Πούτιν: Ντροπή να αγνοείται ο σοβιετικός ρόλος στην απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η αγνόηση του ρόλου της Σοβιετικής Ένωσης στην απελευθέρωση των ναζιστικών γερμανικών στρατοπέδων θανάτου, όπως το Άουσβιτς, και η μη πρόσκληση επιζώντων μελών των οικογενειών των σοβιετικών στρατευμάτων στις επετείους απελευθέρωσης είναι ντροπιαστική πράξη, μεταδίδει το Reuters.
Στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου Άουσβιτς στην Πολωνία από τα σοβιετικά στρατεύματα συμμετείχαν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και πολλοί άλλοι ηγέτες.
Η Ρωσία, διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης, δεν προσκλήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Αυτό είναι ένα τόσο παράξενο, ντροπιαστικό πράγμα», δήλωσε ο Πούτιν στη ρωσική κρατική τηλεόραση σε συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.
«Μπορείτε να φέρεστε στον επικεφαλής του ρωσικού κράτους, σε εμένα, με όποιον τρόπο θέλετε – κανείς δεν ζητάει καμία πρόσκληση. Αλλά αν το είχατε σκεφτεί, θα μπορούσατε να ήσασταν πολύ πιο διακριτικοί».
Ο Πούτιν είπε ότι αν οι σοβιετικοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην απελευθέρωση των στρατοπέδων δεν μπορούσαν να προσκληθούν λόγω υγείας ή ηλικίας, τότε τουλάχιστον οι οικογένειές τους θα μπορούσαν να είχαν προσκληθεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης.
Καθώς οι σοβιετικές δυνάμεις απώθησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην Ευρώπη το 1944 και το 1945, απελευθέρωσαν μια σειρά από στρατόπεδα θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των Majdanek, Auschwitz, Stutthof, Sachsenhausen και Ravensbrück. Τα αμερικανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Μπούχενβαλντ και άλλα στρατόπεδα, ενώ τα βρετανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Μπέργκεν-Μπέλσεν και άλλα στρατόπεδα.
Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, χάθηκαν στο Άουσβιτς σε θαλάμους αερίων ή από πείνα, κρύο και ασθένειες. Πολωνοί, Ρομά και Σίντι και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου σκοτώθηκαν επίσης εκεί, σύμφωνα με το μουσείο του Άουσβιτς, ανοίγει νέα καρτέλα.
Συνολικά, μεταξύ 1941 και 1945, η ναζιστική Γερμανία και οι συνεργάτες της δολοφόνησαν συστηματικά έξι εκατομμύρια Εβραίους σε όλη την κατεχόμενη από τη Γερμανία Ευρώπη. Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα θυμάτων της ναζιστικής φυλετικής πολιτικής μετά τους Εβραίους ήταν οι Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, σύμφωνα με το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ.
Άλλες μεγάλες ομάδες που σκοτώθηκαν ήταν Σοβιετικοί πολίτες, Πολωνοί, τσιγγάνοι, σεξουαλικές μειονότητες, άτομα με αναπηρία και άλλοι που προσέβαλαν τις ναζιστικές ιδέες περί φυλετικής ανωτερότητας.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διέταξε ένταλμα σύλληψης του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες σύμφωνα με τη Μόσχα επινοήθηκαν για να σπιλωθεί η εικόνα της.