Σταματούν οι πτήσεις μεταξύ Αλγερίας και Μαλί

Σε μία νέα επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ Μαλί και Αλγερίας, το υπουργείο Άμυνας της τελευταίας ανακοίνωσε απόψε την αναστολή των πτήσεων προς την αφρικανική χώρα μέχρι νεωτέρας.
«Λόγω των επανειλημμένων παραβιάσεων του εναέριου χώρου μας από το Μαλί, η αλγερινή κυβέρνηση αποφάσισε να τον κλείσει για όλες τις πτήσεις από και προς το Μαλί, από σήμερα 7 Απριλίου 2025» ανέφερε η ανακοίνωση, αφού προηγουμένως ανακάλεσε τους Αλγερινούς πρέσβεις σε Μάλι και Νίγηρα και ανέβαλε την ανάληψη καθηκόντων του νέου πρέσβη της χώρας στη Μπουρκίνα Φάσο καθώς και οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν την ανάκληση των πρεσβευτών τους από το Αλγέρι.
| URGENT – L’#Algérie annonce la fermeture totale de son espace aérien au #Mali, applicable à tous les aéronefs civils et militaires en provenance ou à destination de l’espace aérien malien. Cette fermeture est due aux multiples violations de notre espace aérien par le Mali.… pic.twitter.com/79V945JD04
— The Algerian Post (@TheAlgiersPost) April 7, 2025
Η κίνηση αυτή οδήγησε στην έκδοση ανακοίνωσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας που εξέφρασε «θλίψη» για την «απερίσκεπτη ευθυγράμμιση του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο με τις παραπλανητικές θέσεις του Μαλί».
#Mali
– #Algeria
is closing its airspace to all aircraft with destination/departure in Mali.
Reason: “Repeated violations of its airspace by the state of Mali.” Affected flights from/to #Bamako: e.g. Tunis(Tunisair), Paris
(@CorsairFr) and Istanbul
(@TurkishAirlines). https://t.co/cuyPkW0NP3 pic.twitter.com/syp2QU0EB9
— Fabian (@fabsenbln) April 7, 2025
Η νέα επιδείνωση στις σχέσεις Αλγερίας και Μαλί ήρθε μετά την παραβίαση του αλγερινού εναέριου χώρου από μαλινέζικο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που σημειώθηκε για τρίτη φορά από την αρχή του 2025.
Οι σχέσεις του Μαλί με τον βόρειο γείτονά του είχαν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και τον Δεκέμβριο του 2023 ανακλήθηκαν εκατέρωθεν οι πρεσβευτές σχεδόν για δύο μήνες.
Μετά το τελευταίο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 στο Μαλί, γράφηκαν «τίτλοι τέλους» στη συμμαχία που είχαν συνάψει με την (πρώην αποικιοκρατική) Γαλλία επιλέγοντας υποστήριξη (στρατιωτική και πολιτική) από τη Ρωσία που τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει την γεωπολιτική της επιρροή στην υποσαχάρεια Αφρική.
Το Μαλί, ωστόσο, παραμένει αντιμέτωπο από το 2012 αντιμέτωπο με τη μάστιγα τζιχαντιστών επιρρίπτοντας ευθύνες για την πολύχρονη δράση τους σε γαλλικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα υποτίθεται για να τους καταπολεμήσουν.