέφεραν σήμερα οι αρχές της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

Η μητροπολιτική αρχή της Μπανγκόκ ανακοίνωσε πως 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 83 παραμένουν αγνοούμενοι, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση ενός 33ώροφου ουρανοξύστη υπό ανέγερση σε μια συνοικία της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

Μιανμάρ: Μονομερή κατάπαυση πυρός κήρυξαν οι αντάρτες για να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων

Η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε σήμερα μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων.

Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (People’s Defence Force / PDF) «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από την 30ή Μαρτίου 2025, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.

Η PDF διαβεβαιώνει πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών που συγκλόνισε την Παρασκευή το κεντρικό τμήμα της Μιανμάρ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.644 ανθρώπους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του στρατιωτικού καθεστώτος που κυβερνά αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το 2021, η χούντα της Μιανμάρ προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της, πολεμώντας τόσο τους αντάρτες της PDF όσο και ένοπλες μειονοτικές ομάδες που ελέγχουν αρκετές παραμεθόριες περιοχές.

Related Articles

Back to top button