Υγεία

Ο Warren Buffet και ο… ΟΔΔΗΧ, μαζεύουν «ρευστό» και περιμένουν – Ίσως όχι για πολύ ακόμα

Businessman use electronic pen writing rising colorful graph from 2023 to 2024 year of business planing and stock investment growth concept

Τα Οικονοκλαστικά είχαν επισημάνει  2 – 3 φορές πρόσφατα το γεγονός των τεράστιων μετακινήσεων κεφαλαίων διεθνώς, με βασική κατεύθυνση «από τις μετοχές σε οτιδήποτε άλλο».

Η επισήμανση είχε να κάνει με το γεγονός ότι η αβεβαιότητα που γίνεται πλέον ο βασικός και κυρίαρχος παράγοντας των αγορών, τροφοδοτούμενη βασικά από την οικονομική και εξωτερική πολιτική Τραμπ, αλλάζει ραγδαία τις αποδόσεις των κεφαλαίων, στους χώρους που μέχρι τις αμερικάνικες εκλογές απολάμβαναν τις μεγαλύτερες αποδόσεις τους.

Αυτό από μόνο του υπερ-τροφοδοτεί αυτή την «τάση», αλλά επίσης η μετακίνηση αυτή, λόγω του μεγέθους και της διάρκειάς της, αλλάζει τα δεδομένα στους χώρους «άφιξης» των κεφαλαίων προκαλώντας στρεβλώσεις και βίαιες προσαρμογές τόσο σε εμπορικό όσο και σε νομισματικό πλέον επίπεδο.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαπίστωση δημοσιεύεται σε σχετικό πρόσφατο σχόλιο του Bloomberg. Στην διαπίστωση αυτή αναφέρεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2025 είναι το χειρότερο Α’ τρίμηνο για το χρηματιστήριο της Wall Street τα τελευταία 23 χρόνια. Με άλλα λόγια το πρώτο τρίμηνο του 2025 και ειδικά οι τελευταίες 10 – 11 εβδομάδες γνώρισαν μία από τις μεγαλύτερες εξόδους κεφαλαίων με γενικευμένες ραγδαίες ρευστοποιήσεις από το σύνολο πλέον των hedge funds. Το φαινόμενο αυτό μετριάσθηκε μόνο χάρη στην «μαζική» εισροή μικροεπενδυτών που θεώρησαν κάθε «πτώση» ως ευκαιρία εισόδου στα εξαιρετικά υψηλά τρέχοντα επίπεδα τιμών.   

Παράλληλα η διαπίστωση αυτή συνοδεύεται από την ακόλουθη παρατήρηση στο Bloomberg.

Στους τρείς βασικούς τομείς σύγκρισης, ήτοι μεταξύ των αμερικανικών μετοχών και των μετοχών στον υπόλοιπο κόσμο, μεταξύ των μετοχών των Magnificent Seven σε σχέση με όλους τους άλλους τομείς στις ΗΠΑ και μεταξύ των αμερικανικών μετοχών και των ομολόγων, διαπιστώνεται ότι όλα είναι σε χειρότερη θέση για τους «πρώτους» έναντι των «δευτέρων», από ό,τι ήταν μέχρι και την ημέρα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Και αυτή η αρνητική εξέλιξη στην τριπλή σύγκριση όσο αφορά τους κεφαλαιακούς χώρους επένδυσης, δεν είναι απλώς στιγμιαία, αλλά προκύπτει σαν ανατροπή της προϋπάρχουσας τάσης (δηλαδή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2025).

Και τώρα δασμοί παντού

Μέσα σε ένα τέτοιο «περιβάλλον» η διεθνής οικονομία πρόκειται να υποδεχθεί την ανακοίνωση για την γενικευμένη εισαγωγή δασμών σε όλα τα προϊόντα των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ από την Τετάρτη 2 Απριλίου, την επονομαζόμενη από την κυβέρνηση Τραμπ «Ημέρα Απελευθέρωσης των ΗΠΑ».  

Υπό αυτές τις συνθήκες και με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά στις… παρυφές του συστήματος υπάρχουν δύο σημεία αναφοράς με την ίδια «συμπεριφορά».

Θα ακουσθεί παράξενο – και είναι παράξενο – αλλά είναι επίσης και μία διαπιστωμένη πραγματικότητα την οποία τα Οικονοκλαστικά εκτιμούν ότι πρέπει να την επισημάνουμε.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Hegde Funds διαχείρισης κεφαλαίων, αυτό του Warren Buffet, το οποίο εδώ και περισσότερο από 8 – 10 μήνες «πουλάει» μετοχές και ειδικά αυτές των Magnificent Seven, όπως και τραπεζικές (Bofa, πχ.) και συσσωρεύει ρευστότητα, ήτοι assets ρευστοποιήσιμα σε χρόνο dt. Οι υπολογισμοί που υπάρχουν εκτιμούν ότι το HF του WB έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 380 – 400 δις δολ. σε τέτοια assets.

O «άλλος» που κάνει το ίδιο είναι στην μακρινή … Αθήνα και πρόκειται για τον ΟΔΔΗΧ ο οποίος «έχει βάλει στην άκρη» κάτι περισσότερο από 40 – 42 δις ευρω, για τα οποία έχει κατά καιρούς δεχθεί «κριτικές» γιατί δεν αγοράζει χρέος για να το μειώσει και να… κατέβουμε κάτω από την Ιταλία στην υπερχρέωση. Η αλήθεια είναι, όπως έχει άλλωστε δημοσιοποιηθεί, ότι έχουν ήδη γίνει προεξοφλήσεις χρέους και πρόκειται να γίνουν και άλλες μέσα στο 2025, όπως και 2026 ώστε το δημόσιο χρέος να «ξεμπερδέψει» μέχρι το 2030, δηλαδή σε 5 χρόνια, από το διακρατικό δάνειο του πρώτου μνημονίου, των 52 δις ευρώ.

Όμως παρ’ όλα αυτά ο ΟΔΔΗΧ «κρατάει πολλά στην άκρη» και ταυτόχρονα δανείζεται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να συμπιέζονται πολύ περισσότερο από την σπανιότητα των εκδόσεων παρά από τις αναβαθμίσεις των Οίκων Αξιολόγησης. Ακραίο παράδειγμα η αναβάθμιση της moody’s που την περιμέναμε πως και πως, αλλά είναι ζήτημα αν «κουνήθηκαν» οι αποδόσεις όταν ανακοινώθηκε η αναβάθμιση…

Τι το κοινό έχει ο Warren Buffet με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Τσάκωνα; Κατ’ αρχήν δεν νομίζω ότι έχουν ποτέ συναντηθεί ή έχουν κάτσει ποτέ στο ίδιο τραπέζι των επενδυτικών συζητήσεων που οργάνωνε ο κ. Buffet με τους επενδυτές κάθε χρόνο.

Εξάλλου ο Buffet έχει ήδη κλείσει τα 94 και ο κ. Τσάκωνας πρέπει να έχει ακόμα «πολλά» χρόνια μπροστά του πριν από την στιγμή της συνταξιοδότησης.

Αν βέβαια επιλέξει να μείνει για καιρό ακόμα στον ΟΔΔΗΧ.

Το κοινό τους όμως είναι ότι και οι δύο έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό – εξ ού και η σχετική προετοιμασία με τα αποθέματα «ρευστότητας» – ότι στο βάθος του ορίζοντα «έρχεται βροχή έρχεται, έρχεται μπόρα…». Και ετοιμάζονται να την υποδεχθούν συσσωρεύοντας «πυρομαχικά» που θα μπορούν να έχουν «αποδόσεις» πολλαπλάσιες όσων αναζητούν και βρίσκουν (;) στις τρέχουσες μετακινήσεις τους τα κεφάλαια στις παρούσες συνθήκες.

Έτσι τουλάχιστον φαίνεται… Και δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούμε, αν δεδομένων των εξελίξεων, έχουμε και κάποιες εκπλήξεις σύντομα.

Κάτι σαν πασχαλιάτικος μπουναμάς. Αλλά θα πρόκειται μόνο για ένα «δείγμα» των όσων θα ακολουθήσουν.

  

To άρθρο Ο Warren Buffet και ο… ΟΔΔΗΧ, μαζεύουν «ρευστό» και περιμένουν – Ίσως όχι για πολύ ακόμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button