Ρωσία – Ουκρανία: Το ιστορικό τετ α τετ Πούτιν με Ζελένσκι που κατέληξε σε φιάσκο και οι ειρηνευτικές συνομιλίες «χαμηλού επιπέδου»

Ήταν 11 Μαΐου 2025 όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πραγματοποιήσουν «απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις» στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μια απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε θετικά στην κίνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε ότι θα βρεθεί ο ίδιος αυτοπροσώπως για το κρίσιμο τετ α τετ των δύο Προέδρων, που θα γινόταν εφικτή με την μεσολάβηση των ΗΠΑ αλλά και της Τουρκίας.
Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες το Κρεμλίνο τηρούσε «σιγή ιχθύος» με τον Ρώσο Πρόεδρο να μην επιβεβαιώνει τελικά αν όντως θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, κάτι που δημιούργησε αμφιβολίες τόσο στην αμερικανική όσο και στην ουκρανική πλευρά.
Παρά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα μπορούσε να πάει και αυτός στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια του ίδιου να τονίσει τον ρόλο του «μεσολαβητή» που επιθυμεί να παίξει, τελικά ο «φίλος» του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έριξε «άκυρο» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τινάζοντας «στον αέρα» την όλη διαδικασία.
Και αυτό, διότι η αντιπροσωπεία που έφτασε τελικά σήμερα (15.05.2025) στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίστηκε ως «χαμηλού επιπέδου», αποτελούμενη από Υφυπουργούς, δίχως έστω την παρουσία του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ζελένσκι απάντησε με τον δικό του τρόπο στην Ρωσία και στον Πούτιν, λέγοντας: «Εγώ είμαι εδώ» αναφορικά με την παρουσία του στην Τουρκία σε αντίθεση με την ηχηρότατη απουσία του Ρώσου ομολόγου του.
President Zelenskyy tells @alexrossiSKY his trip to Turkey is a ‘very clear message’ for president Putin
Live updates https://t.co/NkCw5CKkft pic.twitter.com/Ov1EnyFL6w
— Sky News (@SkyNews) May 15, 2025
Προσβολές από το Κρεμλίνο
Αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατά την άφιξή του στην Άγκυρα δήλωσε πως «η ουκρανική πλευρά δεν ενημερώθηκε επισήμως για την σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά μοιάζει να είναι διακοσμητικού χαρακτήρα» και ο Ουκρανός Πρόεδρος αναρωτήθηκε «αν η εν λόγω ρωσική αντιπροσωπεία είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργή της Μόσχας, με την εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να εξαπολύει προσβολές προς τον Ουκρανό Πρόεδρο, λέγοντας πως: «Ένας κλόουν και αποτυχημένος [εννοεί το Ζελένσκι] μιλάει για αξιοσέβαστους ανθρώπους».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «αξιοθρήνητο» τονίζοντας πως δεν είναι σε θέση ο Ουκρανός Πρόεδρος να απαιτεί την παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος συνέχισε το πρόγραμμά του και συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους δύο Προέδρους να συνομιλούν για περίπου τρεις ώρες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και διμερή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy says the Russians are not serious about peace talks following Putin’s failure to attend a face-to-face meeting between the sides in Ankara https://t.co/rhhtab8wJJ
Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/xZNyWGMjn2
— Sky News (@SkyNews) May 15, 2025
Η απάντηση Ζελένσκι
Έπειτα, ο Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία τόνισε κατηγορηματικά ότι: «Δεν έχω τίποτα να κάνω στην Κωνσταντινούπολη. Αν σήμερα επιτευχθεί εκεχειρία σε τεχνικό επίπεδο, η συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να παραλειφθεί. Δεν μπορώ να τον κυνηγάω σε όλο τον κόσμο. Αν είναι έτοιμος να μιλήσουμε, ας συναντηθούμε».
Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ουκρανική αντιπροσωπεία θα έχει ως επικεφαλής τον Υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και θα έχουν «εντολή να διαπραγματευθούν μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός».
«Αν Μόσχα δεν δείξει καμία προθυμία στις συνομιλίες για εκεχειρία», ανέφερε ο Ζελένσκι, τότε άλλες χώρες θα πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πίεση στη Ρωσία και να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις.
«Η Ρωσία δεν αισθάνεται ότι χρειάζεται να τερματίσει (τον πόλεμο), πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής πολιτική, οικονομική και άλλη πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε. «Και γι’ αυτό ζητάμε, αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αν δεν υπάρξουν σοβαρές αποφάσεις… ζητάμε αρμόζουσες κυρώσεις».
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy Recep Tayyip Erdogan recognised Crimea as Ukrainian territory, something he describes as a “very important signal and a sign of political support”https://t.co/rhhtab8wJJ
Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/Lvi0EB4t3j
— Sky News (@SkyNews) May 15, 2025
Η θέση Ερντογάν και Μόσχας
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, που την χαρακτήρισε «καλή» ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει αυτόν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες «όταν είναι έτοιμοι».
Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ των πλευρών δεδομένης της «ιστορικής ευκαιρίας» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, και ότι θα πρέπει να συναντηθούν επί μιας στοιχειώδους κοινής βάσης.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν (αριστερά) με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (δεξιά) / Ukrainian Presidential Press Service / Handout via REUTERS
Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία στην Τουρκία, δήλωσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να εξασφαλίσει μια μακροχρόνια ειρήνη με το Κίεβο αναζητώντας κοινό έδαφος και εξαλείφοντας τους λόγους της σύγκρουσης.
«Θεωρούμε αυτές τις συνομιλίες ως συνέχεια της ειρηνευτικής διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης» πριν από τρία χρόνια, δήλωσε ο Μεντίνσκι σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ήταν «έτοιμη να διεξάγει εποικοδομητικές συζητήσεις, να αναζητήσει πιθανές λύσεις και σημεία σύγκλισης».
Ωστόσο, οι συνομιλίες υπό την παρούσα μορφή των δύο αντιπροσωπειών θεωρούνται «χαμηλού επιπέδου» αφού δεν συμμετέχουν ούτε οι αρχηγοί κρατών ούτε κορυφαίοι αξιωματούχοι.
To άρθρο Ρωσία – Ουκρανία: Το ιστορικό τετ α τετ Πούτιν με Ζελένσκι που κατέληξε σε φιάσκο και οι ειρηνευτικές συνομιλίες «χαμηλού επιπέδου» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .