Κόσμος

Σεβαστείας Θεοδόσιος: «Φρένο» στις βάρβαρες ενέργειες κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Οι επιθέσεις στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία απευθύνονται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να τερματιστεί η δίωξη της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC), δήλωσε ο ιεράρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος, σε ανακοίνωση με την οποία ζήτησε να σταματήσει άμεσα η δίωξη της UOC από τις ουκρανικές αρχές.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος έγραψε ότι «η δίωξη στην οποία υπόκειται η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία από τις ουκρανικές αρχές δεν έχει ακόμη σταματήσει, αλλά μόνο εντείνεται καθημερινά, συνοδευόμενη από σκληρότητα, επιθετικότητα και βάρβαρες ενέργειες».

Όλες αυτές οι ενέργειες πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της επονομαζόμενης «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας [OCU]», που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τη μοναδική κανονική και νόμιμη Ορθόδοξη Εκκλησία στο ουκρανικό έδαφος, με επικεφαλής της τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο, σημείωσε ο Σεβαστείας Θεοδόσιος.

Σημειώνεται ότι επικεφαλής της εκλεκτής της κυβέρνησης του Κιέβου OCU έχει τεθεί ο μητροπολίτης Επιφάνιος.

Επισημαίνεται επιπλέον πως, όπως ανέφερε η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων, ο Σεβαστείας Θεοδόσιος δήλωσε προ ημερών ότι οι δυτικές πολιτικές δυνάμεις είναι συνένοχες στην πολιτική δίωξης και καταστροφής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος δηλώνει ότι στην Ουκρανία «δεν σταματούν οι κατασχέσεις εκκλησιών και περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι επιθέσεις σε επισκόπους και κληρικούς».

«Οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν να διώκουν βάναυσα την αρχαία Εκκλησία, που ιδρύθηκε στην Ουκρανία με την έλευση του Χριστιανισμού εκεί», ανέφερε.

Έγραψε ότι «ο καθεδρικός ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην επισκοπή του Τσερκάσι καταλήφθηκε πρόσφατα και ο επικεφαλής επίσκοπος ξυλοκοπήθηκε άγρια».

«Ξανά και ξανά θα θέλαμε να εκφράσουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας και τη βαθιά υποστήριξή μας για τη μοναδική κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ονούφριο», επεσήμανε.

Ο ιεράρχης της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ έγραψε επίσης ότι «καταδικάζουμε έντονα τις ενέργειες εναντίον της από τις αρχές του Κιέβου, οι οποίες ενεργούν σε συνεργασία με τη νεοσύστατη οργάνωση, που ψευδώς και αβάσιμα αποκαλείται «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Διαβάστε επίσης:

«Προσφέρουμε τις προσευχές μας στον Κύριο, ώστε να προστατεύσει και να στηρίξει τη μαρτυρική Εκκλησία, η οποία μαρτυρεί την αλήθεια στην Ουκρανία, να ενισχύσει τον Προκαθήμενό της, τους μητροπολίτες και ολόκληρο το ιερατείο, και επίσης να σώσει τον ουκρανικό λαό και όλες τις εκκλησίες σε αυτά τα εδάφη τα ρημαγμένα από τον πόλεμο, για του οποίου τον τερματισμό προσευχόμαστε τόσο θερμά», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος.

«Ως πότε θα συνεχιστεί η δίωξη αυτής της αδελφής Εκκλησίας;! Οι επιθέσεις στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία απευθύνονται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου και όλες πρέπει να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για να σταματήσουν τις επιθετικές ενέργειες και διώξεις σε βάρος της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Ο αρχιεπίσκοπος κάλεσε εκ νέου τον ΟΗΕ, τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς οργανισμούς «να αναλάβουν την ευθύνη και να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη δίωξη που υφίσταται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, δείχνοντας σεβασμό για την αρχαιότητα της παρουσίας και της ιστορίας αυτής της Εκκλησίας».

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button