Στη σκιά του Oreshnik, η περιφερειακή ασφάλεια στην ατζέντα της συνόδου κορυφής του CSTO
Στην Αστάνα του Καζακστάν βρίσκεται από χθες, Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Στη σύνοδο θα συμμετέχουν οι πρόεδροι της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν, του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ και του Κιργιστάν, το οποίο και θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Οργανισμού, Σαντίρ Ζαπάροφ.
Η αρμενική αντιπροσωπεία δεν θα είναι παρούσα στη σύνοδο κορυφής, ωστόσο, οι εκπρόσωποί της δήλωσαν εκ των προτέρων ότι δεν έχουν αντιρρήσεις για τα έγγραφα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δήλωσε ο βοηθός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε νωρίτερα ότι το Ερεβάν ανέστειλε τη συμμετοχή του στον CSTO επειδή, κατά την άποψή του, ο οργανισμός είχε δημιουργήσει απειλές για την κυριαρχία της χώρας του. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν δήλωσε σε διεθνές φόρουμ ασφαλείας στη Βαρσοβία ότι το Ερεβάν υπολογίζει όλους τους κινδύνους που σχετίζονται με μια πιθανή αποχώρηση από τον CSTO, ωστόσο, η Αρμενία δεν έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις να αποχωρήσει από τον οργανισμό.
Η Ρωσία ελπίζει να επαναλάβει την πλήρη εταιρική σχέση με την Αρμενία στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξη Τύπου. «Ελπίζουμε ότι για χάρη της μελλοντικής ασφάλειας μιας φίλης χώρας και ολόκληρης της περιοχής γενικότερα, η συνεργασία μας με την Αρμενία στο πλαίσιο του CSTO να αποκατασταθεί», σημείωσε. «Επιβεβαιώνουμε ότι είναι ανοιχτές οι πόρτες για την επιστροφή του Ερεβάν σε πλήρη συνεργασία στον CSTO», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν αμφισβητεί το κυριαρχικό δικαίωμα οποιασδήποτε χώρας να χαράξει την ανεξάρτητη πορεία της.
Η ατζέντα της συνόδου
Όπως αναφέρει το Κρεμλίνο, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για πιεστικά ζητήματα της περιφερειακής και διεθνούς ατζέντας, «λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή ευθύνης του οργανισμού και τις παρακείμενες περιοχές, καθώς και τα καθήκοντα διαμόρφωσης μιας νέας αρχιτεκτονικής ισότιμης αδιαίρετης ασφάλειας στην Ευρασία», ενώ θα ανακεφαλαιώσουν επίσης το έργο που έγινε από την προηγούμενη σύνοδο κορυφής στο Μινσκ τον Νοέμβριο του 2023.
Ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) θα μελετήσει την εμπειρία της Ρωσίας από τη χρήση του τελευταίου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik καθώς και τη διεθνή κατάσταση που ανάγκασε τη Ρωσία να πραγματοποιήσει αυτές τις δοκιμές, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του CSTO Ιμανγκάλι Τσμαγκαμπέτοφ σε συνέντευξή του στο TASS.
«Ο CSTO μελετά την εμπειρία χρήσης και δοκιμής όλων των σύγχρονων όπλων και τις προοπτικές ανάπτυξής τους. Αυτό είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο της δουλειάς μας. Αναλύουμε επίσης μαζί τις διεθνείς συνθήκες κάτω από τις οποίες η Ρωσία αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει τις δοκιμές αυτού του νέου πυραυλικού συστήματος και πιθανά σενάρια αυτής της κατάστασης» είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε ότι η μελέτη και από άλλες χώρες της κατάστασης και ιδιαίτερα των πιθανών συνεπειών της θα μπορούσε να συμβάλει στην επιστροφή σε ειρηνικούς τρόπους επίλυσης τυχόν συγκρούσεων ή διαφορών παγκοσμίως.
Η απροθυμία της Δύσης να οικοδομήσει διάλογο με τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) αποκαλύπτει μια επικίνδυνη έλλειψη κατανόησης του τρόπου διασφάλισης της διεθνούς ασφάλειας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του CSTO. «Υπάρχει μια επικίνδυνη έλλειψη κατανόησης του τι είναι ασφάλεια στον σημερινό κόσμο και πώς μπορεί να διασφαλιστεί πίσω από τη στάση των δυτικών πολιτικών και την απροθυμία τους να συμμετάσχουν σε διάλογο με τον CSTO», επεσήμανε.