Περί τα 820 εκ. δολάρια έχουν χάσει φέτος σε διαδικτυακές απάτες οι Ινδοί

Οι Ινδοί έχασαν περίπου 820 εκατομμύρια δολάρια σε διαδικτυακές απάτες τους πρώτους πέντε μήνες του 2025, ανέφερε η εφημερίδα Indian Express, επικαλούμενη έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.
Περισσότερα από τα μισά χρήματα χάθηκαν από απατεώνες με έδρα την Καμπότζη, τη Μιανμάρ, το Βιετνάμ, το Λάος και την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την έκθεση.
Στοιχεία από το Ινδικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοεγκλήματος, μια μονάδα του Υπουργείου Εσωτερικών, αποκάλυψαν ότι οι διαδικτυακές απάτες προέρχονται από τοποθεσίες υψηλής ασφάλειας, που πιστεύεται ότι ελέγχονται από κινεζικούς φορείς εκμετάλλευσης.
Τα κέντρα ηλεκτρονικών απατών εξαναγκάζουν θύματα «τράφικινγκ», συμπεριλαμβανομένων Ινδών, να στοχεύσουν ανυποψίαστα άτομα, σύμφωνα με την Indian Express.
Μια πηγή της ινδικής κυβέρνησης δήλωσε στην εφημερίδα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε πρόσφατα συνάντηση με Καμποτζιανούς αξιωματούχους στο Νέο Δελχί για να συζητήσουν ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της απειλής. Οι Καμποτζιανοί φέρεται να ζήτησαν από την Ινδία να παράσχει τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες των κέντρων απάτης που λειτουργούν στη χώρα, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν δράση.
Τον Μάρτιο, το Νέο Δελχί επαναπάτρισε 549 Ινδούς πολίτες που είχαν διασωθεί από κέντρα κυβερνοεγκλήματος που βρίσκονταν κατά μήκος των συνόρων Μιανμάρ-Ταϊλάνδης. Ινδοί, μαζί με πολίτες άλλων ασιατικών και αφρικανικών χωρών, παρασύρθηκαν στην Ταϊλάνδη ή τη Μιανμάρ με ψεύτικες προσφορές εργασίας στον τομέα της πληροφορικής, μόνο και μόνο για να διακινηθούν σε κέντρα κυβερνοεγκλήματος στις ακυβέρνητες παραμεθόριες περιοχές της Μιανμάρ.
«Με τη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών και μαρτυριών διασωθέντων, η ινδική κυβέρνηση έχει εντοπίσει τουλάχιστον 45 τέτοιες απάτες στην Καμπότζη, πέντε στο Λάος και μία στη Μιανμάρ», δήλωσε ένας Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος στην Indian Express.
Το ζήτημα αυτό ήρθε στο φως για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2024, όταν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι χιλιάδες Ινδοί ήταν παγιδευμένοι σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπου αναγκάζονταν να εργάζονται ως «κυβερνοσκλάβοι».