Πολιτική

Στη Βουλή η τροπολογία για να μοιραστεί 50-50 το γεωπολιτικό ρίσκο στην ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο

Στη Βουλή η τροπολογία για να μοιραστεί 50-50 το γεωπολιτικό ρίσκο στην ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο

Τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα κατατέθηκε, η οποία αφορά την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector.

Πρόκειται για διάταξη που αφορά το πως θα μοιραστεί το λεγόμενο γεωπολιτικό ρίσκο, δηλαδή πόσο θα πληρώσει η κάθε πλευρά για το ενδεχόμενο να διακοπεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης λόγω ανωτέρας βίας. Αρχικά η πρόβλεψη ήταν Ελλάδα και Κύπρος να πληρώσουν 37-63%, όμως εν τέλει μετά τη διαπραγμάτευση επιλέχθηκε η λύση του 50-50%.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία:

Αν το έργο καθυστερήσει ή ματαιωθεί εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων εκτός του ελέγχου, ευθύνης και υπαιτιότητας του φορέα υλοποίησης και των συμβαλλόμενων με αυτόν προμηθευτών και αναδόχων, ο φορέας υλοποίησης ανακτά, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, δεκατρία τοις εκατό (13%) του συνόλου των πραγματοποιθεισών και μη ανακτηθεισών επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών, ώστε, αθροιστικά με το ποσοστό που ανακτάται αντιστοίχως σύμψωνα υπό στοιχεία Ε 159/2024 απόψαση ΡΑΑΕΥ, κατά το μέροςπου επιμερίζεται οτην Ελλάδα» (Β’ 3751), το ποσό που ανακτά από τις ως άνω πηγές να ανέρχεται σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επίτου συνόλου των ως άνω δαπανών.

To άρθρο Στη Βουλή η τροπολογία για να μοιραστεί 50-50 το γεωπολιτικό ρίσκο στην ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button