Σε «αναμμένα κάρβουνα» η κυβέρνηση για τις «καραβιές» μεταναστών και τη δομή στην Κρήτη: Το διπλό πολιτικό κόστος και το «στοίχημα» Χαφτάρ

Μήνυμα τόσο στους διακινητές, όσο και στους δυνητικούς «πελάτες» τους, ότι η δίοδος για τους μετανάστες προς την Ελλάδα κλείνει, στέλνει η κυβέρνηση, με τα νέα αυστηρά μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση με τις ορδές των μεταναστών από τη Λιβύη προς τη νότια Κρήτη, αποφάσισε να ακολουθήσει το «μοντέλο Έβρου», με κλείσιμο των νότιων θαλάσσιων συνόρων της χώρας.
Με διαδικασίες – εξπρές η ψήφιση σήμερα στη Βουλή
Η στάση που τήρησε ο στρατάρχης Χαφτάρ στην Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, την οποία χαρακτήρισε ανεπιθύμητη στη Βεγγάζη, ουσιαστικά προμήνυε νέο, άγριο μεταναστευτικό «τσουνάμι».
Με τους διαύλους επικοινωνίας ΕΕ – Ανατολικής Λιβύης να έχουν «παγώσει», το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε ότι υπήρχε και μία μόνη επιλογή. Να προβεί άμεσα στη λήψη μέτρων, ακόμη και αν αυτά δυσαρεστήσουν τοπικές κοινωνίες, και έχουν ενδεχομένως πολιτικό κόστος, με την τροπολογία μάλιστα που προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, να ψηφίζεται σήμερα.
Τα νέα μέτρα για τις «καραβιές» από τη Λιβύη
Μετά τη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι:
-Πρώτον: αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα και όσοι μετανάστες, εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.
Η βάση για αυτή την πρωτοβουλία όπως δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, είναι η νομική επιχειρηματολογία την οποία είχε χρησιμοποιήσει η Ελληνική Κυβέρνηση στη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.
-Δεύτερον: δημιουργείται στην Κρήτη μία μόνιμη κλειστή δομή σε πρώτη φάση, και εφόσον κριθεί απαραίτητη και μία δεύτερη, όπου θα κρατούνται οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου πλέον δεν θα μπορούν να εξετάζονται.
-Τρίτον: θα συνεχιστούν οι συζητήσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη, τόσο με τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης όσο και με την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης και τον στρατάρχη Χαφτάρ.
Το δύσκολο «στοίχημα» της συνεννόησης με τον Χαφτάρ
Η επιδίωξη της Αθήνας είναι να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό με τις αρχές της Λιβύης, ώστε ιδανικά να μην αναχωρούν οι βάρκες και τα πλοιάρια από τις ακτές της Λιβύης, ή, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «όταν συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, με τις αρχές της Λιβύης, οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα και η οποιαδήποτε παρέμβαση, η οποιαδήποτε σωτηρία τους να μετατρέπεται ουσιαστικά σε μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».
Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα ομολογούν ωστόσο ότι η συνεννόηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ είναι ένα πολύ δύσκολο «στοίχημα», για πολλούς λόγους.
Πρώτον, γιατί εκβιάζει την Ευρώπη για αναγνώριση της κυβέρνησης του και για «γενναία» χρηματοδότηση, με μέσο πίεσης τις ορδές μεταναστών από δύο σημεία στο Τομπρούκ προς την Ελλάδα, δηλαδή προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Δεύτερον, γιατί «πρόκειται για μια μεγάλη “μπίζνα” τους καθεστώτος στην Ανατολική Λιβύη».
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το onalert.gr, υπάρχουν ντοκουμέντα από δορυφόρους, κάμερες και drones που δείχνουν πως η επιχείρηση επιβίβασης στις βάρκες γίνεται οργανωμένα και συντονισμένα με συνδρομή από ένστολους του Χαφτάρ.
Το «αγκάθι» της Κρήτης
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλειστή δομή κράτησης παράνομων μεταναστών στην Κρήτη προγραμματίζεται να γίνει στο νομό Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο Καστέλι, σε ένα στρατόπεδο που είναι κλειστό. Εφόσον χρειαστεί δε, συζητείται να δημιουργηθεί σε άλλο χώρο, και ένα βοηθητικό κέντρο.
«Η δημιουργία τους είναι μονόδρομος» παραδέχονται στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μη κρύβοντας ωστόσο την ανησυχία τους για το πολιτικό κόστος αυτής της κίνησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα η Κρήτη δεν είχε κανένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, παρ’ ότι δέχεται εδώ και χρόνια «καραβιές» από τη Βόρεια Αφρική.
Σε συνδυασμό με την υπό εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα περισσότερα «κόκκινα» ΑΦΜ αγροτών και κτηνοτρόφων που ελέγχονται για παράνομες επιδοτήσεις να είναι στην Κρήτη, κάποιοι αναρωτιούνται αν το νησί θα καταφέρει να παραμείνει «γαλάζιο» στις επόμενες εκλογές.
To άρθρο Σε «αναμμένα κάρβουνα» η κυβέρνηση για τις «καραβιές» μεταναστών και τη δομή στην Κρήτη: Το διπλό πολιτικό κόστος και το «στοίχημα» Χαφτάρ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .