Κόσμος

Πώς περιγράφουν τον Ντόναλντ Τραμπ 11 πρώην υπάλληλοί του – «Είναι φασίστας, απατεώνας και αρπακτικό»

Πώς περιγράφουν τον Ντόναλντ Τραμπ 11 πρώην υπάλληλοί του - «Είναι φασίστας, απατεώνας και αρπακτικό»

«Πυρ και μανία» 11 υπάλληλοι που έτυχε στο παρελθόν να συνεργαστούν με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και όπως φαίνεται από τους χαρακτηρισμούς τους, το μετάνιωσαν.

Οι πρώην εργαζόμενοι του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τα τελευταία χρόνια τον έχουν «κατακεραυνώσει», με τον Guardian να συγκεντρώνει τα σχόλιά τους και να τα φέρνει σε αντιπαραβολή με τα όσα έκαναν οι ίδιοι υπό την επίβλεψή του.

Ο Προσωπάρχης Τζον Κέλι – «Είναι φασίστας»

Ο Τζον Κέλι υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Τραμπ το 2017 και στη συνέχεια διορίστηκε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ρόλο που κατείχε από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2019. 

Μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ακούστηκαν φήμες για επιδείνωση της σχέσης του με τον Τραμπ. Το 2018, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Τραμπ είπε σε έναν συνεργάτη του να «σταματήσει να καλεί τον Τζον για οτιδήποτε». Σύμφωνα με τον βετεράνο δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ στο βιβλίο του Fear (2018), ο Κέλι αποκάλεσε τον Τραμπ «ηλίθιο».

  • Ο Κέλι δήλωσε πρόσφατα ότι το πρώην αφεντικό του ταιριάζει «στον γενικό ορισμό του φασίστα» που «προτιμά την προσέγγιση ενός δικτάτορα στην κυβέρνηση».

Μαρκ Μάιλι – «Φασίστας μέχρι το κόκκαλο»

Ο Μαρκ Μάιλι, στρατηγός εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού, επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων επί Ντόναλντ Τραμπ, απασχόλησε τον κόσμο τον Ιούνιο του 2020, όταν συμμετείχε στη φωτογράφιση του Ρεπουμπλικάνου στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην Ουάσινγκτον φορώντας στρατιωτική στολή, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς. 

Μετά την εμφάνισή του ζήτησε δημόσια συγγνώμη λέγοντας: «Δεν έπρεπε να ήμουν εκεί».

  • Ο Μάιλι πρόσφατα τον αποκάλεσε «φασίστα μέχρι το κόκαλο» και είπε ότι έκανε «μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά».

Μαρκ Έσπερ – «Έχει τάσεις προς τον φασισμό»

Ο Μαρκ Έσπερ υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας υπό τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο τότε Πρόεδρος τον απέλυσε με ανάρτηση στο  Τwitter. 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Έσπερ ήρθε σε σύγκρουση πολλές φορές με τον Τραμπ, καθώς αρνούνταν να στείλει πυραύλους στο Μεξικό για να καταστρέψει τα εργαστήρια ναρκωτικών και να αναπτύξει στρατεύματα σε όλη τη χώρα εν μέσω των διαδηλώσεων το 2020.

Ο Μαρκ Έσπερ αρνήθηκε επίσης στον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρατεύσει τον στρατό εναντίον των διαδηλωτών χρησιμοποιώντας τον νόμο περί εξέγερσης του 1807, λέγοντας στους δημοσιογράφους:

«Η δυνατότητα χρήσης δυνάμεων εν ενεργεία σε ρόλο επιβολής του νόμου θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο … στις πιο επείγουσες και τρομερές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε μία από αυτές τις καταστάσεις».

  • «O Τραμπ έχει αυτές τις τάσεις προς τον φασισμό. Νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» δηλώνει τώρα ο Μαρκ Έσπερ.

Τζέιμς Μάτις – «Κοροϊδεύει το αμερικανικό Σύνταγμα»

Ο Τζέιμς Μάτις ήταν υπουργός Άμυνας από 2017 ως το 2019. Τότε είχε συγκρουστεί με τον Ρεπουμπλικάνο για τη μεταχείριση των συμμάχων από τις ΗΠΑ.
Τον Δεκέμβριο του 2018, μία ημέρα αφού ο μεγιστάνας ανακοίνωσε την ξαφνική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, παραιτήθηκε.

Το 2020, ο Μάτις καταδίκασε δημοσίως τους χειρισμούς του Τραμπ στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ, λέγοντας: «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στη ζωή μου που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό – δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί. Αντ’ αυτού προσπαθεί να μας διχάσει».

  • Ο Μάτις είπε τώρα ότι ο Τραμπ κοροϊδεύει το αμερικανικό Σύνταγμα.

Τζον Μπόλτον – «Δεν έχει το μυαλό να γίνει δικτάτορας»

Ο Τζον Μπόλτον υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο Τραμπ φέρεται να άρχισε να τον αποκλείει από τις συναντήσεις για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τελικά τον απομάκρυνε εντελώς, αφού ο Μπόλτον προσπάθησε να τον εμποδίσει να καλέσει τους Ταλιμπάν στο Καμπ Ντέιβιντ για ειρηνευτικές συνομιλίες (μια ιδέα που ο Τραμπ τελικά απέσυρε).

  • Ο Τζον Μπόλτον έχει πει ότι ο Τραμπ είναι «ακατάλληλος για πρόεδρος» και ότι «δεν έχει το μυαλό» για να γίνει δικτάτορας.

Ρεξ Τίλερσον – «Είναι αρκετά απείθαρχος»

Ο Ρεξ Τίλερσον  πρώην διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών υπό τον Τραμπ από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018, όταν ο Τραμπ τον απέλυσε και αυτόν με ένα tweet. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Τίλερσον αποκάλεσε τον Τραμπ «ηλίθιο», με αποτέλεσμα εκείνος να τον προκαλέσει… σε τεστ IQ. Οι δύο άνδρες διαφώνησαν επίσης δημοσίως για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, με τον Τίλερσον να λέει: «Τους μιλάμε». Σε απάντηση, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι ο Τίλερσον «χάνει τον χρόνο του» προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

  • Ο Τίλερσον αποκάλεσε τον Τραμπ «αρκετά απείθαρχο – δεν του αρέσει να διαβάζει, δεν διαβάζει τις ενημερώσεις» και πρόσθεσε: «Η κατανόηση των παγκόσμιων γεγονότων [και] η κατανόηση της ιστορίας των ΗΠΑ ήταν πραγματικά περιορισμένη».

Ομαρόσα Μανιγκό Νιούμας – «Έπεσα πάνω σε έναν απατεώνα»

Η Νιούμαν προσελήφθη ως κορυφαία σύμβουλος του Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017, μέχρι που απολύθηκε ένα χρόνο αργότερα από τον Τζον Κέλι. Αργότερα έδωσε στη δημοσιότητα μυστικά ηχογραφημένες συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, μεταξύ των οποίων και μία στην οποία ο Τραμπ εξέφρασε την έκπληξή του για την απόλυσή της.

  • «Έπεσα πάνω σε έναν απατεώνα» δήλωσε τώρα για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μάικ Πενς – Αντιπρόεδρος (2017-2021)

Τι έκανε υπό τον Τραμπ: Yπηρέτησε ως αντιπρόεδρος του Τραμπ και ήταν ο πιο στενός του συνεργάτης για χρόνια. Μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο το 2021, πλήθος υποστηρικτών του Τραμπ φώναζε «κρεμάστε τον Μάικ Πενς», μετά από παρότρυνση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, επειδή ήταν θυμωμένος που ο Πενς είχε αρνηθεί να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών υπέρ του, αρνούμενος να επικυρώσει την ψηφοφορία (μια εξουσία που δεν έχει καν ο αντιπρόεδρος).

  • «Όποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από το Σύνταγμα δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και όποιος ζητά από κάποιον άλλο να τον βάλει πάνω από το Σύνταγμα δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πρόεδρος», λέει τώρα για τον Ρεπουμπλικάνο.

Μάικλ Κόεν – «Είναι αρπακτικό»

Ο Κόεν είχε τόσο στενή σχέση με τον μεγιστάνα, που κάποτε περιέγραψε τον εαυτό του ως το «σκυλί του Τραμπ με άδεια δικηγόρου». Πιο μετά, έγινε ο βασικός μάρτυρας στην ποινική δίκη του Ρεπουμπλικάνου για τα χρήματα που έδινε στη Στόρμι Ντάνιελς, υπόθεση για την οποία κρίθηκε ένοχος για 34 κατηγορίες για παραποίηση στοιχείων σε μια προσπάθεια να παρέμβει στις εκλογές του 2016.

  • «Ένας απατεώνας, ένας ψεύτης, ένας νταής, ένας ρατσιστής, ένα αρπακτικό», λέει τώρα για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κάσιντι Χάτσινσον – «Ήταν αντιαμερικανικό»

Η Χάτσινσον ήταν βοηθός του Προσωπάρχη και βρέθηκε στο επίκεντρο το 2022, όταν κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 6 Ιανουαρίου ότι ο Τραμπ εν γνώσει του καθοδήγησε ένοπλους υποστηρικτές του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο.

  • «Ως Αμερικανίδα, ήμουν αηδιασμένη», είπε για τον ρόλο του Τραμπ στην προσπάθεια της μαφίας ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών. «Ήταν αντιπατριωτικό. Ήταν αντιαμερικανικό», συνεχίζει.

Αλίσα Φάρα Γκρίφιν – «Θα προσπαθήσει να κλέψει ξανά στις εκλογές»

Εντάχθηκε στον Λευκό Οίκο τον Απρίλιο του 2020, όπου έμεινε μέχρι την παραίτησή της τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ως επικεφαλής επικοινωνίας. Μιλώντας για την παραίτησή της στο Politico το 2021, η Γκρίφιν είπε:

«Πήρα την απόφαση να παραιτηθώ τον Δεκέμβριο επειδή είδα πού οδηγούνταν όλα αυτά και δεν ένιωθα άνετα να συμμετέχω στο να στέλνουμε στον κόσμο το μήνυμα ότι τα αποτελέσματα των εκλογών μπορεί να ήταν διαφορετικά».

  • Αποκάλεσε τα μηνύματά του προς τις γυναίκες «ανατριχιαστικά» και «παιδαριώδη» και προέβλεψε ότι ο Τραμπ «θα προσπαθήσει να κλέψει ξανά τις εκλογές».

To άρθρο Πώς περιγράφουν τον Ντόναλντ Τραμπ 11 πρώην υπάλληλοί του – «Είναι φασίστας, απατεώνας και αρπακτικό» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button