Ελλάδα

Στη «φάκα» σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα και σπίτια στην ανατολική Αττική με λεία 146.000 ευρώ

Στη «φάκα» σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα και σπίτια στην ανατολική Αττική με λεία 146.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που ρήμαζε σπίτια και αυτοκίνητα και διέπραττε δεκάδες ληστείες σε περιοχές της ανατολικής Αττικής τον τελευταίο χρόνο.

Όπως έγινε γνωστό από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, συνελήφθησαν 10 άτομα για ληστείες, μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (25.4.2024) με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ. και της Ο.Π.Κ.Ε, των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και Άμεσης Δράσης Αττικής, καθώς και εκπροσώπων της δικαστικής Αρχής.

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμη 5 ατόμων, από τα οποία ένας κρατούμενος σε φυλακή, σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – σύσταση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, ληστεία, πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, τετελεσμένες και σε απόπειρα, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παροχή κινητών περιουσιακών στοιχείων σε εγκληματική οργάνωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδής κατάθεση, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Μάιο του 2023, μετά τον εντοπισμό από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. κλεμμένου οχήματος σε συνεργείο αυτοκινήτων στο Ζεφύρι, όπου βρέθηκαν ακόμη τρία κλεμμένα οχήματα με παραποιημένα πλαίσια καθώς και πλήθος αντικειμένων, που χρησιμοποιούνται σε κλοπές από οικίες.

Από την έρευνα, διαπιστώθηκε η συγκρότηση σπείρας με διαρκή δράση στην κατ’ επάγγελμα τέλεση κλοπών σε σπίτια, με λεία πάνω από 146.000 ευρώ.

Η δράση της σπείρας

Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022, προχωρούσαν σε κλοπές οχημάτων και στη συνέχεια σε πλαστογραφία – παραποίηση των στοιχείων αναγνώρισής τους (αριθμός πλαισίου), με σκοπό την αποφυγή του εντοπισμού τους και τη νομιμοφανή κατοχή και κυκλοφορία.

Δρούσαν έχοντας συγκεκριμένους ρόλους, οι οποίοι χωρίζονται στις κλοπές των οχημάτων, στην απόκρυψη αυτών, στην παραποίηση των αναγνωριστικών τους αριθμών και στα άτομα, τα οποία έπαιρναν στην κατοχή τους τα παραποιημένα οχήματα ως νόμιμα.

Όπως προέκυψε στη συνέχεια, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τα αυτοκίνητα (κλεμμένα και μη) στο οποίο χρησιμοποιούσαν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, για να διαπράττουν κλοπές σε σπίτια, κυρίως στην ανατολική Αττική (Ν. Μάκρη, Πόρτο Ράφτη, Καλύβια, Πικέρμι, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Διόνυσος).

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης στις κλοπές οικιών, τα μέλη της οργάνωσης:

  • προσέγγιζαν το σπίτι – στόχο με το όχημα και συνήθως ένας από αυτούς έλεγχε αν υπήρχαν ένοικοι εντός. Στη συνέχεια, τρεις ή τέσσερις έμπαιναν στο σπίτι, ενώ ο οδηγός ανέμενε σε κοντινή απόσταση,
  • χρησιμοποιούσαν λοστό και κατσαβίδι μεγάλου μεγέθους, για τη διάρρηξη,
  • απενεργοποιούσαν – κατέστρεφαν τον συναγερμό ή έκοβαν το καλώδιο σύνδεσης του σπιτιού με το τηλεφωνικό δίκτυο,
  • κακοποιούσαν σκύλους που τυχόν υπήρχαν στην αυλή, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι τα ζώα βρέθηκαν μετά τη διάπραξη της έκνομης πράξης φοβισμένα ή ζαλισμένα ή χτυπημένα, ενώ
  • επεξεργάζονταν τα χρυσαφικά που είχαν κλέψει, σε υπόγειο οικήματος στο Ζεφύρι, όπου βρέθηκε εξοπλισμός και υλικά χύτευσης.

Παράλληλα, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης και δυσχέρανσης του εντοπισμού τους, χρησιμοποιώντας κουκούλες τύπου full-face και καπέλα τύπου jokey, καθώς επίσης και γάντια. Επίσης, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» τηλέφωνα, σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών (ghost numbers), τα οποία αντικαθιστούσαν μετά από κάποιο αριθμό κλοπών.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν σε -14- οικίες, στις περιοχές του Ζεφυρίου, της Ελευσίνας και της Αθήνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • μεγάλος αριθμός κοσμημάτων και χρυσαφικών (χρυσές λίρες, λύδιες λίθοι, υλικά και μέσα χύτευσης)
  • 18.960 ευρώ,
  • 17 οχήματα,
  • 100 γραμμάρια κάνναβης,
  • 2 ζυγαριές ακριβείας,
  • αεροβόλο πιστόλι,
  • πιστόλι κρότου λάμψης,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim και
  • πλήθος ενδυμάτων και υποδημάτων σχετιζόμενα με κλοπές.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 35 περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, 1 περίπτωση ληστείας, 5 περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων, καθώς και περιπτώσεις πλαστογραφιών, υφαρπαγών ψευδούς βεβαίωσης και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

To άρθρο Στη «φάκα» σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα και σπίτια στην ανατολική Αττική με λεία 146.000 ευρώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button