Κόσμος

Ρωσία: Επιστήμονες παρήγαγαν συνθετικό καύσιμο με τη χρήση πλαστικού

Επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου του Νοβοσιμπίρσκ που χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία παρέλαβαν την πρώτη πειραματική παρτίδα συνθετικού καυσίμου από μη ανακυκλώσιμο πλαστικό, ανέφερε το RIA Novosti την Παρασκευή στο NSU.

Η τεχνολογία για τη μετατροπή του πλαστικού σε συνθετικό καύσιμο αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Νοβοσιμπίρσκ σε συνεργασία με ειδικούς της εταιρείας Omnium Plus LLC του Γιαροσλάβλ. Υποτίθεται ότι ακόμη και ένα μείγμα από συνηθισμένες λεπτές μεμβράνες (σακούλες για μπλουζάκια) και μη ρευστό μολυσμένο και αναμεμειγμένο πλαστικό μπορεί να μετατραπεί σε φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο κινητήρα.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο ανέφερε πως:

Στο εργαστήριο του Τμήματος Φυσικής Χημείας της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Νοβοσιμπίρσκ έχει εγκατασταθεί καταλυτική μονάδα για την επεξεργασία υγρών προϊόντων πυρόλυσης πολυμερών αποβλήτων σε συνθετικό καύσιμο. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων λειτουργίας της, οι επιστήμονες παρέλαβαν τα πρώτα τρία λίτρα κηροζίνης.

Η τεχνολογία αποτελείται από διάφορα στάδια. Αρχικά, το μη ανακυκλώσιμο πλαστικό υποβάλλεται σε πυρόλυση-θερμική αποικοδόμηση χωρίς πρόσβαση σε οξυγόνο σε θερμοκρασίες από 400 έως 600 °C. Υψηλής ποιότητας καύσιμο από τα προϊόντα πυρόλυσης πολυμερών αποβλήτων (πετρέλαιο πυρόλυσης) σας επιτρέπει να πάρετε μια ειδική καταλυτική μονάδα.

Η Γιεκατερίνα Πάρχομτσουκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής Χημείας της Σχολής Φυσικών Επιστημών του NSU, δήλωσε στο RIA Novosti πως:

Οι πρώτες μας προσπάθειες επεξεργασίας του υγρού προϊόντος της πυρόλυσης των πολυμερικών αποβλήτων οδήγησαν σε μια ουσία παρόμοια με αυτή που συνθέτουμε τώρα, μόνο που το σημείο πήξης της ήταν περίπου μηδέν βαθμοί Κελσίου… Επομένως, ήταν απαραίτητο να επιλέξουμε μια σύνθεση καταλυτών που θα ξεκινούσε μια αντίδραση πυρόλυσης και ισομερισμού, που θα οδηγούσε σε ισχυρή μείωση του σημείου πήξης. Και τώρα είναι ήδη στους -20 βαθμούς. Κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων συνεχούς εργασίας όλο το εικοσιτετράωρο, αποσπάσαμε περίπου 3 λίτρα υψηλής ποιότητας κηροζίνης χωρίς παγετό από το προϊόν της πυρόλυσης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο στα καύσιμα.

Το τελικό προϊόν υποβάλλεται επί του παρόντος σε ενδελεχή ανάλυση: οι ερευνητές μελετούν την κλασματική, ομαδική, συστατική και στοιχειακή σύνθεσή του. Μετρούν τις τιμές του θείου και του χλωρίου στην έξοδο, το σημείο ανάφλεξης και τη θολότητα. Αυτές οι παράμετροι είναι πολύ σημαντικές για την περαιτέρω χρήση του τελικού προϊόντος, καθορίζουν τον πρακτικό του σκοπό.

Οι επιστήμονες αξιολογούν τα αποτελέσματα της εργασίας τους ως ενθαρρυντικά, και η παραγωγή καυσίμων από προϊόντα πυρόλυσης είναι οικονομικά αποδοτική, επειδή μόνο το 5% της αρχικής ουσίας μετατρέπεται σε αέριο, η υπόλοιπη μάζα μετατρέπεται σε συνθετικό καύσιμο υψηλής ποιότητας. Θεωρούν ότι η τεχνολογία είναι πρακτικά έτοιμη για εφαρμογή, η οποία θα καθοριστεί μόνο από την ταχύτητα κατασκευής καταλυτικών μονάδων και τον αριθμό των αντιδραστήρων στις βιομηχανικές μονάδες.

Related Articles

Back to top button