Σε «στρατηγικό διάλογο» ενάντια στην «ιρανική απειλή» συμφώνησαν Ουκρανία και Ισραήλ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και του Ισραήλ, Αντρίι Σιμπίχα και Γκίντεον Σαάρ, συμφώνησαν σε σημερινή τους συνάντηση στο Κίεβο να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό που αποκαλούν «ιρανική απειλή».
«Σήμερα αποφασίσαμε να διατηρήσουμε έναν στρατηγικό διάλογο μεταξύ των υπουργείων μας σχετικά με την ιρανική απειλή», δήλωσε ο Σαάρ μετά τη συνάντηση. Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά των «όπλων και των τεχνολογικών δυνατοτήτων» του Ιράν έχουν θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ουκρανίας και ολόκληρης της Ευρώπης.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε: «Το Ιράν συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να προμηθεύει όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες. Η Μόσχα, η Τεχεράνη και η Πιονγιάνγκ έχουν σχηματίσει μια συμμαχία εγκληματικών καθεστώτων που αλληλοϋποστηρίζονται και απειλούν ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο».
Όπως, πάντως, έχει δηλώσει σε πολλές περιστάσεις ο Πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, η Ισλαμική Δημοκρατία και τη δέσμευσή της να χρησιμοποιεί και να αναπτύσσει την πυρηνική ενέργεια αυστηρά για ειρηνικούς σκοπούς. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την κατοχή πυρηνικών όπλων», είπε. «Αυτή είναι η πολιτική, θρησκευτική, ανθρώπινη και στρατηγική μας θέση». Αυτός ο ισχυρισμός έχει επαληθευτεί επανειλημμένα από τους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) — σε αντίθεση με το Ισραήλ, το οποίο παραμένει εκτός του πλαισίου της διεθνούς πυρηνικής εποπτείας.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της σιωνιστικής οντότητας και του καθεστώτος Ζελένσκι, ο Σάαρ τόνισε την υποστήριξη που έχει παράσχει το Ισραήλ στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης ανάπτυξης ενός νοσοκομείου εκστρατείας στη δυτική Ουκρανία, της παράδοσης κινητών συστημάτων καθαρισμού νερού και της βοήθειας στην αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες και των τραυματισμών που σχετίζονται με τον πόλεμο.

«Καταδικάζουμε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον αμάχων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ. «Ζητούμε μια σταθερή και βιώσιμη ειρήνη που θα διασφαλίσει την ασφάλεια της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Ισραήλ σχεδίαζε να στείλει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, αλλά αυτή η πρωτοβουλία ανεστάλη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.