Πολιτική

«Πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για το Συνέδριο: Σκληρή μάχη Kasselistas – «100», πιέσεις για διαγραφή Κασσελάκη

«Πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για το Συνέδριο: Σκληρή μάχη Kasselistas - «100», πιέσεις για διαγραφή Κασσελάκη

Πόλεμος για γερά νεύρα είναι αυτός που εκτυλίσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι δυο πλευρές εμφανίζονται να δίνουν την τελική μάχη για την σφραγίδα, τα χρήματα και το κτίριο του κόμματος, λίγο πριν την τελική διάσπαση που όλα δείχνουν ότι θα γίνει στο Συνέδριο.

Στην χθεσινή (05.10.2024) επεισοδιακή ΚΕ κατατέθηκαν πάντως οι φάκελοι όλων των υποψηφίων προέδρων του κόμματος αρχής γενομένης από τον Στέφανο Κασσελάκη. Η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε 87 ονόματα,  χωρίς υπογραφές – σύμφωνα με όσα λένε στελέχη της ομάδας των 100 – αλλά και 15 σελίδες του  φωτοτυπημένου πόθεν έσχες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση αυτή έγινε μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό των «100» οι οποίοι εμφανίστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία να αλλάζουν την ημερομηνία του Συνεδρίου και της εκλογής του νέου προέδρου.

Η εξέλιξη αυτή υπήρξε όταν ο διευθυντής του κόμματος Χρήστος  Μαυροκεφαλίδης ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία ότι δεν υπήρχε αίθουσα για το συνέδριο και γι’ αυτό θα έπρεπε να μετακινηθεί κατά μία εβδομάδα.

Η απόφαση αυτή ερμηνεύθηκε από τους συνεργάτες του πρώην πρόεδρου ως μία κίνηση που είχε ως στόχο τον  Στέφανο Κασσελάκη, καθώς μετά τις αλλαγές που έγιναν στις ημερομηνίες διεξαγωγής του συνεδρίου και των συνέδρων, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται  να χάνει ένα πλεονέκτημα. Ότι δεν γνωρίζει αν στο συνέδριο μπορεί να αμφισβητήσει την απόφαση της ΚΕ που τον έθεσε εκτός ηγεσίας του κόμματος.

Έτσι  ο Στέφανος Κασσελάης  αναγκάστηκε να θέσει υποψηφιότητα ως έκπτωτος  και μάλιστα με έναν περίεργο τρόπο, μέσω αντιπροσώπου.

Αποδέχτηκε το αποτέλεσμα της μομφής

Σχολιάζοντας πάντως ο Σωκράτης Φάμελλος τις εξελίξεις ανέβασε τους τόνους και είπε ότι αν μη τι άλλο με την υποψηφιότητα δια αντιπροσώπου ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε το πρώτο βήμα να αποδεχθεί το αποτέλεσμα της μομφής.

Στην απόφαση του πρώην προέδρου πάντως να κατατεθεί βιαστικά και με αυτό τον τρόπο η υποψηφιότητα του έπαιξε ρόλο και η απόφαση της ΚΕ να μιλήσουν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι. Δηλαδή  ο Σωκράτη Φάμελλος, ο Παύλος Πολάκης, ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Απόστολος  Γκλέτσος.

Η μέρα επισφραγίστηκε πάντως από την αποχώρηση των στελεχών που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη από την ΚΕ καταγγέλλοντας την διαδικασία και την καταπάτηση του καταστατικού, ενώ  οι «100» συνέχισαν την συνεδρίαση και αποφάσισαν  την μετακίνηση του συνεδρίου κατά μία εβδομάδα (από τις 1-3 Νοεμβρίου στις 8-10 του ίδιου μήνα) και την εκλογή της νέας ΚΕ μετά  από την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνέδριο θα έχει υβριδική μορφή, καθώς κάποιοι σύνεδροι θα είναι δια ζώσης και άλλοι μέσω zoom.

Η πρόταση αυτή έχει πέσει στο τραπέζι, καθώς πολλοί υποψήφιοι σύνεδροι δηλώνουν από τώρα ότι δεν έχουν  χρήματα να παραμείνουν στην Αθήνα τρεις ημέρες.

Αίσθηση από την πρόταση Μουμουλίδη

Στην σκιά όλων αυτών, αίσθηση δημιούργησε η πρόταση του στελέχους της ΚΕ Θέμη Μουμουλίδη που με επιστολή του ζητάει από την επιτροπή δεοντολογίας την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη, κατηγορώντας τον ότι κατάργησε στην πράξη τη συλλογικότητα.

Παράλληλα στο κείμενο της ΚΕ ενσωματώθηκε  και η τροπολογία Θανάση Θεοχαροπουλου, Κώστα Ζαχαριάδη και  Γιάννη Μπουλεκουοπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής, αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματιζουν την ενότητα του κόμματος».

Ακόμα υιοθετήθηκε η πρόταση του Δημήτρη Χατζησωκράτη τα στελέχη της ΚΕ να μην εκλεγούν την ίδια ημέρα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα η απόφαση της ΚΕ είναι να παραμείνουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των τυπικών εγγράφων των υποψηφιοτήτων (24/10) και η ημερομηνία εκλογής προέδρου (24/11) και να μετακινηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου στις 8-10/11. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι σε αυτό το πλαίσιο 25/10 και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3/11.

To άρθρο «Πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για το Συνέδριο: Σκληρή μάχη Kasselistas – «100», πιέσεις για διαγραφή Κασσελάκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button