Στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου για να συζητήσει με τον Τραμπ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσει τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Γάζα, αναφέρει το γραφείο του, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της κατάπαυσης του πυρός αναμένεται να αρχίσουν στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το γραφείο του Νετανιάχου την Κυριακή, καθώς ο Ισραηλινός ηγέτης αναχωρούσε για τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδίκησε τα εύσημα για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε στις 19 Ιανουαρίου, αναμένεται να φιλοξενήσει τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο την Τρίτη – η πρώτη συνάντηση του Τραμπ με ξένο ηγέτη μετά την ορκωμοσία του για δεύτερη θητεία.
Το ταξίδι του Νετανιάχου στις ΗΠΑ πραγματοποιείται δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της πρώτης φάσης της εκεχειρίας που προβλέπει την απελευθέρωση 33 ισραηλινών αιχμαλώτων με αντάλλαγμα σχεδόν 2.000 παλαιστίνιους κρατούμενους. Η δεύτερη φάση αναμένεται να καλύψει την απελευθέρωση των υπόλοιπων αιχμαλώτων και να περιλαμβάνει συζητήσεις για έναν πιο μόνιμο τερματισμό του πολέμου.
Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα διέκοψε 15 μήνες ισραηλινής γενοκτονίας στον θύλακα που σκότωσε περισσότερους από 47.000 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων οι μισοί και πλέον γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Μιλώντας στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ πριν από την αναχώρησή του, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Τραμπ θα συζητήσουν «τη νίκη επί της Χαμάς, την επίτευξη της απελευθέρωσης όλων των ομήρων μας και την αντιμετώπιση του ιρανικού άξονα τρομοκρατίας» στη Μέση Ανατολή.
Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «ενδεικτικό» το γεγονός ότι θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει τον Τραμπ μετά την ορκωμοσία του. «Νομίζω ότι είναι μια απόδειξη της δύναμης της ισραηλινοαμερικανικής συμμαχίας», είπε.
Είναι επίσης το πρώτο ταξίδι του Νετανιάχου στις ΗΠΑ από τότε που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον Νοέμβριο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προηγουμένως επαινέσει την απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, τη συνθήκη που ίδρυσε το δικαστήριο.
Ανώτεροι Αμερικανοί πολιτικοί προσπαθούν να επιβάλουν κυρώσεις στο διεθνές δικαστήριο για τα εντάλματα σύλληψης του Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και έχουν απειλήσει να βάλουν στη μαύρη λίστα τους κορυφαίους εισαγγελείς του και τις οικογένειές τους.
Εύθραυστη εκεχειρία
Το πόσο αφοσιωμένοι είναι ο Τραμπ και ο Νετανιάχου στην προώθηση της εκεχειρίας μένει να φανεί. Ο Νετανιάχου δέχεται τεράστιες πιέσεις από τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του να εγκαταλείψει τη συμφωνία μετά την πρώτη φάση και να ξεκινήσει εκ νέου τις επιθέσεις στη Γάζα.
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έχει δώσει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με την προοπτική μόνιμου τερματισμού του πολέμου. Ερωτηθείς στις 20 Ιανουαρίου, λίγο μετά την ορκωμοσία του, αν είναι βέβαιος ότι η εκεχειρία στη Γάζα θα κρατήσει, είπε: «Δεν είμαι σίγουρος».
«Δεν είναι ο δικός μας πόλεμος, είναι ο δικός τους πόλεμος», πρόσθεσε.
Πιο πρόσφατα, ο Τραμπ πρότεινε επίσης την εθνοτική «εκκαθάριση» της Γάζας, επιμένοντας ότι τα αραβικά κράτη Αίγυπτος και Ιορδανία θα πρέπει να αναλάβουν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους από τον θύλακα, μια προοπτική που απέρριψαν κατηγορηματικά.
Ο Σκοτ Λούκας, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο University College του Δουβλίνου, είπε στο Al Jazeera ότι η δεύτερη φάση της συμφωνίας για τη Γάζα αντιμετωπίζει πίεση από πολλές πλευρές. Είπε ότι οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν μόνο εάν παραμείνουν σε ισχύ στοιχεία της δεύτερης φάσης της εκεχειρίας στη Γάζα.
«Εδώ, μιλάτε για τέσσερις πλευρές πίεσης γύρω από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Τραμπ», είπε.
Υπάρχει πίεση από τη σκληρή δεξιά στο Ισραήλ, ειδικά από τον υπουργό Οικονομικών Μπεζάλελ Σμότριτς από το εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου και τον πρώην υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, είπε.
«Δεν θέλουν δεύτερη φάση. Θέλουν μια στρατιωτική κυβέρνηση στη Γάζα, θέλουν εκτοπισμό Παλαιστινίων και στην πραγματικότητα μιλούν ήδη για επιστροφή στον πόλεμο».
Στη συνέχεια, υπάρχει πίεση από στοιχεία στο Ισραήλ που πιστεύουν ότι προτεραιότητά τους πρέπει να είναι η επιστροφή όλων των αιχμαλώτων.
Από την άλλη πλευρά, είπε ο Λούκας, η Χαμάς θα συνεχίσει να αντιστέκεται στις προσπάθειες του Ισραήλ να εξαλείψει την οργάνωση από τη Γάζα και οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν τη στρατιωτική κατοχή.
«Τέταρτος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλει να είναι ειρηνοποιός, αλλά είναι επίσης σθεναρά υπέρ του Ισραήλ, στο βαθμό που η λύση του για την ειρήνη είναι να στείλει όλους τους κατοίκους της Γάζας στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Επομένως, δεν υπάρχει τρόπος να τετραγωνιστούν αυτές οι τέσσερις πλευρές για να φτάσουμε στη δεύτερη φάση σε αυτό το σημείο».
Κατεχόμενοι οικισμοί στη Δυτική Όχθη
Επίσης στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη του Νετανιάχου θα μπορούσαν να είναι οι παράνομοι εποικισμοί του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο Σμότριτς, ο οποίος αντιτίθεται στην κατάπαυση του πυρός και είναι φωνητικός υποστηρικτής διευθέτησης, προέτρεψε τον Νετανιάχου να θέσει το θέμα.
«Πρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία και την κυριαρχία μας στην πατρίδα στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», είπε ο Σμότριτς σε μήνυμα που απευθυνόταν στον Νετανιάχου, αναφερόμενος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η πρόωρη συνάντηση του Νετανιάχου με τον Τραμπ σηματοδοτεί μια σαφή απομάκρυνση από τους δεσμούς του με την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία, παρά το γεγονός ότι ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, είχε επικρίνει τη πολεμική συμπεριφορά του και είχε σταματήσει ορισμένες στρατιωτικές αποστολές.
Ο Τραμπ έχει αυτοανακηρυχθεί ως ο πιο φιλο-ισραηλινός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και διόρισε ανώτερους διπλωμάτες που υποστηρίζουν ανοιχτά ακροδεξιές ισραηλινές φατρίες, συμπεριλαμβανομένης της ώθησής τους να προσαρτήσουν την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.