Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες;
Η ταχεία πρόοδος στον ψηφιακό κόσμο έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο της σύγχρονης ζωής, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Η κατανόηση της ανάγκης για ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την πλήρη ενσωμάτωση των πολιτών στην αγορά εργασίας και τη σύγχρονη κοινωνία γενικότερα.
Τα παραπάνω αφορούν όχι μόνο τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, αλλά και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, ανάλυσης πληροφοριών και δημιουργικής χρήσης τους. Η κατοχή αυτών των δεξιοτήτων θα επιτρέψει στους πολίτες να προσαρμοστούν με επιτυχία στις αλλαγές και να συμμετάσχουν πλήρως στην κοινωνία.
Ταυτόχρονα, όμως, εντοπίζονται ανεπάρκειες στην εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες και υπάρχει έλλειψη ανθρώπων με τις απαιτούμενες δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας που δημιουργεί η ψηφιακή μετάβαση.
Για να αντιμετωπιστούν τα όποια κενά στις δεξιότητες και να κατανοηθούν οι ανάγκες για αναβάθμιση δεξιοτήτων ή επανεκπαίδευση, είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν τα κύρια πεδία ενδιαφέροντος.
Οι πολίτες, λοιπόν, ζητούν κυρίως βασικές ψηφιακές διοικητικές υπηρεσίες, όπως πιστοποιητικά και βεβαιώσεις. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις συναλλαγές τους σχετίζονται με τη χρήση νέων εργαλείων και εφαρμογών, ιδιαίτερα από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο.
Οι πολίτες χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες και εργαλεία για την ανάκτηση και διαχείριση δεδομένων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοπιστία των πηγών και την προστασία των ψηφιακών τους δεδομένων. Συνεπώς, η ασφάλεια και η προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων αποτελούν σημαντική προτεραιότητα.
Η ενημέρωση για τις ψηφιακές τεχνολογίες και η ενσωμάτωσή τους στην καθημερινότητα των πολιτών πραγματοποιείται, κυρίως, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, δημοσιεύσεων και ειδικών εκδηλώσεων. Μάλιστα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές γραφείου.
Τα δε προφίλ των εκπαιδευόμενων στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες είναι ποικίλα και τα κίνητρα για εκπαίδευση περιλαμβάνουν την απόκτηση νέων γνώσεων, την προσωπική εξέλιξη, την απόκτηση επαγγελματικών πιστοποιήσεων και τη βελτίωση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Οι πολίτες ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες στην εργασία τους για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα. Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για γρήγορη διάδοση της πληροφορίας και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, ώστε να προσαρμόζονται στις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις.
Παρά ταύτα, η ευαισθητοποίηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ψηφιακών τεχνολογιών είναι σχετικά περιορισμένη. Ωστόσο, η ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών μέσω ατομικών προσπαθειών και συμμετοχής σε πράσινες πρωτοβουλίες αναγνωρίζεται ως σημαντική για τη βελτίωση της βιωσιμότητας.
Τέλος, είναι δεδομένο πως η εκπαίδευση πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και αναλυτικών δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της τεχνολογίας και του περιβάλλοντος. Η ικανότητα δηλαδή των πολιτών να αξιολογούν και να διαχειρίζονται την ψηφιακή πληροφορία είναι ζωτικής σημασίας.
Μέσω του ερευνητικού έργου «Ανθεκτικότητα, Συμπερίληψη και Ανάπτυξη: Προς μια Δίκαιη Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση των Ελληνικών Περιφερειών» (JustReDI) θα παρακολουθείται και θα αναδεικνύεται η εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται στον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης των πολιτών σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες.
Το έργο JustReDI το οποίο λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, υλοποιείται με τη σύμπραξη έξι φορέων και ιδρυμάτων: του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ», καθώς και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔιΠΑΕ).
Το JustReDI περιλαμβάνει ένα συνεκτικό σύνολο δράσεων που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών για την αναπτυξιακή πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μεγιστοποιώντας τον θετικό αντίκτυπο για την τοπική κοινωνία, ελαχιστοποιώντας τις κοινωνικές επιπτώσεις της διττής μετάβασης, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες και περιφέρειες, και ενισχύοντας την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα υπό το πρίσμα της δίκαιης ανάπτυξης και της συμπερίληψης.
Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αντιλήψεις που σχηματίζουν οι Έλληνες για τα θέματα αυτά είναι και η έγκυρη δημόσια πληροφόρηση. Έτσι, το έργο περιλαμβάνει μια δράση για την αποτίμηση της αξιοπιστίας των ειδήσεων γύρω από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση (Check4Facts).
Περισσότεροι πολίτες συμμετέχοντες στη διαδικασία, περισσότερες ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη.
The post Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες; appeared first on TrikalaNews.