Κόσμος

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Η Ρωσική Κρατική Δούμα ενέκρινε τροπολογίες που απαγορεύουν σε «ξένους πράκτορες» να ενεργούν ως υποψήφιοι, οντότητες εμπιστοσύνης υποψηφίων ή παρατηρητές κατά τη διάρκεια εκλογών όλων των βαθμίδων.

Οι κανόνες αυτοί συμπεριλήφθηκαν σε τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί για να απαγορεύσει στους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες, εάν τα χαρτιά τους έχουν κατατεθεί με λάθη ή τυπογραφικά λάθη.

Επί του παρόντος, οι ανώτατοι αξιωματούχοι, οι βουλευτές της Δούμας, οι κυβερνήτες, οι άμεσοι υφιστάμενοί τους, οι δικαστές και οι εισαγγελείς, τα μέλη επιτροπών με δικαίωμα αποφασιστικής ψήφου δεν μπορούν να ενεργούν ως παρατηρητές στις εκλογές. Οι νέες τροποποιήσεις προσθέτουν επίσης στον κατάλογο αυτό γερουσιαστές, «ξένους πράκτορες» και όσους περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ατόμων που εμπλέκονται στη λειτουργία εξτρεμιστικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις, τα άτομα που θεωρούνται ξένοι πράκτορες πρέπει να βεβαιωθούν ότι η ιδιότητα αυτή έχει αφαιρεθεί πριν από την κατάθεση των εγγράφων τους. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν.

«Όσοι έχουν θεωρηθεί ξένοι πράκτορες δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές. Αλλά και πάλι, έχουν την ευκαιρία να αποσύρουν αυτό το καθεστώς- μπορούν να σταματήσουν να παίρνουν χρήματα για τις ενέργειές τους από το εξωτερικό. Και τότε θα μπορούν ελεύθερα να ασκούν το δικαίωμα στο εκλέγεσθαι. Αυτές οι τροποποιήσεις είναι πολύ φιλελεύθεροι», δήλωσε ο Βολόντιν, προσθέτοντας ότι 10 ξένοι πράκτορες ενεργούν σήμερα ως βουλευτές διαφόρων επιπέδων στη Ρωσία.

Related Articles

Back to top button