Σαουδαραβικό χρήμα ρέει στη Συρία: Ανακοινώσεις για επενδύσεις 5 δισ. δολαρίων

Συμφωνίες για επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ανοικοδόμηση της Συρίας, ανακοίνωσε σαουδαραβική αντιπροσωπεία 150 επενδυτών και εκπροσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με επικεφαλής τον υπουργό Επενδύσεων Χαλίντ Αλ-Φαλίχ, που επισκέφθηκε τη Δαμασκό, χθες Τετάρτη.
Οι επενδύσεις αφορούν ζωτικούς και στρατηγικούς τομείς, όπως ακίνητα, υποδομές, επικοινωνίες και πληροφορική, μεταφορές και logistics, βιομηχανία, τουρισμό, ενέργεια, εμπόριο και άλλους, αναφέρει το AFP επικαλούμενο δήλωση του Υπουργείου Επενδύσεων, δίνοντας μια σοβαρή τονωτική ένεση στο ντε φάκτο καθεστώς αλ Σαράα.
| The #Saudi Delegation of Over 120 Businessmen and Investors Arrives in #Damascus#AlEkhbariyaEN
— AlEkhbariya News (@alekhbariyaEN) July 23, 2025
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Αλ-Φάλιχ και ο Σύρος Υπουργός Οικονομίας Μοχάμεντ Νιντάλ Αλ-Σάαρ εγκαινίασαν το εργοστάσιο τσιμέντου Fayhaa στη βιομηχανική πόλη Άντρα, το πρώτο του είδους του στη Συρία. Με την υποστήριξη μιας επένδυσης 20 εκατομμυρίων δολαρίων από την Northern Region Cement Co. της Σαουδικής Αραβίας, το εργοστάσιο πρόκειται να παράγει τσιμέντο υψηλής ποιότητας, δημιουργώντας παράλληλα 130 άμεσες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 1.000 έμμεσες ευκαιρίες απασχόλησης.
Σαουδάραβες θα χρηματοδοτήσουν επίσης την κατασκευή του Πύργου Al-Jawhara, ενός ουρανοξύστη 32 ορόφων στο κέντρο της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού. Με έκταση 25.000 τετραγωνικών μέτρων και εκτιμώμενο κόστος που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, το έργο σηματοδοτεί μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία.
Πριν λίγους μήνες, τον Απρίλιο, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ανακοίνωσαν μια κοινή πρωτοβουλία για την εξόφληση του χρέους της Συρίας προς την Παγκόσμια Τράπεζα, ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Στατιστικής Αρχής της Σαουδικής Αραβίας, η Συρία ήταν ο 53ος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός του Ριάντ τον Απρίλιο, με τις εξαγωγές εκτός πετρελαίου να αυξάνονται κατά 153,3% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 81,9 εκατομμύρια ριάλ Σαουδικής Αραβίας.
Όσον αφορά τις εισαγωγές, η Συρία κατατάχθηκε 60ή μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν αγαθά στη Σαουδική Αραβία, με εισαγωγές συνολικού ύψους 78,5 εκατομμυρίων ριάλ τον Απρίλιο, που αντιπροσωπεύουν απότομη αύξηση 149,7% σε ετήσια βάση.
Αυτή η πρόσφατη αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών ακολουθεί την ταχεία εξέλιξη της πολιτικής δυναμικής μεταξύ Ριάντ και Δαμασκού. Τον Μάιο του 2024, Η Σαουδική Αραβία άνοιξε επίσημα την πρεσβεία της στη Συρία μετά από μια ρήξη 12 ετών που ξεκίνησε με το ξέσπασμα της συριακής σύγκρουσης το 2011.
Πριν από το 2011, η Συρία διατηρούσε ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, με το διμερές εμπόριο να κορυφώνεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, καθιστώντας το Ριάντ έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Δαμασκού.