Κόσμος

Ποιος είναι ο νέος φορέας διανομής βοήθειας που στήνουν οι ΗΠΑ στη Γάζα

Τι δουλειά μπορεί να έχουν Αμερικανοί πρώην κυβερνητικοί ή απόστρατοι αξιωματούχοι, σύμβουλοι αμερικανικών εταιριών «ασφαλείας» και στελέχη πολεμικών βιομηχανιών με την διανομή «ανθρωπιστικής βοήθειας»; Εκ πρώτης όψεως καμία εάν δεν έχουν να βγάλουν κέρδος. Εν προκειμένω, πολλές… εάν κρίνει κανείς από τις νέες πληροφορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα σήμερα σχετικά με το νέο φορέα διανομής βοήθειας στη Γάζα που στήνουν οι ΗΠΑ για να αντικαταστήσουν τον έμπειρο και παλιό οργανισμό του ΟΗΕ, UNRWA, που ήταν επί δεκαετίες αφιερωμένος στην παροχή βασικών υπηρεσιών στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ποιοι θα κάνουν κουμάντο στο νέο φορέα

Ο νέος φορέας που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ θα λέγεται «Gaza Humanitarian Foundation» (ή GHF). Επικεφαλής του θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα ο Αμερικανός πρώην διευθυντής του Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP), Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, που είχε διατελέσει κατά το παρελθόν κυβερνήτης στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας και σήμερα είναι και σύμβουλος στην αμερικανική ιδιωτική εταιρία Fogbow  που παρέχει μεταξύ άλλων υπηρεσίες ανεφοδιασμού για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο Δ.Σ. του νέου φορέα GHF θα συμμετάσχουν (σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ και ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post) περίπου 10 απόστρατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας ή στρατιωτικών εργολαβικών εταιριών.

Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, ο πιθανότερος επικεφαλής του GHF

Ο νέος φορέας σχεδιάζεται να στήσει αρχικά τέσσερα κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κοντά στον διάδρομο Netzarim που κόβει τη Λωρίδα στα δύο (σε νότιο και βόρειο τμήμα) προκειμένου κάθε ένα από αυτά να παράσχει πακέτα βοήθειας σε 300.000 άτομα. Θα καλύπτει δηλαδή μόλις το 50% των κατοίκων της Γάζας επειδή ο απώτερος στόχος δεν είναι να τραφούν οι πεινασμένοι αλλά να διωχθούν όσο τον δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι της Βόρειας Γάζας σε κεντρικές και νότιες περιοχές. Εκεί δηλαδή όπου έχουν στηθεί οι μηχανισμοί του ισραηλινού στρατού με στόχο την «μετανάστευση» Παλαιστινίων από τη Γάζα σε χώρες της Μέσης Ανατολής ή και της Ευρώπης υποτίθεται «προσωρινά»…

GAZA CITY, GAZA – APRIL 17: World Food Programme (WFP) start distributing food aid after a five-month gap in Gaza City, Gaza on April 17, 2024. WFP officials provide food aid to Palestinians staying in a shelter center. (Photo by Dawoud Abo Alkas/Anadolu via Getty Images)

Με λίγα λόγια, ΗΠΑ και Ισραήλ στη Γάζα μετατρέπουν ξεδιάντροπα σε όπλο την πείνα και τον λιμό που προκαλούν από τις 2 Μαρτίου (όταν απαγόρευσαν την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων, νερού και άλλης βασικής βοήθειας), προκειμένου να προκαλέσουν (όπως και το έκαναν) τις συνθήκες για την παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας που ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου και κράτησε ως τις 18 Μαρτίου (όχι με ευθύνη της Χαμάς).

Το Ισραήλ εκτός του νέου φορέα, λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ

Στο φορέα αυτό αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ ο Αμερικανός πρέσβης Μάικ Χάκαμπι που υποστήριξε πως το Ισραήλ και η Χαμάς δεν θα εμπλακούν στη διανομή βοήθειας μέσω του νέου φορέα GHF.

Πρόσθεσε πως οι Ισραηλινοί «θα εμπλακούν μόνο στην παροχή απαραίτητης στρατιωτικής ασφάλειας γιατί πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη, αλλά δεν θα εμπλακούν στη διανομή βοήθειας, ούτε καν στη μεταφορά τροφίμων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Χάκαμπι είπε πως η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα εξαρτηθεί από το εάν θα γίνει ή όχι νέα εκεχειρία στη Γάζα  «και δεν θα εξαρτάται και από  άλλα πράγματα σε σχέση με τη στρατιωτική δράση».

Ο Κρις Γκάνες πρώην εκπρόσωπος Τύπου της UNRWA  (της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που απαγόρευσε το Ισραήλ να λειτουργεί σε Γάζα και Δυτική Όχθη) εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του με το παραπάνω σχέδιο των ΗΠΑ τονίζοντας:

«Θα τους αφήσουν να λιμοκτονήσουν στο πλαίσιο μαζικού και παράνομου, βίαιου εκτοπισμού, που είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος των γενοκτονικών φιλοδοξιών του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων».

Σχολίασε επίσης πως η πρόταση των ΗΠΑ για νέο φορέα διανομής βοήθειας είναι «προσπάθεια από το Ισραήλ για καταστροφή της οργάνωσης UNRWA», που όπως επισήμανε ήταν «ο μόνος οργανισμός με τις απαραίτητες υποδομές, προσωπικό, οχήματα, κέντρα και αποθήκες διανομής βοήθειας».

Related Articles

Back to top button