Κόσμος

Το ύφος της Κάγια Κάλας διχάζει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρει το Politico

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, έχει επικριθεί από αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ για το στυλ ηγεσίας της και την επιθετική της στάση απέναντι στη Ρωσία, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δυσαρέσκεια ως προς τη στάση της Κάλας ξεκίνησε την πρώτη ημέρα της θητείας της τον Δεκέμβριο, μετά το tweet της που ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ φέρεται να αισθάνθηκαν άβολα που η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, μέσα σε μια ημέρα από την ανάληψη του νέου της ρόλου, «αισθάνθηκε την ελευθερία να υπερβεί» τις καθιερωμένες διατυπώσεις.

«Αν την ακούσετε, φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, η οποία δεν είναι η γραμμή της ΕΕ», παρέθεσε το Politico το παράπονο ενός αξιωματούχου της ΕΕ.

Επιπλέον, η πρωτοβουλία της Κάλας για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ προς το Κίεβο στα έως και 40 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος αντιμετώπισε την αντίθεση κρατών μελών όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Η Κάλας, ωστόσο, εξακολουθεί να έχει τους υπερασπιστές της στα βόρεια και ανατολικά κράτη της ΕΕ, σημείωσε το Politico.

Η Ρωσία άσκησε ανοιχτά κριτική στην κορυφαία διπλωμάτη, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις της ως «εξαιρετικά ρωσοφοβικές» και «μη διπλωματικές» και κατηγορώντας την ότι πιέζει για στρατιωτικοποίηση εν μέσω των εξελισσόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Επίσης, φέρεται να έχει επικριθεί επειδή συνεχίζει να ενεργεί «σαν πρωθυπουργός» παραβλέποντας να συμβουλευτεί διπλωμάτες από ευρωπαϊκά κράτη μέλη πριν προβεί σε προτάσεις για ευαίσθητα ζητήματα.

Διαβάστε ακόμα:

Η σχέση της Κάλας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχολιάστηκε επίσης από ορισμένους αξιωματούχους, αναφέρει το δημοσίευμα. Μετά την ξαφνική ακύρωση της συνάντησής της τον Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, που αποδόθηκε σε «ζητήματα προγραμματισμού», πηγές του Politico ανέφεραν ότι η Κάλλας δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς παρέχοντας μια σαφή ατζέντα στους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης υποβάθμισε τις επικρίσεις, λέγοντας ότι τα κράτη μέλη επέλεξαν την Κάλλας επειδή ήθελαν έναν ηγέτη εν καιρώ πολέμου.

«Διόρισαν μια [πρώην] αρχηγό κράτους για έναν λόγο, όχι για να ρίξουν ησύχως τους τόνους και να βρουν τον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, αλλά για να πάνε μπροστά τα πράγματα», είπε ο αξιωματούχος. «Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε στο 1938 ή το 1939. Δεν είναι καιρός να κρυβόμαστε πίσω από τις διαδικασίες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να ζητούν περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία -εντάξει- , ώρα για πράξεις όχι μόνο λόγια».

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button