Πολιτική

Πληθωρισμός, απειλές Τραμπ και χρέη οδηγούν σε ξεπούλημα τα κρατικά ομόλογα διεθνώς

Πληθωρισμός, απειλές Τραμπ και χρέη οδηγούν σε ξεπούλημα τα κρατικά ομόλογα διεθνώς

Σε ξεπούλημα κρατικών ομολόγων διεθνώς οδηγούν οι ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες των αγορών για τον αυξημένο πληθωρισμό, την ταραχώδη πολιτική και τα διογκούμενα κρατικά χρέη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου στις αγορές αυξήθηκε έως και 4,73% σήμερα (8.1.2025), ωθώντας την προς το ανώτατο όριο του 5% που είχε επιτευχθεί τον Οκτώβριο του 2023, προτού υποχωρήσει ξανά προς τα κάτω.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόδοση έφτασε στο 4,82%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, σε μια επανάληψη του ξεπουλήματος που έληξε τη σύντομη θητεία της Liz Truss ως πρωθυπουργού πριν από δύο χρόνια. Ακόμα και στην Ιαπωνία, η οποία κάποτε ήταν το μεγαλύτερο στήριγμα στον κόσμο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σκλήρυναν τη νομισματική πολιτική, το 10ετές επιτόκιο των κρατικών ομολόγων ξεπέρασε το 1%, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Οι κινήσεις αυτές επεκτείνουν τη σταθερά αυξανόμενη πίεση που ασκείται στα ομόλογα παγκοσμίως, καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό και ο πληθωρισμός απειλεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Η νίκη του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει υποδαυλίσει τη μετατόπιση αυτή, με τις πολιτικές του για τους δασμούς και τη μείωση των φόρων να δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο και την ικανότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να μετακυλίουν το διογκούμενο χρέος τους χωρίς οι επενδυτές να απαιτούν υψηλότερες πληρωμές.

«Η αμερικανική αγορά έχει μια υπέρμετρη επίδραση, καθώς οι επενδυτές παλεύουν με τον κολλημένο πληθωρισμό, την ισχυρή ανάπτυξη και την γιγάντια αβεβαιότητα της ατζέντας του επερχόμενου προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο James Athey, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Marlborough Investment Management.

Η άνοδος των αποδόσεων έρχεται ακόμη και αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια αναφοράς τους, προκειμένου να διατηρήσουν τη σφιχτή νομισματική πολιτική από το να σταματήσουν οι οικονομίες τους.

Αλλά ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί απότομα σε σχέση με τα μεταπανδημικά υψηλά του επίπεδα, στις ΗΠΑ συνεχίζει να διατηρείται πεισματικά πάνω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), καθώς η οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει τους αναλυτές με την ανθεκτικότητά της. Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025, τα στοιχεία έδειξαν ένα απροσδόκητο άλμα στις κενές θέσεις εργασίας και αύξηση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών, εδραιώνοντας τις προσδοκίες ότι η Fed δεν θα χαλαρώσει ξανά τη νομισματική πολιτική μέχρι τα μέσα του 2025.

Οι διαχειριστές χρήματος εγείρουν επίσης νέες ανησυχίες για τα αυξανόμενα κρατικά χρέη μετά από ένα έτος εκλογών παγκοσμίως που ταρακούνησε το status quo. Τις τελευταίες ημέρες, οι πιέσεις αυτές οδήγησαν το κόστος του 30ετούς χρέους στο Ηνωμένο Βασίλειο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, αναζωπυρώνοντας τα ερωτήματα σχετικά με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Στις ΗΠΑ, οι δυνάμεις αυτές έστειλαν τις αποδόσεις σε απότομη άνοδο από τότε που η Fed άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, με το 10ετές επιτόκιο να αυξάνεται περισσότερο από μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα. Αν και το άλμα σήμερα εξασθένησε μέχρι το μεσημέρι, αφήνοντάς το ελάχιστα μεταβλητό στην ημέρα, διατηρείται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Εταιρείες όπως η Amundi SA, η Citi Wealth και η ING προειδοποιούν για τον κίνδυνο ότι οι αποδόσεις είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερες και οι διαπραγματευτές δικαιωμάτων προαίρεσης στοχεύουν στο 5% ως το επόμενο βασικό όριο για το 10ετές κρατικό δάνειο. Το 20ετές Δημόσιο έφτασε σε αυτό το επίπεδο την Τετάρτη.

Αυτή η μετατόπιση σηματοδοτεί έναν ακόμη απολογισμό για τους επενδυτές που τα τελευταία χρόνια έχουν καεί από τα στοιχήματα ότι τα ομόλογα ήταν επιτέλους έτοιμα να κάνουν ράλι.

«Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στο 5% είναι σίγουρα στα χαρτιά», δήλωσε η Lilian Chovin, επικεφαλής της κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην Coutts. «Υπάρχει ένα ασφάλιστρο κινδύνου, ένα ασφάλιστρο διάρκειας που συμβαίνει με τα πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα».

Οι πιέσεις έχουν έρθει στο επίκεντρο καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκδίδει αυτή την εβδομάδα νέο χρέος ύψους 119 δισ. δολαρίων. Μια πώληση 30ετών ομολόγων βρίσκεται μπροστά μας στη 1 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης και αναμένεται να προσελκύσει την υψηλότερη απόδοση από το 2007 – όπως και η δημοπρασία 10ετών ομολόγων χθες Τρίτη (7.1.2025). Το Υπουργείο Οικονομικών πούλησε επίσης τριετή ομόλογα τη Δευτέρα (6.1.2025).

To άρθρο Πληθωρισμός, απειλές Τραμπ και χρέη οδηγούν σε ξεπούλημα τα κρατικά ομόλογα διεθνώς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button