Κόσμος

Παρίσι: Σι και Μακρόν συζήτησαν περί εμπορίου και Ρωσοουκρανικού

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σι έφτασε στη Γαλλία την Κυριακή για μια σπάνια ευρωπαϊκή επίσκεψη, η οποία περιελάμβανε συναντήσεις με τον πρόεδρο Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Μακρόν χαιρετίζει τη «δέσμευση» να μην πωληθούν όπλα στη Ρωσία

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες, ο Μακρόν δήλωσε ότι χαιρετίζει τις κινεζικές «δεσμεύσεις να μην πουλήσουν όπλα» ή να μην παράσχουν «οποιαδήποτε βοήθεια» στη Ρωσία για την υποστήριξη του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

Είπε ότι η Γαλλία και η Ευρώπη «σέβονται τους αρχαίους δεσμούς που ενώνουν την Κίνα και τη Ρωσία» και ως εκ τούτου χαιρέτισε την υπόσχεση του Πεκίνου «να ελέγξει αυστηρά την εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά.

Ο Xi αναδεικνύει τον «θετικό ρόλο» της Κίνας στην Ουκρανία

Ο Σι αναφέρθηκε από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι όλα τα μέρη επιθυμούν να δουν μια κατάπαυση του πυρός, μια επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη και να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά προειδοποίησε τον Μακρόν να μην «συκοφαντήσει» την Κίνα για την Ουκρανία.

«Η Κίνα δεν δημιούργησε την κρίση στην Ουκρανία, ούτε είναι μέρος της», δήλωσε ο Σι στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Μακρόν.

Αλλά δεν καθίσαμε στο περιθώριο με τα χέρια σταυρωμένα. Παίζαμε πάντα θετικό ρόλο για να φέρουμε την ειρήνη. Απορρίπτουμε τη χρήση της ουκρανικής κρίσης για να ρίξουμε την ευθύνη σε άλλους, να συκοφαντήσουμε τρίτες χώρες και να εξαπολύσουμε έναν νέο ψυχρό πόλεμο. Όπως έχει επανειλημμένα δείξει η ιστορία, οι συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν μόνο με διαπραγματεύσεις.

Ο Σι δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Ουκρανία «την κατάλληλη στιγμή» και, σύμφωνα με τον Μακρόν, συμφώνησε να υποστηρίξει μια πρόταση για εκεχειρία σε όλες τις παγκόσμιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι.

«Σας ευχαριστώ που δείξατε την επιθυμία σας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας να ζητήσετε από όλα τα μέρη να υπάρξει εκεχειρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εκεχειρία για «όλα τα θέατρα» πολέμου θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη μόνιμης ειρήνης στις συγκρούσεις.

Ο Σι έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ουγγαρία και τη Σερβία μετά το ταξίδι του στη Γαλλία.

Είπε ότι επιθυμεί να «διατηρήσει στενό διάλογο» με το Πεκίνο και ευχαρίστησε τον Σι που ήρθε στη Γαλλία για να «συντονιστεί» ενόψει της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα.

Επιμένοντας ότι η Δύση «δεν έχει κοινό στόχο να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα», δήλωσε ότι ελπίζει ότι η συνάντησή του με τον Σι «θα επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια κοινή ατζέντα και να εντοπίσουμε αν υπάρχει ή όχι βούληση για μια διαρκή ειρήνη».

Ο Σι Τζινπίνγκ καλεί σε συνέχιση της εταιρικής σχέσης με την ΕΕ

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, ο Σι συμφώνησε ότι οι οικονομικές και εμπορικές τριβές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Είπε ότι η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να «παραμείνουν εταίροι» και να «πραγματοποιήσουν στρατηγικό συντονισμό» και έτσι «να συμβάλουν με νέο τρόπο στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη».

Προεδρεύοντας της συνάντησης, ο Μακρόν προέτρεψε σε «δίκαιους κανόνες για όλους» στο εμπόριο Ευρώπης-Κίνας και δήλωσε: «Το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί πολύ καθαρά από την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις με την Κίνα με ισορροπημένο τρόπο».

Related Articles

Back to top button