Κόσμος

Στον Όρμο Φαλήρου το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ»

Στον Όρμο Φαλήρου, έπειτα από τον πλου τεσσάρων μηνών στην «ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», αγκυροβόλησε το αεροπλανοφόρο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, «Σαρλ ντε Γκολ» (Charles De Gaulle).

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά, όπως χαρακτηρίζεται, ευρωπαϊκά αεροπλανοφόρα, μήκους 260 μέτρων, το οποίο έχει στη δύναμή του 22 αεροπλάνα Rafale, αναγνωριστικά και διασωστικά σκάφη και άλλες πολλές στρατιωτικές δυνατότητες. Κατά την πορεία του, συνοδεύεται από ένα υποβρύχιο, μία φρεγάτα και διάφορα άλλου είδους πλοία για την ασφάλεια, αλλά και την υποστήριξή του στις επιχειρήσεις, όποτε και αν τούτο απαιτηθεί.

Στρατιωτικό προσωπικό της Γαλλίας στέκεται σε στάση προσοχής στο κατάστρωμα απογείωσης του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle της Γαλλίας που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Φαληρικό Ορμο, Σάββατο12 Απριλίου 2025. Το Charles de Gaulle διαθέτει 22 αεροσκάφη Rafale και δύο ιπτάμενα ραντάρ E2C HawkEye. Το αεροπλανοφόρο έχει αγκυροβολήσει στο Φάληρο με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί στην Αθήνα. Το πλοίο συμμετείχε σε αποστολή στον Ινδικό Ωκεανό ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πλήρωμα, με το οποίο είναι επανδρωμένο το «Σαρλ ντε Γκολ», συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού, αριθμεί τα 1.800 άτομα. ενώ το τεχνικό προσωπικό του έχει εκπαιδευτεί, ώστε να επισκευάζει και να συντηρεί τα αεροσκάφη εν πλω.

Λοράνς Αουέρ: Σημαντικό ο ρόλος του στην εκπαίδευση και στην ουσιαστική ανταλλαγή εμπειριών

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που βρίσκομαι στο Charles de Gaulle. Επιστρέφει από μια τετράμηνη αποστολή στον Ινδο-Ειρηνικό και είναι πολύ μεγάλης σπουδαιότητας το ότι η ενδιάμεση στάση μπορεί να γίνει στον Πειραιά αυτούς τους καιρούς, αλλά και για να αποδειχθεί και να απεικονιστεί η γαλλοελληνική συνεργασία, η στρατηγική συνεργασία που υπογράφηκε το 2021», τόνισε η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Αουέρ (Laurence Auer), σε δηλώσεις που έκανε πάνω στο αεροπλανοφόρο, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε δημοσιογράφους, που ξεναγήθηκαν στο «Σαρλ ντε Γκολ».

Τεχνικό προσωπικό εργάζεται στη συντήρηση και στον εξοπλισμό αεροσκαφών στην τεχνική βάση του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle της Γαλλίας που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Φαληρικό Ορμο, Σάββατο12 Απριλίου 2025. Το Charles de Gaulle διαθέτει 22 αεροσκάφη Rafale και δύο ιπτάμενα ραντάρ E2C HawkEye. Το αεροπλανοφόρο έχει αγκυροβολήσει στο Φάληρο με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί στην Αθήνα. Το πλοίο συμμετείχε σε αποστολή στον Ινδικό Ωκεανό ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κ. Λαουέρ αναφέρθηκε στους σκοπούς, αλλά και στην αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου. Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το ρόλο του «στην εκπαίδευση και στην ουσιαστική ανταλλαγή εμπειριών» μεταξύ των διαφορετικών ναυτικών δυνάμεων, από όπου έχει πλεύσει το αεροπλανοφόρο, αλλά και μεταξύ του γαλλικού και ελληνικού ναυτικού και της αεροπορίας και στο να καταδείξει το «πολυδιάστατο έργο» των αεροσκαφών Rafales, των γαλλικών και ελληνικών Rafale, και του Πολεμικού Ναυτικού επίσης.

Μαχητικά αεροσκάφη Rafale στο κατάστρωμα απογείωσης του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle της Γαλλίας που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Φαληρικό Ορμο, Σάββατο12 Απριλίου 2025. Το Charles de Gaulle διαθέτει 22 αεροσκάφη Rafale και δύο ιπτάμενα ραντάρ E2C HawkEye. Το αεροπλανοφόρο έχει αγκυροβολήσει στο Φάληρο με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί στην Αθήνα. Το πλοίο συμμετείχε σε αποστολή στον Ινδικό Ωκεανό ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στον «πολύ σημαντικό» ρόλο του «Σαρλ ντε Γκολ» και όσον αφορά στη διασφάλιση της ασφάλειας στη Μεσόγειο και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας με τη γαλλική παρουσία.

Επιπλέον, υπογράμμισε τις δυνατότητες και τη σημαντικότητα της συνεργασίας με το ελληνικό ναυτικό για την αντιμετώπιση των «νέων απειλών» στην Ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας και τις «ικανότητες» του «Σαρλ ντερ Γκολ» όσον αφορά για παράδεγιαμα στην επιτήρηση, υπενθυμίζοντας, επιπλέον, ότι έχει πλεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα δύο φορές, ενώ βρέθηκε στην περιοχή για να βοηθήσει στην επιχείρηση «Aspides».

Ακατοσ του ΠΝ της Γαλλίας μεταφέρει επισκέπτες στο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle της Γαλλίας που είναι αγκυροβολημένο στο Φαληρικό Ορμο, Σάββατο12 Απριλίου 2025. Το αεροπλανοφόρο έχει αγκυροβολήσει στο Φάληρο με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί στην Αθήνα. Το πλοίο συμμετείχε σε αποστολή στον Ινδικό Ωκεανό ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ναύαρχος Ζακ Μαλάρντ: «Η Ελλάδα είναι ο καλύτερος μας εταίρος στη Μεσόγειο»

Τη συνεργασία με την Ελλάδα εξήρε ο ναύαρχος και διοικητής της Γαλλικής Ομάδας Κρούσης Αεροπλανοφόρου (σ.σ.: δηλαδή όλων των πλοίων), Ζακ Μαλάρντ (Jacques Mallard), σε δηλώσεις που έκανε, κατά την επίσκεψη των δημοσιογράφων στο «Σαρλ ντε Γκολ».

Μαχητικά αεροσκάφη Rafale στο κατάστρωμα απογείωσης του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle της Γαλλίας που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Φαληρικό Ορμο, Σάββατο12 Απριλίου 2025. Το Charles de Gaulle διαθέτει 22 αεροσκάφη Rafale και δύο ιπτάμενα ραντάρ E2C HawkEye. Το αεροπλανοφόρο έχει αγκυροβολήσει στο Φάληρο με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί στην Αθήνα. Το πλοίο συμμετείχε σε αποστολή στον Ινδικό Ωκεανό ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε στην επιχείρηση Clemenceau 25 (στον Ινδο-Ειρηνικό), η οποία, όπως είπε, δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς επίσκεψη στο λιμάνι στην Ελλάδα, στον Πειραιά. «Η Ελλάδα είναι ο καλύτερος μας εταίρος στη Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα διατηρείται «πολλά χρόνια» και υπενθύμισε ότι, αναχωρώντας από την Τουλόν και λίγο πριν την Ερυθρά Θάλασσα, «συνεργαζόμασταν με το Ελληνικό Ναυτικό για την ενσωμάτωση ενός πλοίου, μιας φρεγάτας» και τώρα, επιστρέφοντας στην Τουλόν, «είμαστε πραγματικά περήφανοι που έχουμε ευκαιρίες συνεργασίας, είτε με την Ελληνική Αεροπορία, είτε με το Ελληνικό Ναυτικό».

Related Articles

Back to top button