Σε αναζήτηση λύσεων μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο η Ινδία
Μετά τα κινεζικά, και τα ινδικά διυλιστήρια, θα σταματήσουν να συνεργάζονται με δεξαμενόπλοια και εταιρείες που συμπεριλήφθηκαν στο νέο κύμα κυρώσεων των ΗΠΑ, ανέφερε τη Δευτέρα το Reuters.
Το πρακτορείο προσέθεσε πάντως πως, σύμφωνα με ανώνυμη κυβερνητική πηγή στην Ινδία, η χώρα δεν αναμένει να διακοπεί ο εφοδιασμός με ρωσικό αργό πετρέλαιο κατά το επόμενο δίμηνο.
Διαβάστε ακόμα:
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις στις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου Gazprom Neft και Surgutneftegaz, καθώς και σε ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες. Η Ουάσιγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις σε 183 πλοία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Οι εν λόγω κυρώσεις χαρακτηρίζονται ως οι αυστηρότερες μέχρι σήμερα. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως ορισμένες αγοραπωλησίες αργού πετρελαίου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα λαμβάνουν ειδική άδεια να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 12 Μαρτίου.
Η Ινδία θα επιτρέψει στα ρωσικά φορτία πετρελαίου που έχουν παραγγελθεί πριν από τις 10 Ιανουαρίου να εκφορτωθούν στα λιμάνια, φέρεται να είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.
Ο αξιωματούχος είπε ότι δεν αναμένονται μεγάλα προβλήματα τους επόμενους δύο μήνες καθώς αρκούν τα φορτία, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος εξαρτάται από τις εκπτώσεις που προσφέρει η Ρωσία και τους όγκους πωλήσεων με το ανώτατο όριο τιμών.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερες εκπτώσεις για να καλύψει το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επέβαλε η G7, προκειμένου να συνεχίσει να χρησιμοποιεί δυτικά δεξαμενόπλοια και δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Διαβάστε επίσης:
«Εάν λαμβάνουμε ρωσικό αργό από μια οντότητα που δεν υπόκειται σε κυρώσεις σε χαμηλότερη τιμή, είμαι σίγουρος ότι θα χαρούμε να το εξετάσουμε», είπε ο Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ινδικές τράπεζες θα ζητήσουν πιστοποιητικά προέλευσης για το ρωσικό αργό για να διασφαλίσουν ότι δεν εμπλέκονται στις συναλλαγές οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις.
«Είμαστε ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής. Η Ρωσία θα βρει τρόπους να μας φτάσει», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας απειλούν να αποσταθεροποιήσουν τις παγκόσμιες αγορές και ότι η Μόσχα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσει τον αντίκτυπό τους. Η απόφαση των ΗΠΑ «αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια να προκληθεί ζημιά στη ρωσική οικονομία με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και με τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των παγκόσμιων αγορών», δήλωσε η Μόσχα.
Τα περισσότερα ινδικά διυλιστήρια βρίσκονται σε συνομιλίες με μεγάλους παραγωγούς για ετήσια συμβόλαια για το 2025/2026 και ενδέχεται να αναζητούν μεγαλύτερο όγκο από μεγάλες εταιρείες της Μέσης Ανατολής.
Οι παραγωγοί πετρελαίου στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Γουιάνα και τα μέλη της ομάδας παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν τη ζήτηση και να αντισταθμίσουν το έλλειμμα προσφοράς της Ρωσίας, δήλωσε Ινδός αξιωματούχος.
Διαβάστε ακόμα:
Οι νέες κυρώσεις έχουν προκαλέσει μια άνοδο στις τιμές του αργού, με δυνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά ιδιαίτερα στις οικονομίες της Ινδίας και της Κίνας, λόγω της εξάρτησής τους από το εισαγόμενο πετρέλαιο. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου Μπρεντ αυξήθηκε πέρα από τα 81 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, μετά από αύξηση σχεδόν 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Η Citigroup έχει υπολογίσει ότι έως και το 30% του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» δεξαμενόπλοιων της Ρωσίας θα μπορούσε να επηρεαστεί, επηρεάζοντας τις προμήθειες έως και 800.000 βαρελιών την ημέρα. Ωστόσο, στην πράξη η απώλεια μπορεί να είναι μικρότερη από τη μισή αυτής της πρόβλεψης, πρόσθεσε.
Ο Βίσνου Βαράθαν, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της ιαπωνικής Mizuho Bank Ltd, δήλωσε στο Bloomberg ότι «το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να διοχετευτεί στις παγκόσμιες αγορές παρά τις κυρώσεις – κάτι που έχει επαναληφθεί πολλές φορές».