Κόσμος

Προσωρινά εκτός ενόπλων δυνάμεων τα τρανς άτομα στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει τα τρανς άτομα από τον στρατό. Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου την πλειοψηφία της έδρας έχουν οι συντηρητικοί δικαστές, ακύρωσε την αναστολή της εφαρμογής του διατάγματος Τραμπ, την οποία είχε ζητήσει πρωτοβάθμιο δικαστήριο, μέχρι να εξεταστεί η έφεση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Δύο ομοσπονδιακοί δικαστές, ένας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και ένας στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, ανέστειλαν την εφαρμογή προεδρικού διατάγματος που απέκλειε τα τρανς άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις. Όμως η κυβέρνηση Τραμπ άσκησε έφεση στις αποφάσεις και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση του Δικαστηρίου καταφέρει «ένα συντριπτικό πλήγμα στους διεμφυλικούς στρατιωτικούς που έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους και τη δέσμευσή τους στην άμυνα της χώρας μας», εκτίμησαν σε ανακοίνωσή τους οργανώσεις που είχαν προσφύγει δικαστικά κατά του διατάγματος Τραμπ.

«Τα τρανς άτομα πληρούν τα ίδια κριτήρια και ενσαρκώνουν τις ίδιες αξίες με όλους όσοι υπηρετούν τη σημαία», πρόσθετε η ανακοίνωση, με τις οργανώσεις να δηλώνουν πεπεισμένες ότι ο αποκλεισμός των διεμφυλικών από τον στρατό είναι αντισυνταγματικός και τελικά θα ακυρωθεί από τη δικαιοσύνη.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ εξέφρασε την ικανοποίησή της μέσω του Χ για την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «νέα μεγάλη νίκη του Ανώτατου Δικαστηρίου» ενόψει της αναδιάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων ώστε να απομακρυνθούν από «τη woke ιδεολογία του φύλου».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση αναρτώντας στον λογαριασμό του στο Χ το μήνυμα: «Όχι πια τρανς στο υπουργείο Άμυνας».

«Για να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε την πιο φονική δύναμη μάχης στον κόσμο, θα απαλλάξουμε τον στρατό μας από την τρανς ιδεολογία», είχε δηλώσει ο Τραμπ στα τέλη Ιανουαρίου προτού υπογράψει το σχετικό διάταγμα.

Με βάση το διάταγμα αυτό το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο την πρόθεσή του όχι μόνο να σταματήσει τη στρατολόγηση τρανς ατόμων στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και να εκδιώξει όσους ήδη υπηρετούν, πλην ειδικών εξαιρέσεων.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι στρατιωτικοί που έχουν διαγνωστεί με δυσφορία φύλου, δηλαδή 4.240 άτομα ως το τέλος του περσινού έτους, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Άμυνας, όπως και όσοι υποφέρουν ή παρουσιάζουν αντίστοιχα συμπτώματα.

Related Articles

Back to top button