Πορτρέτο φτιαγμένο από ρομπότ πουλήθηκε σε δημοπρασία πάνω από 1 εκατ. δολάρια
Το πορτρέτο του επιφανούς Βρετανού μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ που δημιούργησε το ανδροεϊδές Ai-Da με τον τίτλο «A.I. God» πουλήθηκε την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2024, σε δημοπρασία έναντι 1,32 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόκειται για το πορτρέτο που φτάνει σε πλειστηριασμό ένα τόσο μεγάλο ποσό και είναι δημιούργημα ρομπότ-καλλιτέχνη.
Το έργο πουλήθηκε σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s.
Θέλοντας να δώσει πρόσθετη αξία στην πώληση αυτή, ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του πως το αντίτιμο απόκτησης του έργου «σηματοδοτεί ένα σταθμό στην Ιστορία της μοντέρνας και της σύγχρονης τέχνης και αντανακλά τη συνάντηση ανάμεσα στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και την παγκόσμια αγορά της τέχνης».
The auction for AI GOD by Ai-Da on Sotheby’s just ended for a breathtaking 1.1 million USD.
Estimated price: 120-180.000USD
To put this into perspective, in the same auction “DOOM Party” by XCOPY reached a highest bid of 750.000USD with an earlier estimated price of… pic.twitter.com/ObTFUlUZGH
— AI GOD by Ai-Da (@AIGOD_Aida) November 7, 2024
Όσο για το ρομπότ; Είχε και αυτό άποψη για το δημιούργημά του διατυπώνοντάς την ως εξής:
«Η θεμελιώδης αξία του έργου μου είναι η ικανότητά του να χρησιμεύσει ως καταλύτης στο διάλογο σχετικά με τις αναδυόμενες τεχνολογίες», δήλωσε το ρομπότ, το οποίο εκφράζεται μέσω μιας Τεχνητής Νοημοσύνης».
Το ρομπότ Ai-Da εκτιμά επίσης πως «το πορτρέτο του πρωτοπόρου Άλαν Τούρινγκ καλεί τους θεατές να στοχασθούν για τη θεϊκή φύση της τεχνητής νοημοσύνης και της πληροφορικής, εξετάζοντας παράλληλα τις δεοντολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της προόδου».
An Alan Turing painting by a humanoid robot artist called Ai-Da has made history by selling for $1.32 million at Sotheby’s, becoming the first such work to be sold by a major auction house pic.twitter.com/Bg5XEiCThm
— Reuters (@Reuters) November 8, 2024
Το όνομα αυτού του εξελιγμένου ανδροειδές με το όνομα Ai-Da αποτελεί έμπνευση από την Έιντα Λάβλεϊς, μία από τις πρωτοπόρους της πληροφορικής. Μπορεί να δημιουργήσει πίνακες και γλυπτά με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης διαθέτοντας κάμερες αντί για «μάτια» και βιονικά χέρια, ώστε να μπορεί να κινείται αυτόνομα δίχως ανθρώπινη παρέμβαση.
Φτιάχτηκε από τον Έινταν Μέλερ που θεωρείται, μεταξύ άλλων, επαΐων στην σύγχρονη τέχνη.