Στις 13 Ιανουαρίου ο επόμενος γύρος συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Μία εβδομάδα πριν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αναφέρει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA του Ιράν, επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Κάζεμ Γακριμπαμπάντι.
The next round of the talks between #Iran and the three European countries – UK, France and Germany – will take place on January 13 in Geneva, said Iranian deputy Foreign Minister for International Affairs Kazem Gharibabadi. pic.twitter.com/PruxtEwfv7
— Iran Nuances (@IranNuances) January 1, 2025
«Ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και τριών ευρωπαϊκών χωρών θα διεξαχθεί στη Γενεύη στις 13 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Γκαριμπαμπάντι, σήμερα Τετάρτη.
Ο προηγούμενος γύρος συνομιλιών με τις τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις για το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διεξήχθη τον Νοέμβριο. Αυτές οι συζητήσεις, ήταν οι πρώτες μετά τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήρθαν μετά την οργή της Τεχεράνης από ένα ψήφισμα που κατηγορούσε το Ιράν για κακή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Η Τεχεράνη αντέδρασε στο ψήφισμα ενημερώνοντας την εποπτική αρχή του IAEA ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού.
Στις 17 Δεκεμβρίου, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες κατηγόρησαν το Ιράν ότι αύξησε τα αποθέματά του σε ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού σε «πρωτοφανή επίπεδα» χωρίς «καμία αξιόπιστη πολιτική δικαιολογία» και επανέλαβαν την πιθανότητα επαναφοράς των κυρώσεων για να το εμποδίσουν να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον Δεκέμβριο ότι το Ιράν επιταχύνει «δραματικά» τον εμπλουτισμό του ουρανίου έως και 60%, πιο κοντά στο επίπεδο περίπου 90% που είναι η ποιότητα όπλων.
Η Τεχεράνη επιμένει στο δικαίωμά της στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς και αρνείται σταθερά κάθε φιλοδοξία ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
Το 2015, το Ιράν κατέληξε σε συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, ωστόσο το 2018 η τότε κυβέρνηση Τραμπ, αποχώρησε από τη συμφωνία του και επέβαλε εκ νέου σκληρές κυρώσεις στο Ιράν, ωθώντας την Τεχεράνη να παραβιάσει τα πυρηνικά όρια του συμφώνου, με κινήσεις όπως η αποκατάσταση αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου, η διύλισή του σε υψηλότερη σχάση καθαρότητα και η εγκατάσταση προηγμένων φυγοκεντρητών για την επιτάχυνση της παραγωγής.
Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Τεχεράνης για την προσπάθεια αναβίωσης της συμφωνίας απέτυχαν, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του τον Σεπτέμβριο, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια νέα συμφωνία.