Κόσμος

Σε τρία κύματα οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο Ιράν – Υποβαθμίζει την επίθεση η Τεχεράνη αλλά απειλεί με αντίποινα

Σε τρία κύματα οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο Ιράν - Υποβαθμίζει την επίθεση η Τεχεράνη αλλά απειλεί με αντίποινα

Εκτεταμένη επίθεση κατά στρατιωτικών στόχων του Ιράν εξαπέλυσε τα ξημερώματα του Σαββάτου (26.10.2024) το Ισραήλ, θέτοντας «ρίχνοντας λάδι» στις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. 

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε λίγη ώρα αργότερα ότι ολοκληρώθηκαν οι «στοχευμένες» επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν, και συγκεκριμένα σε εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων, συστοιχίες πυραύλων εδάφους – αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα πλήγματα είχαν στόχο συστοιχίες πυραύλων εδάφους – αέρος και άλλα στοιχεία της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. Πρόσθεσε εξάλλου ότι επλήγησαν και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των πυραύλων, τους οποίους το Ιράν εκτόξευσε εναντίον του Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο.

Στις 2 τα ξημερώματα, αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν σε ολόκληρη την Τεχεράνη και στη γειτονική πόλη στα βορειοδυτικά, το Καράτζ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης αλλά και ένα σημαντικό εργοστάσιο για παραγωγή φυγόκεντρων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ακολούθησε δεύτερο κύμα εκρήξεων γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα, με το ιρανικά ΜΜΕ να αναφέρουν τέσσερις εκρήξεις στην Τεχεράνη και ένα τρίτο κύμα αμέσως μετά.

Οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα.

Ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε ότι αν «το καθεστώς του Ιράν κάνει το λάθος να ξεκινήσει έναν νέο γύρο κλιμάκωσης, θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε».

Μικρές ζημιές λέει το Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική του άμυνα εντόπισε και αντιμετώπισε με επιτυχία την «επίθεση» του Ισραήλ, αν και πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιοχές υπάρχουν «περιορισμένες ζημιές».

Σε ανακοίνωσή της η ιρανική αντιαεροπορική άμυνα επεσήμανε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτικά κέντρα στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Κουζεστάν και του Ιλάμ.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της πρωτεύουσας.

Στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης βρέθηκαν στο στόχαστρο των ισραηλινών επιθέσεων, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε πως «δεν έχει αναφερθεί πυρκαγιά ή έκρηξη» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ δεν έπληξε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών δικτύων ABC και NBC.

«Το καθεστώς του Ιράν και οι εντολοδόχοι του στην περιοχή επιτίθενται ανηλεώς εναντίον του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου (2023) – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων απευθείας επιθέσεων από το ιρανικό έδαφος», ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), ανακοινώνοντας την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. «Όπως κάθε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαμηνύουν ότι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν το κράτος και τον λαό του Ισραήλ».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε από το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον του Ιράν λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε αυτήν, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σαβέτ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ενημέρωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον του Ιράν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο φως της ημέρας, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο ABC News. Επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή, το ABC αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί πλήγμα σε ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την αναστολή μέχρι νεοτέρας όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο της, την ώρα που το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν με «πλήγματα ακριβείας».

«Οι επιβάτες που έχουν αγοράσει εισιτήρια θα ενημερωθούν για την αποκατάσταση των πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Τζαφάρ Γιαζαρλού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Μεταφορών του γειτονικού Ιράκ είχε επισημάνει ότι αναστέλλονται οι πτήσεις από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μέχρι νεοτέρας «λόγω των περιφερειακών εντάσεων».

Βομβαρδισμοί και κατά της Συρίας

Το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον «στρατιωτικών θέσεων» στο έδαφος της Συρίας από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν και τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Περίπου στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) «ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με ομοβροντία ρουκετών», οι οποίες εκτοξεύθηκαν από «τα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν και τον Λίβανο» εναντίον «στρατιωτικών θέσεων στο κεντρικό και νότιο τμήμα» της Συρίας, διευκρίνισε στρατιωτική πηγή την οποία επικαλέστηκε το SANA.

«Η αντιαεροπορική μας άμυνα αντιμετώπισε τους πυραύλους του εχθρού και κατέρριψε κάποιους», διευκρίνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αποτίμηση τυχόν επιπτώσεων «της επίθεσης».

Νωρίτερα το πρακτορείο SANA είχε μεταδώσει ότι «ήχοι εκρήξεων» ακούστηκαν στα περίχωρα της Δαμασκού.

Η ανακοίνωση του συριακού πρακτορείου συμπίπτει με τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν «σε απάντηση στους μήνες επιθέσεων» από την Τεχεράνη.

Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επεσήμανε ότι «η ισραηλινή πολεμική αεροπορία στοχοθέτησε μία θέση της αντιαεροπορικής άμυνας του συριακού στρατού στην επαρχία Σουέιντα» στο νότιο τμήμα της Συρίας.

«Ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα» σε πολλές επαρχίες της χώρας, κυρίως στη Χομς, τη Δαμασκό και τα περίχωρά της, προκειμένου «να προσπαθήσει να στοχοθετήσει τα ισραηλινά αεροσκάφη που διέσχιζαν τον εναέριο χώρο της Συρίας», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

To άρθρο Σε τρία κύματα οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο Ιράν – Υποβαθμίζει την επίθεση η Τεχεράνη αλλά απειλεί με αντίποινα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button