Σεισμοί στις Κυκλάδες: Πάνω από 9.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Σαντορίνη – Παραμένει η αγωνία από τις συνεχείς δονήσεις
Οι σεισμοί στις Κυκλάδες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και η Σαντορίνη αδειάζει από κόσμο καθώς πάνω από 9.000 άνθρωποι έχουν φύγει από το νησί τα τελευταία 24ωρα.
Η ανησυχία είναι έκδηλη τόσο στην Σαντορίνη όσο και στα γύρω νησιά καθώς οι σεισμοί στις Κυκλάδες δεν λένε να σταματήσουν ενώ σήμερα Δευτέρα (03/02/20250 σημειώθηκαν ισχυρές δονήσεις που έφτασαν ακόμη και τα 4,9 Ρίχτερ.
Χαρακτηριστικό είναι πως από την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου.
Μάλιστα σήμερα (03/02/2025) ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων στις Κυκλάδες και να προειδοποιεί για κίνδυνο κατολισθήσεων, καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα.
Οι πολίτες φεύγουν από την Σαντορίνη με όποιον τρόπο βρουν και χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το μποτιλιάρισμα στους δρόμους που οδηγούν στο λιμάνι του νησιού αλλά και στο αεροδρόμιο όπου όλες οι πτήσεις φεύγουν γεμάτες.
Όσοι έχουν παραμείνει στην Σαντορίνη ανησυχούν για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις ενώ πολλοί κοιμούνται στα αυτοκίνητά του ή σε εξωτερικούς χώρους καθώς φοβούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους, ειδικά τις βραδυνές ώρες.
Επιπλέον πτήσεις και δρομολόγια πλοίων έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες ενώ ελέγχονται και οι καταγγελίες για υπέρογκες αυξήσεις τιμών στα εισιτήρια.
Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν:
-τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων
-την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια
-την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών
-να αδειάσουν τις πισίνες
-άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές
Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή
Σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια αποφασίστηκε τα σχολεία να μείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή (07/02/2025) σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, να αδειάσουν τις πισίνες, να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Κλειστά τα σχολεία στην Πάρο την Τρίτη (04/02/2025) και την Τετάρτη (05/02/2025) – Κλειστά την Τρίτη (04/02/2025) σε Πάρο και Τήνο
Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη θα μείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους τα σχολεία, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός στην Πάρο για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.
Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη (04/02/2025) στα σχολεία και την Πάρο ενώ οι αρχές στην Τήνο αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας (03/02/2025) να κρατήσουν τα σχολεία κλειστά.
Όπως έγινε γνωστό με απόφαση του δημάρχου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, του δημοτικού παιδικού σταθμού και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων ανοικτού και κλειστού τύπου για την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου για προληπτικούς λόγους.
Λέκκας: Μπορεί να έχουμε σεισμό λίγο μεγαλύτερο από 5 Ρίχτερ
Για τους συνεχόμενους σεισμούς στις Κυκλάδες μίλησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στη Σαντορίνη.
Ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε μεταξύ άλλων πως οι σεισμοί στις Κυκλάδες συνεχίζονται αμείωτοι και σήμερα με μεγέθη της τάξεως 4 έως 5 Ρίχτερ ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται για ενεργοποίηση του ρήγματος που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1956.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η σεισμική δραστηριότητα παραμένει αμείωτη και σήμερα, έχουμε αρκετά μεγάλα μεγέθη, της τάξεως των 4 έως 5 βαθμών. Είναι μεγέθη τα οποία γίνονται έντονα αισθητά στους κατοίκους του νησιού και βεβαίως αυτή η δραστηριότητα αναπτύσσεται προς τα βορειοανατολικά πια, δηλαδή κοντά στην Αμοργό.
Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι έχουμε την ενεργοποίηση ρηγμάτων τα οποία δεν αντιστοιχούν στο ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Ούτως ή άλλως δεν μπόρεσε αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλο σεισμό γιατί έχει εκτονώσει πολύ μεγάλη ενέργεια του το 1956 και να γεμίσει πάλι ενέργεια. Θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια. Έχουμε λοιπόν την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων προς τα βορειοδυτικά του ρήγματος της Αμοργού».
Διαφορές μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Συνέχισε λέγοντας πως: «Η δραστηριότητα περιορίζεται κοντά στην Αμοργό, συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και τρωτή σε σχέση πάντα με την Αμοργό. Η Αμοργός έχει βραχώδεις σχηματισμούς, έχει λίγα κτίρια, δεν έχουμε μεγάλη έκταση, συνεπώς δεν ανησυχούμε, εάν τα επίκεντρα αυτά ήταν κοντά στην Σαντορίνη, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από τους εντελώς αντίθετους παράγοντες και παραμέτρους.
Συνεπώς είναι ένα θετικό στοιχείο. Όπως επίσης θετικό στοιχείο είναι το γεγονός αυτό που αναλύσαμε και στην Επιτροπή, ότι η παρούσα σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τις εξελισσόμενες σεισμό ηφαιστειακές διεργασίες στην Καλντέρα και στο Κολούμπο. Δεν συνδέονται αυτές οι δύο δραστηριότητες, είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, βεβαίως είναι άνθρωποι που φοβούνται τους σεισμούς και αυτοί είναι φυσικό να απέρχονται από το νησί. Είναι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται κατά περιόδους στο νησί, οπότε και αυτοί φεύγουν από το νησί, ένας αριθμός.
Αλλά εγώ πιστεύω ότι το σύνολο των κατοίκων του νησιού, εκτός αν είναι σε ειδική κατηγορία, είναι πολύ ψύχραιμοι και συμπεριφέρονται πολύ καλά στους σεισμούς. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαμε τέσσερις αρκετά μεγάλος σεισμός της τάξεως των 4,8 που έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί. Η αντίδραση ήταν πολύ φυσιολογική και πολύ ψύχραιμη θα έλεγε κανένας».
Εκτόνωση του φαινομένου και οδηγίες
Ο Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι: «Εάν είχαμε έντονο σεισμικό φαινόμενο θα υπήρχε γρηγορότερη απόσβεση, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν κύριο σεισμό ο οποίος είναι αρκετά πιο μεγάλος από τους υπόλοιπους και θα πηγαίναμε σε μία φάση γρήγορης απόσβεσης της σεισμικής δραστηριότητας. Εδώ έχουμε μια μακρόσυρτη ακολουθία με σεισμούς που φτάνουν μέχρι τα 5 Ρίχτερ και αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή αρκετές βδομάδες. Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε την εξέλιξη της ακολουθίας χρονικά.
Τα δημόσια κτίρια είναι στη φάση ελέγχου, η αρμόδια υπηρεσία θα ελέγξει τα κτίρια. Από κει και πέρα, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από έναν δομημένο ιστό όπου είναι σε ένα μεγάλο φάσμα. Δηλαδή από τα πολύ παλιά κτήρια, τα ερειπωμένα κτίρια, τα κτίρια που έγιναν τη δεκαετία του 60, του 70, του 80, τα σύγχρονα κτίρια, είναι όλο το φάσμα.
Γι’ αυτό και εμείς έχουμε δώσει την οδηγία προς τους κατοίκους, οι επιτροπές στις δύο επιτροπές έχουνε δώσει την οδηγία να μην κατοικούν μέσα σε σπίτια τα οποία είναι πολύ παλιά ή να μην διέρχονται έξω από ερειπωμένα ή εγκαταλελειμμένα κτίρια. Και βέβαια να προσέχουν να μην διέρχονται από περιοχές όπου έχουμε μορφολογικές ασυνέχειες και είναι δυνατόν να εκδηλωθούν κατoλισθητικά φαινόμενα».
Τα πιθανά σενάρια
Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, επισήμανε πως: «Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η Επιτροπή Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου θα συνεδριάσει ξανά την Τετάρτη. Έχω κάνει πρόσκληση στα μέλη των δύο επιτροπών, 8 η ώρα το πρωί να συνεδριάσουμε, να δούμε τις εξελισσόμενες διεργασίες και από κει και πέρα δεν μπορούμε να προδιαγράψει τίποτα ως προς τη διάρκεια επαναλαμβάνω, γιατί το μέγεθος έχουμε πει ότι πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τα 5.5.
Ένα απίθανο σενάριο είναι να πάει μέχρι τα 6, όπου είναι η ελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός.
Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε κάποιο σεισμό λίγο μεγαλύτερο από 5, ο οποίος θα συμβάλει στην ταχύτερη απόσβεση του φαινομένου.
Το λίγο πάνω από το 5 δεν θα έχει επίπτωση στη Σαντορίνη. Υπάρχει ένα σενάριο στα 5.5 όπου μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές επιπτώσεις και βέβαια το σενάριο των 6 βαθμών, είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες θα έλεγε κανένας πιθανότητες».
To άρθρο Σεισμοί στις Κυκλάδες: Πάνω από 9.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Σαντορίνη – Παραμένει η αγωνία από τις συνεχείς δονήσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .