Στη δημοσιότητα τα αρχεία της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Την δημοσιοποίηση πάνω από 230.000 σελίδων αποχαρακτηρισμένων εγγράφων που σχετίζονται με τη δολοφονία του ηγέτη του αφροαμερικανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα, η Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ, Τούλσι Γκάμπαρντ.
Η δημοσίευσή τους πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) και τα Εθνικά Αρχεία, αποτελεί συνέχεια του εκτελεστικού διατάγματος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για πλήρη διαφάνεια σχετικά με τη δολοφονία του, όπως και εκείνες του του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι.
Today, after nearly 60 years of questions surrounding the assassination of Dr. Martin Luther King, Jr., we are releasing 230,000 MLK assassination files, available now at https://t.co/71P3p5jBgK. The documents include details about the FBI’s investigation into the assassination… pic.twitter.com/l96t9tgYmn
— DNI Tulsi Gabbard (@DNIGabbard) July 21, 2025
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 4 Απριλίου 1968, ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του μοτέλ Lorraine στο Μέμφις του Τενεσί. Ήταν 39 ετών. Αν και ο Τζέιμς Ερλ Ρέι, λευκός υπέρμαχος του φυλετικού διαχωρισμού, δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία και καταδικάστηκε σε 99 χρόνια φυλάκισης, τα ερωτήματα και οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την υπόθεση παραμένουν.
Dr Martin Luther King Jr. was assassinated on 4 April 1968, while standing at a hotel balcony at Memphis, Tennessee.
Here’s the very last speech he delivered the previous day—3rd April—before his assassination
… pic.twitter.com/5hy0GXfe9H— Facts About Africa (@OnlyAfricaFacts) April 4, 2019
Οι 230.000 σελίδες των αρχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα προέρχονται κυρίως από την έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) για τα ταξίδια στο εξωτερικό του φερόμενου ως δολοφόνου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ή ακόμη την κατάθεση συγκρατουμένου του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τούλσι Γκάμπαρντ.
Όμως με κοινή ανακοίνωσή της, τα παιδιά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δυνητική κατάχρηση των εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν προκειμένου να γίνουν επιθέσεις εναντίον της κληρονομιάς του πατέρα τους και των επιτευγμάτων του κινήματος του οποίου ηγήθηκε.
On this day in 1963, Martin Luther King Jr. delivered his landmark speech
“I Have a Dream” pic.twitter.com/WQniIo7w1S
— AFRICAN & BLACK HISTORY (@AfricanArchives) August 28, 2024
Όταν ήταν ακόμη ζωντανός, ο Δρ. Κινγκ βρισκόταν στο στόχαστρο «εκστρατείας παραπληροφόρησης και παρακολούθησης», ενορχηστρωμένης από τον διευθυντή του FBI, τον πανίσχυρο Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, με σκοπό «να καταστραφεί η φήμη του και γενικότερα αυτή του κινήματος για τα αστικά δικαιώματα», ανέφεραν.