Κόσμος

Παρίσι: Συμφωνία ή «σχεδόν αναπόφευκτη στρατιωτική αντιπαράθεση» με το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας προειδοποίησε για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση εάν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Μιλώντας μετά από μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το Ιράν υπό την προεδρία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, είπε ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για διπλωματία με την Τεχεράνη είναι στενό.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα συμφωνία, η οποία να ανανεώνει εκείνη που συνήφθη προ δεκαετίας με την καθοριστική συμβολή Γάλλων διαπραγματευτών, υποστήριξε, «μια στρατιωτική αντιπαράθεση θα μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη, με το κόστος ακριβώς της αποσταθεροποίησης της περιοχής».

Ευρωπαϊκές δυνάμεις επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια διπλωματική δίοδο με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό της δραστηριότητας εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν μέχρι τα μέσα του έτους και πριν από την προθεσμία του Οκτωβρίου 2025, όταν λήγουν οι κυρώσεις του ΟΗΕ σχετικά με τη συμφωνία του 2015.

«Το παράθυρο ευκαιρίας είναι στενό. Έχουμε μόνο λίγους μήνες μέχρι τη λήξη αυτής της συμφωνίας [του 2015]. Σε περίπτωση αποτυχίας, μια στρατιωτική αντιπαράθεση φαίνεται να είναι σχεδόν αναπόφευκτη», είπε ο Μπαρό στο κοινοβούλιο.

«Η πεποίθησή μας παραμένει ίδια», είπε ο Μπαρό. «Το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Τόνισε ότι η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να εξασφαλίσει μια «επαληθεύσιμη και ανθεκτική» συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν.

Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης του 2015 (JCPOA), το οποίο περιελάμβανε ελάφρυνση των κυρώσεων με αντάλλαγμα ελέγχους και περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κατέρρευσε μετά την μονομερή αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το 2018 και επανεπιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Έκτοτε, το Ιράν έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια αυτής της συμφωνίας για τον εμπλουτισμό ουρανίου, παράγοντας αποθέματα σε υψηλό επίπεδο καθαρότητας, πολύ πάνω από αυτό που οι δυτικές δυνάμεις λένε ότι δικαιολογείται για ένα μη στρατιωτικό ενεργειακό πρόγραμμα και κοντά σε αυτό που απαιτείται για τις πυρηνικές κεφαλές.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει σε κάθε περίπτωση πυρηνικά όπλα, επιμένοντας ότι το πρόγραμμά της είναι ειρηνικό, ωστόσο, ο Αλί Λαριτζανί, στενός σύμβουλος του Ιρανού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν, μιλώντας στην ιρανική δημόσια τηλεόραση τη Δευτέρα προειδοποίησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πως αν και η χώρα του δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων θα αναγκαστεί να τα εξασφαλίσει για λόγους αυτοάμυνας.

«Δεν οδεύουμε στην απόκτηση (πυρηνικών) όπλων αλλά εάν κάτι κάνετε λάθος στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, θα αναγκάσετε το Ιράν να κατευθυνθεί σε αυτή την κατεύθυνση, επειδή θα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του» τόνισε.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποτυχία της να απαντήσει στην προκλητική ρητορική των Αμερικανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης απειλής του Αμερικανού προέδρου να βομβαρδίσει το Ιράν, την οποία περιέγραψε ως σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Κάσπαρ Βέλντκαμπ, την Τετάρτη, ο Αραγτσί συζήτησε τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις. Καταδίκασε τη ρητή απειλή του Τραμπ για στρατιωτική δράση κατά του Ιράν ως απαράδεκτη και παραβιάζουσα τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι το Ιράν θα απαντήσει γρήγορα και αποφασιστικά σε οποιαδήποτε επίθεση κατά της κυριαρχίας ή των εθνικών του συμφερόντων. Υπενθύμισε επίσης σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ την ευθύνη τους να προασπίσουν το κράτος δικαίου σε διεθνές επίπεδο.

Ο Τραμπ προειδοποίησε την Κυριακή ότι θα υπάρξουν «βομβαρδισμοί» εάν το Ιράν δεν καταφέρει να καταλήξει σε «νέα συμφωνία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απειλή ακολούθησε την απάντηση του Ιράν σε επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ στις 12 Μαρτίου, στην οποία φέρεται να είχε ζητήσει άμεσες διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει αυτήν που είχε εγκαταλείψει μονομερώς κατά την πρώτη του θητεία και προειδοποίησε για πιθανή στρατιωτική δράση εάν η Τεχεράνη αρνηθεί να συμμετάσχει.

Στην απάντησή του, που δόθηκε μέσω του Ομάν, το Ιράν απέκλεισε τις άμεσες διαπραγματεύσεις υπό πίεση και απειλές, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για έμμεση διπλωματία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας την Τετάρτη, ο Αραγτσί επανέλαβε τη δέσμευση του Ιράν να προωθήσει το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τόνισε ότι το Ιράν παραμένει ανοιχτό σε «αυθεντικές» έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα απαλλαγμένη από απειλές, εκφοβισμούς ή εξαναγκασμούς.

Ο Βέλντκαμπ, με τη σειρά του, εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης και τόνισε τη σημασία της επίλυσης των διαφορών με διπλωματικά μέσα.

Related Articles

Back to top button