Κόσμος

Πέθανε ο «Γκέμπελς» της Β. Κορέας, Κιμ Κι Ναμ: Οι καμπάνιες προπαγάνδας και η προσωπολατρία στους Κιμ

Πέθανε ο «Γκέμπελς» της Β. Κορέας, Κιμ Κι Ναμ: Οι καμπάνιες προπαγάνδας και η προσωπολατρία στους Κιμ

Ο Κιμ Κι Ναμ, επικεφαλής επί σειρά ετών της προπαγάνδας του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη (08.05.2024) τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας.

Ο αξιωματούχος οργάνωνε επί δεκαετίες τις καμπάνιες προπαγάνδας του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, καλλιεργώντας την προσωπολατρία γύρω από την κυβερνώσα δυναστεία των Κιμ.

Ο θάνατος του Κιμ Κι Ναμ οφείλεται στο γήρας και στη «δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων» για την οποία λάμβανε θεραπεία από το 2022, ανέφερε το πρακτορείο KCNA.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παρέστη στην κηδεία του Κιμ Κι Ναμ νωρίς το πρωί της Τετάρτης και απέτισε φόρο τιμής στον «βετεράνο επαναστάτη που παρέμεινε μέχρι το τέλος απεριόριστα αφοσιωμένος».

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap παρομοίασε τον 94χρονο με τον επικεφαλής της προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκέμπελς, στον οποίο αποδίδεται το απόφθεγμα «επαναλαμβάνοντας ένα ψέμα συχνά, αυτό γίνεται αλήθεια».

Ο Κιμ Κι Ναμ δεν είχε καμία συγγένεια εξ αίματος με τη δυναστεία των Κιμ παρά το γεγονός ότι μοιράζεται το οικογενειακό όνομα που είναι από τα πιο κοινά στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Το 1966 διορίστηκε υποδιευθυντής του Τμήματος Προπαγάνδας της Πιονγκγιάνγκ, όπου ξεκίνησε η στενή του συνεργασία με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, προκάτοχο και πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Αργότερα ο Κιμ Κι Ναμ προήχθη σε επικεφαλής του τμήματος.

Τη δεκαετία του 1970, τέθηκε επικεφαλής του κρατικού φερέφωνου, της εφημερίδας Rodong Sinmun.

Στη συνέχεια ανέλαβε πρωτοβουλίες για την εδραίωση του ρόλου του Κιμ Ιλ Σουνγκ ως «εθνοπατέρα» της Βόρειας Κορέας και την υποστήριξη της διαδοχής από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, σύμφωνα με ιστότοπο για την πολιτική κουλτούρα της Πιονγκγιάνγκ.

Για δεκαετίες, υπήρξε επίσης ο βασικός δημιουργός των πολιτικών συνθημάτων του καθεστώτος, ασκώντας μεγάλη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, τις εκδοτικές επιχειρήσεις, ακόμη και τις καλές τέχνες.

Πληροφορίες από BBC

To άρθρο Πέθανε ο «Γκέμπελς» της Β. Κορέας, Κιμ Κι Ναμ: Οι καμπάνιες προπαγάνδας και η προσωπολατρία στους Κιμ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button