Υγεία

Σπιτική μαγιονέζα: Πώς να τη φτιάξεις χωρίς φόβο να σου «κόψει»

Σπιτική μαγιονέζα: Πώς να τη φτιάξεις χωρίς φόβο να σου «κόψει»

Η μαγιονέζα είναι η βασίλισσα του ψυγείου. Μαζί με την κέτσαπ και τη μουστάρδα, είναι ταπεινά, πάντα, εκεί για να ενισχύσουν γευστικά, ένα απλό πιάτο, όπως ένα σάντουιτς, μία αραβική πίτα, ή μια ομελέτα.

Η μαγιονέζα δημιουργήθηκε στη Γαλλία το 1757, από τον δούκα του Richelieu. Είχε αρχικά κρόκους από 2 αυγά, ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, τα υλικά έμειναν τα ίδια, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις, η μαγική συνταγή μπήκε σε βαζάκι και υπάρχει στα περισσότερα ψυγεία του πλανήτη. Στο δικό μου ψυγείο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει πάντα, ένα βαζάκι με τη δική μου, χειροποίητη μαγιονέζα, από όταν είδα μία φίλη να φτιάχνει σε 3΄ λεπτά μαγιονέζα, για να βάλουμε στη σαλάτα που φτιάχναμε στο σπίτι της, ένα βράδυ.

Μπορείς να τη φτιάξεις με ράβδομπλέντερ, ή άλλο μπλέντερ, αλλά προσωπικά η ράβδος, με βολεύει πολύ, αφού τη φτιάχνω μέσα στο πλαστικό ποτήρι της συσκευής, ρίχνοντας το λάδι, όσο χτυπάω και παρακολουθώντας την υφή συνεχώς.

Σπιτική μαγιονέζα στο λεπτό

Υλικά:

Χρειάζεστε 2 αυγά, μια κουταλιά ξύδι, μια κουταλιά ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λευκό πιπέρι στη μύτη του κουταλιού, χυμό από μισό λεμόνι και ηλιέλαιο, όσο πάρει.

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά στο ποτηράκι του ραβδομπλέντερ, εκτός από το λεμόνι και το ηλιέλαιο. Χτυπάτε καλά και στη συνέχεια αρχίζετε να ρίχνετε το ηλιέλαιο, σε πάχος σπάγγου, δηλαδή πιο παχύ από τη μορφή κλωστής. Μόλις αρχίζει να «δένει» και να πήζει, η σάλτσα, η ράβδος «βαραίνει». Τότε ρίχνουμε σιγά-σιγά το χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Εάν έχει γίνει πολύ σφιχτή, μπορούμε να αραιώσουμε με μία κουταλιά της σούπας κρύο νερό.

Εάν, σε οποιοδήποτε στάδιο, δούμε περίεργη μορφή, στη μαγιονέζα, σαν να «κόβει», δεν ταραζόμαστε, δεν την πετάμε, δεν απογοητευόμαστε. Συνεχίζουμε το χτύπημα, αρχικά και προσθέτουμε στη συνέχεια ηλιέλαιο, μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα μας.

Να έχετε κατά νου ότι και στο ψυγείο θα σφίξει κι άλλο, οπότε θέλουμε να πέφτει ρευστή στο βαζάκι. Αυτή είναι η σωστή υφή.

Η μαγιονέζα, είναι καμβάς για οποιαδήποτε γευστική παραλλαγή. Μπορεί να γίνει μεγάλη έκπληξη, με την προσθήκη στο τέλος της βασικής συνταγής, σκόρδου, τρούφας, ή τσίλι.

To άρθρο Σπιτική μαγιονέζα: Πώς να τη φτιάξεις χωρίς φόβο να σου «κόψει» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button