Κόσμος

Σενεγάλη: Μέχρι τον Ιούλιο η προθεσμία πλήρους αποχώρησης των γαλλικών στρατευμάτων

Ο πρωθυπουργός της Σενεγάλης, Ουσμάν Σόνκο, δήλωσε ότι όλο το ξένο στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στη χώρα πρέπει να αποσυρθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Τα γαλλικά στρατεύματα παραμένουν η μόνη ξένη στρατιωτική παρουσία στη Σενεγάλη, στο πλαίσιο συμφωνίας αμυντικής εταιρικής σχέσης του 2012. Στο πλαίσιο μιας σταδιακής αποχώρησης, η Γαλλία μεταβίβασε επίσημα τον έλεγχο της ναυτικής βάσης Υποναύαρχου Protet στο Ντακάρ στις αρχές της Σενεγάλης στις 15 Μαΐου. Αυτό έρχεται μετά την προηγούμενη παράδοση των εγκαταστάσεων Marshall και Saint-Exupéry τον Μάρτιο. Οι υπόλοιπες βάσεις έχουν προγραμματιστεί να μεταβιβαστούν σε επόμενες φάσεις.

Ο πρωθυπουργός της Σενεγάλης, Ουσμάν Σόνκο

Μιλώντας στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTB της Μπουρκίνα Φάσο τη Δευτέρα, ο Σόνκο δήλωσε ότι από τότε που η κυβέρνησή του ανέλαβε την εξουσία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να διεκδικήσει την εθνική κυριαρχία.

«Έχουμε ειδοποιήσει όλες τις χώρες που έχουν στρατιωτικές βάσεις στη Σενεγάλη ότι απαιτούμε πλήρη αποχώρηση. Δεν θα υπάρχουν άλλες ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Σενεγάλης», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμα:

Σύμφωνα με τον Σενεγαλέζο πρωθυπουργό, η διαδικασία αποχώρησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Επιβεβαίωσε ότι μια ξένη στρατιωτική βάση εκκενώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από τη συνέντευξη και τόνισε ότι η παράδοση μιας άλλης εγκατάστασης θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ο Σόνκο χαρακτήρισε την κίνηση ως φυσική και επόμενη της επιβεβαίωσης της σενεγαλέζικης κυριαρχίας, δηλώνοντας ότι η χώρα του διαθέτει «εθνικό στρατό, δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια». Κάλεσε επίσης άλλα αφρικανικά έθνη να αναλάβουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον έλεγχο της μοίρας τους.

Ο Σόνκο και το κόμμα του, PASTEF, διώχθηκαν έντονα από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μάκι Σαλ.

Τον Νοέμβριο του 2023, ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μπασίρου Ντιομάγιε Φαγιέ, χαρακτήρισε την παρουσία γαλλικών στρατευμάτων «ασύμβατη» με την εθνική κυριαρχία. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνησή του έχει λάβει σταθερή θέση σχετικά με τη μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος της Γαλλίας στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Αρκετά έθνη της Δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων της Μπουρκίνα Φάσο, του Μαλί και του Νίγηρα, έχουν διακόψει όλους τους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενοι την απογοήτευσή τους για τις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας υπό την ηγεσία της Γαλλίας και την επιθυμία να αναζητήσουν εναλλακτικούς εταίρους όπως η Ρωσία.

Related Articles

Back to top button