Ελλάδα

Σε ετοιμότητα η φρεγάτα «Έλλη» για πιθανές εκκενώσεις αμάχων από τον Λίβανο – Η Βρετανία στέλνει 700 στρατιώτες στην Κύπρο

Σε ετοιμότητα η φρεγάτα «Έλλη» για πιθανές εκκενώσεις αμάχων από τον Λίβανο - Η Βρετανία στέλνει 700 στρατιώτες στην Κύπρο

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η ελληνική φρεγάτα «ΕΛΛΗ» ώστε να μπορέσει να βοηθήσει σε πιθανές επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων πολιτών από τον Λίβανο, μιας και το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να σφυροκοπά τη χώρα για να πλήξει την Χεζμπολάχ.

Τόσο η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» όσο και άλλα συμμαχικά πλοία όπου βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο για τη συμμετοχή τους στη Ναυτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL MTF), βρίσκονται σε επιφυλακή όσο αυξάνεται η πιθανότητα χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού στην «πατρίδα» της Χεζμπολάχ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την πλήρη αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο, υπό τις παρούσες συνθήκες καθώς και για την ανάγκη άμεσης αναχώρησης των Ελλήνων που βρίσκονται εκεί ως επισκέπτες, σύμφωνα με το OnAlert.gr

H ναυτική δύναμη της UNIFIL, στην οποία συμμετέχουν Ελλάδα και Τουρκία, που αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο του 2006, υποστηρίζει το ΠΝ του Λιβάνου στην παρακολούθηση των χωρικών του υδάτων, στην ασφάλεια της ακτογραμμής και στην αποτροπή της εισόδου όπλων ή σχετικού υλικού δια θαλάσσης στον Λίβανο.

Στη ναυτική δύναμη της UNIFIL συμμετέχουν ναυτικές μονάδες από το Μπαγκλαντές (1 πλοίο), τη Γερμανία (1 πλοίο), την Ελλάδα (1 πλοίο), την Ινδονησία (1 πλοίο και 1 ελικόπτερο) και την Τουρκία (1 πλοίο).

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε χθες συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο περαιτέρω επέκτασής της, αναφέροντας ότι είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσει ο φαύλος κύκλος βίας και αντιπαράθεσης.

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου ότι η Ελλάδα με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2025-2026 θα εργαστεί για την προώθηση της ειρήνης μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας και επί τη βάσει των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ανέφερε δε στον Λιβανέζο ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να παρασχεθεί κεντρικά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιατρική βοήθεια σε πολίτες του Λιβάνου που έχουν τραυματιστεί και έχουν ανάγκη περίθαλψης.

Η Βρετανία στέλνει επιπλέον στρατεύματα στις βάσεις της στην Κύπρο

Η Βρετανία μεταφέρει στρατεύματα στην Κύπρο, σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπηκόων που έχουν παγιδευτεί στον Λίβανο.

Οι βρετανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από την χώρα της Μέσης Ανατολής, όσο είναι ακόμη διαθέσιμες οι εμπορικές πτήσεις.

Η κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Τρίτης ότι 700 στρατιώτες θα ταξιδέψουν στην Κύπρο, ενισχύοντας την παρουσία της Βρετανίας στην περιοχή όπου υπάρχουν ήδη δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, αεροσκάφη και μεταγωγικά ελικόπτερα.

Πηγή: OnAlert.gr

To άρθρο Σε ετοιμότητα η φρεγάτα «Έλλη» για πιθανές εκκενώσεις αμάχων από τον Λίβανο – Η Βρετανία στέλνει 700 στρατιώτες στην Κύπρο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button