Πασχαλινός μποναμάς από νέα μείωση επιτοκίων και αναβάθμιση S&P

Πασχαλινό μποναμά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά επίσης σε Δημόσιο και τράπεζες, φέρνει η νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor΄s.
Ξεχωριστά, αλλά και συνδυαστικά, τα δύο αυτά γεγονότα θα έχουν ως αποτέλεσμα περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού για ιδιώτες, επιχειρήσεις, Ελληνικό Δημόσιο και τράπεζες, ενώ ειδικά η νέα αναβάθμιση από την S&P θα ανοίξει τον δρόμο για την προσέλευση περισσότερων διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς η χώρα μας ενισχύει περαιτέρω την αξιοπιστία της. Και μάλιστα, σε ταραγμένους καιρούς για τη διεθνή οικονομία, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που έχει σαλπίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P συνιστά ένα πολύ ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας, το οποίο αποκτά μεγαλύτερη αξία σε καιρούς διεθνούς αβεβαιότητας. Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη, κατακτώντας ακόμη ένα ακόμη σκαλί στην επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σημειώνεται ότι η νέα αναβάθμιση είναι η τρίτη, μετά από αυτές της Scοpe και της DBRS, οι οποίες κατατάσσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ένα σκαλοπάτι υψηλότερα από την κατώτερη βαθμίδα του investment grade. Και όπως εκτιμάται, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για πρόσθετες εισροές κεφαλαίων της τάξεως του 1-2 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα.
Εξυπακούεται ότι εν μέσω της διεθνούς αβεβαιότητας από τον πόλεμο δασμών, η Ελλάδα αποκτά πλέον ισχυρότερο δίχτυ ασφαλείας, αφού δεν κινδυνεύει να υποβαθμιστεί στην κατηγορία junk, ευρισκόμενη σε κλίμακα άνω της επενδυτικής βαθμίδας. Υπενθυμίζεται ότι απομένουν άλλα τέσσερα σκαλοπάτια προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί από την κατηγορία ΒΒΒ στην κατηγορία ΑΑΑ- όπου βρισκόταν πριν από σχεδόν 17 χρόνια.
Τόσο η νέα αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, όσο και η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δημιουργούν ακόμη ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και το κόστος δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που από τις 23 Απριλίου θα δουν τις δόσεις των δανείων τους σε κυμαινόμενο επιτόκιο να μειώνονται κατά 0,25 της μονάδας, καθώς θα ισχύσει το νέο χαμηλότερο βασικό επιτόκιο του Ευρώ, στο 2,25%.
Ενδεικτικά, για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, κυμαινόμενου επιτοκίου και 15ετούς διάρκειας, η μείωση του επιτοκίου από το 4%, όπου βρισκόταν μέχρι τις 12 Ιουνίου του 2024, στο 2,25%, σημαίνει χαμηλότερη μηνιαία δόση κατά 86 ευρώ για στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, κυμαινόμενου επιτοκίου 15ετούς διάρκειας και 88 ευρώ για δάνειο 20ετούς διάρκειας.
Φθηνότερα θα δανείζεται και το Ελληνικό Δημόσιο ως αποτέλεσμα της νέας αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P, δηλαδή, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώνουν λιγότερους τόκους σε υφιστάμενο χρέος ή χρέος που πρόκειται να εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από την βαθμίδα BBB- σε BBBθα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 10-20 μονάδες βάσης (0,1%-0,2%) στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους είναι «κλειδωμένο» σε σταθερά, πολύ χαμηλά, πάντως, επιτόκια, το ετήσιο όφελος από μεταβολές επιτοκίων θα είναι χαμηλότερο από αυτό που θα αντιστοιχούσε σε χρέος με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται περί αμελητέου οφέλους, καθώς αυτό εκτιμάται σε 250-500 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το κόστος που θα είχε η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους με νέες εκδόσεις ομολόγων αν δεν είχε γίνει αναβάθμιση.
Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα αφορά και στις νέες ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών. Όπως εκτιμάται, το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών μπορεί να είναι χαμηλότερο κατά 100-200 εκατ. ευρώ ετησίως, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να συμβάλει (μαζί με τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ) στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
To άρθρο Πασχαλινός μποναμάς από νέα μείωση επιτοκίων και αναβάθμιση S&P δημοσιεύτηκε στο NewsIT .