Βρετανογερμανική εργαλειοποίηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταγγέλλει το Ιράν

Η Τεχεράνη καταδίκασε το πρόσφατο ψήφισμα κατά του Ιράν που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι τα δυτικά κράτη, ιδίως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, εκμεταλλεύονται το Συμβούλιο εναντίον του Ιράν.
Στο τέλος της 58ης ετήσιας συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη την Πέμπτη, το σώμα ενέκρινε ψήφισμα, υπό την αιγίδα των δυτικών χωρών, κατά του Ιράν με 24 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 15 αποχές.
Το ψήφισμα παρέτεινε την εντολή του Ειδικού Εισηγητή για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και αποφάσισε ότι η Διερευνητική Αποστολή θα πρέπει να συνεχίσει με εντολή «να παρακολουθεί και να διερευνά ισχυρισμούς για πρόσφατες και συνεχιζόμενες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ισλαμική Δημοκρατία».
Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκάι, καταδίκασε τους υποστηρικτές του ψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Καναδά, για «κατάχρηση του μηχανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Πρόσθεσε ότι η «εργαλειακή χρήση» του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από ορισμένες δυτικές χώρες, ιδίως τη Βρετανία και τη Γερμανία, για να επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές θέσεις στο Ιράν θα «υπονόμευε την αξιοπιστία» του συμβουλίου και θα διαταράξει τις διαδικασίες συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ των χωρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Απέρριψε το ψήφισμα ως «νομικά άκυρο» λόγω της «κακοπιστίας» των συντακτών του, του «πραγματικά εσφαλμένου» περιεχομένου του και της «στήριξης σε αβάσιμους ισχυρισμούς από ανώνυμες πηγές».
Ο Μπαγκάι σημείωσε ότι οι υποστηρικτές του ψηφίσματος κατά του Ιράν υποστηρίζουν την καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Δυτικής Ασίας, ιδιαίτερα τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και τα εγκλήματα του ισραηλινού καθεστώτος κατά του λαού του Λιβάνου και της Συρίας, τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Ιρανός εκπρόσωπος τόνισε ότι το Λονδίνο και το Βερολίνο «στερούνται της ηθικής βάσης» για να κάνουν διαλέξεις σε άλλους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεδομένης της πολιτικής, οικονομικής και εξοπλιστικής υποστήριξής τους στο καθεστώς του Τελ Αβίβ καθώς συνεχίζει τον γενοκτονικό πόλεμο κατά του λαού της Παλαιστίνης στη Λωρίδα της Γάζας.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και άλλοι δυτικοί υποστηρικτές του αντι-ιρανικού ψηφίσματος είναι ειλικρινείς στην ανησυχία τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, θα πρέπει «να σταματήσουν την προσήλωσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες ως προς την επιβολή παράνομων και απάνθρωπων κυρώσεων κατά του ιρανικού λαού, οι οποίες συλλογικά συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο εκπρόσωπος.
Ο Μπαγκάι αναφέρθηκε στη θέση αρχής του Ιράν για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του έθνους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τα διεθνή έγγραφα και συνθήκες. Το Ιράν δεν θα φείδεται προσπαθειών για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επίσης για τον εντοπισμό και την εξάλειψη των περιπτώσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε.
Επανέλαβε ότι το Ιράν θα συνεχίσει την αλληλεπίδρασή του με τον μηχανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προκειμένου να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προώθηση των κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διεθνές επίπεδο.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο πρεσβευτής του Ιράν στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Αλί Μπαχρέινι, δήλωσε ότι η πράξη που εισάγει διακρίσεις κατά την έγκριση του αντιιρανικού ψηφίσματος υπονομεύει την αξιοπιστία του 47μελούς σώματος. Προέτρεψε το Συμβούλιο να επικεντρωθεί στην καταστροφική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη.