Πολιτική

Πετρέλαιο: Η επανέναρξη των εξαγωγών της Λιβύης ως αντίβαρο στις πιέσεις από την σύγκρουση Λιβάνου – Ισραήλ

Πετρέλαιο: Η επανέναρξη των εξαγωγών της Λιβύης ως αντίβαρο στις πιέσεις από την σύγκρουση Λιβάνου – Ισραήλ

Η επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου από την Λιβύη πιέζει τις τιμές του αργού από τη Βόρεια Θάλασσα έως τη Μεσόγειο.

Τα διυλιστήρια της Μεσογείου μειώνουν τις αγορές αργού πετρελαίου εκτός της περιοχής. Ένα φορτίο του αργού Ekofisk της Βόρειας Θάλασσας, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να αποσταλεί στην Ιταλία, μεταπωλήθηκε σε διυλιστήριο στη βορειοδυτική Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων ποιοτήτων πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Έτσι, η επανέναρξη της παραγωγής της Λιβύης έρχεται σε μια εποχή που η ευρωπαϊκή αγορά αργού έχει ήδη ταλαιπωρηθεί από τα χαμηλά κέρδη διύλισης, τις διακοπές λειτουργίας των διυλιστηρίων και, πιο πρόσφατα, την εκτίναξη των ναύλων.

Η υποχώρηση στη φυσική αγορά είναι άλλος ένας κόντρα άνεμος για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, τα οποία υποχώρησαν σχεδόν 5% την Τρίτη (08.10.2024), παρά τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει διπλασιαστεί από τότε που μια συμφωνία στα τέλη Σεπτεμβρίου επέλυσε μια διαφωνία μεταξύ των δύο αντίπαλων παρατάξεων σχετικά με το ποιος θα πρέπει να διοικεί την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το μέτρο είχε εμποδίσει την παραγωγή για σχεδόν δύο μήνες. Η αύξηση των εξαγωγών αύξησε επίσης τις τιμές των ναύλων, καθώς τα διυλιστήρια αναζητούσαν δεξαμενόπλοια για να μεταφέρουν το αργό της βορειοαφρικανικής χώρας.

Με την άφθονη τοπική προσφορά, τα διυλιστήρια στη Μεσόγειο είναι όλο και πιο απρόθυμα να αγοράσουν φορτία που απαιτούν μακρινά ταξίδια. Το δεξαμενόπλοιο Eagle Bintulu, το οποίο φόρτωσε ένα φορτίο Ekofisk στις αρχές Οκτωβρίου, εκτράπηκε προς τη Χάβρη της Γαλλίας, ενώ αρχικά προοριζόταν για το ιταλικό λιμάνι της Τεργέστης, από όπου μπορεί να διοχετευθεί σε πολλά ευρωπαϊκά διυλιστήρια πετρελαίου.

Οι τιμές των καυσίμων μειώνονται στην Ευρώπη. Τα ασφάλιστρα του Azeri Light, μιας αγαπημένης ποιότητας μεταξύ των μεσογειακών διυλιστηρίων, μειώθηκαν κατά περισσότερο από 1 δολάριο από τότε που η Λιβύη ξεκίνησε και πάλι την παραγωγή. Το μείγμα CPC Blend της Κασπίας έχει μετατραπεί σε discount από premium.

Το Johan Sverdrup της Νορβηγίας πωλήθηκε με έκπτωση 2 δολάρια σε σχέση με το σημείο αναφοράς του, τον διεθνή δείκτη Dated Brent, τη Δευτέρα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον μηνών.

Η επιστροφή της Λιβύης στην παραγωγή έχει επίσης μειώσει τη ζήτηση για αργό από τη Νιγηρία, όπου ορισμένες ποσότητες μέσα αυτό το μήνα εξακολουθούν να αναζητούν αγοραστές, σύμφωνα με τους επενδυτές.

To άρθρο Πετρέλαιο: Η επανέναρξη των εξαγωγών της Λιβύης ως αντίβαρο στις πιέσεις από την σύγκρουση Λιβάνου – Ισραήλ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button