Κόσμος

Στις κάλπες σήμερα η Μοζαμβίκη με αέρα ανανέωσης

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Τετάρτη, οι πολίτες στη Μοζαμβίκη με έναν αέρα ανανέωσης, καθώς για πρώτη φορά με την ανεξαρτησία της χώρας από την Πορτογαλία, αναμένεται να «αποστρατευτεί» η παλιά φρουρά των μαχητών υπέρ της αυτονομίας και να εκλεγεί νεότερος πρόεδρος.

Περίπου 17 εκατομμύρια από τον πληθυσμό των 32 εκατομμυρίων έχουν δικαίωμα ψήφου στην παράκτια, πλούσια σε πόρους χώρα της Νότιας Αφρικής όπου θα διεξαχθούν ταυτόχρονα βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές σε 11 επαρχίες.

Ο 65χρονος Φιλίπε Νιούσι, μέχρι σήμερα πρόεδρος της χώρας, προερχόμενος από το Απελευθερωτικό Μέτωπο της Μοζαμβίκης (Frelimo), αποχωρεί μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία, και πιθανότατα θα είναι ο τελευταίος από τους μαχητές υπέρ της ανεξαρτησίας που έγιναν Πρόεδροι, προερχόμενοι από την πρώτη γραμμή του απελευθερωτικού πολέμου που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.

Η προεδρία του Νιούσι κηλιδώθηκε από ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στη φυλακή υψηλόβαθμα στελέχη του Frelimo στην κυβέρνηση – συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην υπουργού Οικονομικών που καταδικάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο. Αρκετοί εμπλεκόμενοι πολιτικοί διαπιστώθηκε ότι δέχτηκαν δωροδοκίες για να συνάψουν μυστικές εγγυήσεις δανείων για αλιευτικές εταιρείες που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Οι ψηφοφόροι διχάζονται πλέον ανάμεσα στις υποσχέσεις για αλλαγή από τους νεότερους υποψηφίους και στη σιγουριά της «παλιάς φρουράς». Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ανανέωση, ωστόσο πολλοί από τους νέους της χώρας εμφανίζονται κουρασμένοι από το παλιό σύστημα και θέλουν περισσότερες θέσεις εργασίας και ασφάλεια, εν μέσω υψηλών επιπέδων φτώχειας και ένοπλων συγκρούσεων στην επαρχία Κάπο Ντελγκάντο, στον βορρά.

Την προεδρία διεκδικούν τέσσερις υποψήφιοι με τον 47χρονο Ντάνιελ Τσάπο από το Frelimo να εμφανίζεται ως φαβορί. Παρόλη την προσπάθειά του να αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν διαφοράς του κόμματος, πολλοί ψηφοφόροι, ειδικά οι νέοι, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το Frelimo με δυσπιστία και τα μέλη του κόμματος έγιναν αντικείμενο αποδοκιμασιών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ εκφράζονται και φόβοι για νοθεία στις κάλπες.

Υποψήφιοι είναι ακόμα ο 63χρονος Οσούφο Μομάντε του Κόμματος Εθνικής Αντίστασης (Renamo), το οποίο έως σήμερα διαθέτει μόλις 60 από τις 250 έδρες του κοινοβουλίου, ο 50χρονος Βενάντσιο Μοντλάνε με το παρατσούκλι VM7, πρώην μέλος του Renamo που διατηρεί μεγάλη απήχηση στη νεολαία και υποστηρίζεται από τον Συνασπισμό ΔημοκρατικήςΣυμμαχία (CAD) που αποτελείται από εννέα πολιτικές ομάδες και ο 64χρονος Λουτέρο Σιμάνγκο, επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Μοζαμβίκης, του Δημοκρατικού Κινήματος (MDM).

Related Articles

Back to top button