Προσεχής επίσκεψη του ΔΟΑΕ και διαπραγματεύσεις για το… πυρηνικό μέλλον του Ιράν

Ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) θα επισκεφθεί το Ιράν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκάι, προσθέτοντας ότι θα επιτευχθεί ένα «νέο πρωτόκολλο» με τον εποπτικό φορέα.
Τα σχόλιά του έρχονται εβδομάδες αφότου το κοινοβούλιο του Ιράν ανέστειλε τη συνεργασία με τον οργανισμό κατόπιν της αποτυχίας του να καταδικάσει δεόντως τον 12ήμερο πόλεμο του Ισραήλ στη χώρα. Η Τεχεράνη κατηγόρησε επίσης τον ΔΟΑΕ ότι άνοιξε το δρόμο για την έναρξη του πολέμου.
«Το Ιράν εξακολουθεί να είναι συμβαλλόμενο μέρος στις συμφωνίες διασφαλίσεων. Υπό το φως του δεσμευτικού ψηφίσματος της Ισλαμικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης, θα ορίσουμε ένα νέο πρωτόκολλο με τον ΔΟΑΕ για να δούμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία. Πιθανώς μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ένας αξιωματούχος του ΔΟΑΕ θα επισκεφθεί το Ιράν και θα συζητήσουμε αυτές τις τεχνικές πτυχές κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης», δήλωσε ο Μπαγκάι τη Δευτέρα.
Ο Μπαγκάι επέκρινε επίσης τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για την απειλή ανανέωσης των κυρώσεων κατά του Ιράν με ενεργοποίηση του «μηχανισμού επαναφοράς» της πυρηνικής συμφωνίας του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) του 2015, την οποία τα κράτη της Ε.Ε. συνέχισαν να υποχρεώνουν την Τεχεράνη να τηρεί παρά την κατάρρευση της συμφωνίας μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από αυτήν το 2018.
Ιρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν πρόσφατα έναν γύρο σχετικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την Ευρώπη, δεν τέθηκαν ζητήματα εκτός από το πυρηνικό ζήτημα και την άρση των κυρώσεων. Δεν είναι αφύσικο για τις ευρωπαϊκές χώρες να διαδίδουν μια αφήγηση. Η ευρωπαϊκή αφήγηση δεν είναι η αφήγηση του Ιράν. Τα ευρωπαϊκά μέρη δεν έχουν την εξουσία να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό που είναι γνωστός ως μηχανισμός επαναφοράς και το Ιράν έχει ανακοινώσει τις θέσεις του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
«Δεδομένης της κατάφωρης παραβίασης των δεσμεύσεων της JCPOA από τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι αμφισβητήσιμο εάν οι εν λόγω χώρες μπορούν να θεωρήσουν τον εαυτό τους ως μέρη που έχουν δεσμευτεί στη JCPOA», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ επιτέθηκε κατά του Ιράν στις 13 Ιουνίου, εν μέσω των πυρηνικών συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ εντάχθηκαν στον πόλεμο στις 23 Ιουνίου με μια επίθεση με bunker buster σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ο πόλεμος με το Ισραήλ ξεκίνησε μόλις μια μέρα αφότου το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΑΕ ενέκρινε ψήφισμα που κατηγορούσε την Τεχεράνη για μη συμμόρφωση με τις πυρηνικές της υποχρεώσεις βάσει της Συμφωνίας Διασφαλίσεων της Συνθήκης Μη Διάδοσης (NPT). Το ψήφισμα βασίστηκε σε έκθεση της ΔΟΑΕ στα τέλη Μαΐου, η οποία ισχυριζόταν ότι το Ιράν πραγματοποίησε μυστικές πυρηνικές δραστηριότητες με υλικό που δεν είχε δηλωθεί στην πυρηνική αρχή του ΟΗΕ σε τρεις τοποθεσίες πριν από δεκαετίες.
Μετά από αυτή την έκθεση και όσα επακολούθησαν, το Ιράν απαγόρευσε στον επικεφαλής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, την είσοδο στη χώρα και έχει προειδοποιήσει για πιθανές νομικές ενέργειες εναντίον του. Το Ιράν απέρριψε πρόσφατα αίτημα του Γκρόσι να επισκεφθεί τις κατεστραμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις, αναφέροντας το αίτημα ως «κακοήθη πρόθεση».
Στις αρχές Ιουλίου, η Τεχεράνη ανέστειλε επίσημα τη συνεργασία με τον ΔΟΑΕ. Μέρες αργότερα, μια ομάδα επιθεωρητών του ΔΟΑΕ εγκατέλειψε τη χώρα.
Η ιρανική κυβέρνηση είχε προηγουμένως κατηγορήσει την υπηρεσία ότι διαβίβασε στο Ισραήλ ευαίσθητες πληροφορίες που αποκτήθηκαν από επιθεωρήσεις της.
Η ανακοίνωση του Μπαγκάι έρχεται καθώς το Ισραήλ απειλεί δημόσια να επαναλάβει την εκστρατεία κατά του Ιράν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα χτυπήσει ξανά την Ισλαμική Δημοκρατία «εάν χρειαστεί».
Η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να προχωρά με το πυρηνικό της πρόγραμμα και τον εμπλουτισμό ουρανίου.