Κόσμος

Αντι-ιρανική διείσδυση της ΜΙ6 στον ΔΟΑΕ αναφέρει το Grayzone

Ένας πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών φέρεται να διείσδυσε στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για να βοηθήσει στον συντονισμό των δυτικών κυρώσεων κατά του Ιράν, ανέφερε το The Grayzone την Τρίτη.

Το μέσο ενημέρωσης επικαλέστηκε διαρροή εγγράφων που αναφέρονται στον Νίκολας Λάνγκμαν, πράκτορα της MI6, και τον ρόλο του εντός του εποπτικού φορέα του ΟΗΕ.

Το βιογραφικό του Λάνγκμαν φέρεται να βρέθηκε σε μια σειρά διαρρευσάντων εγγράφων που περιγράφουν λεπτομερώς τις δραστηριότητες της Torchlight, μιας βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το βιογραφικό του φέρεται να αναφέρει ότι ο Λάνγκμαν «ηγήθηκε επίσης μεγάλων, διατμητικών ομάδων για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της εξάπλωσης της τεχνολογίας πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων», μεταξύ άλλων μέσω «υποστήριξης προς τον [ΔΟΑΕ] και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων».

Λέγεται ότι ο Λάνγκμαν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν «[οικοδομώντας] εξαιρετικά αποτελεσματικές και αμοιβαία υποστηρικτικές σχέσεις σε ολόκληρη την κυβέρνηση και με ανώτερους συναδέλφους από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση και την Άπω Ανατολή για στρατηγική» μεταξύ 2010 και 2012. Επίσης, διεκδικεί τα εύσημα για την «μεγάλη διπλωματική επιτυχία της συμφωνίας για τα πυρηνικά και τις κυρώσεις του Ιράν».

Η θητεία του Λάνγκμαν στο Κέντρο Καταπολέμησης της Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου συνέπεσε με την αύξηση των δυτικών κυρώσεων και των μυστικών επιχειρήσεων εναντίον Ιρανών επιστημόνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ισραηλινές δολοφονίες και οι δολιοφθορές εντάθηκαν, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις.

Αξιωματούχοι στην Τεχεράνη ισχυρίζονται ότι ο ΔΟΑΕ παρείχε στο Ισραήλ τις ταυτότητες πυρηνικών επιστημόνων και πληροφορίες σχετικά με βασικές εγκαταστάσεις, οι οποίες βομβαρδίστηκαν τον περασμένο μήνα από ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις. Οι ισχυρισμοί αυτοί ήρθαν μάλιστα πριν την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, όταν το Ιράν ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε μια επιχείρηση απόσπασης σχετικών πληροφοριών.

Στις 12 Ιουνίου, ο ΔΟΑΕ κατηγόρησε το Ιράν ότι παραβίασε τη Συνθήκη Μη Διάδοσης. Παρά το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι η Τεχεράνη επιδίωκε την κατασκευή πυρηνικών όπλων, την επόμενη μέρα το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις με στόχο Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες και εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου. Το Ιράν αρνήθηκε τις κατηγορίες και ανταπέδωσε.

Οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση στις 22 Ιουνίου. Ο 12ήμερος πόλεμος έληξε την περασμένη εβδομάδα με κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, η οποία μέχρι στιγμής έχει τηρηθεί.

Η Τεχεράνη έκτοτε ανέστειλε τη συνεργασία με τον ΔΟΑΕ, απαγόρευσε στον Γενικό Διευθυντή του, Ραφαέλ Γκρόσι, την είσοδο στη χώρα και ψήφισε τον τερματισμό της τακτικής παρακολούθησης των πυρηνικών εγκαταστάσεών της. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκάι, κατηγόρησε τον Γκρόσι ότι εξέδωσε μια «προκατειλημμένη έκθεση» που χρησιμοποιήθηκε από το Ισραήλ για να δικαιολογήσει την «παράνομη» επίθεσή του.

Η Ρωσία καταδίκασε επίσης τον ρόλο του οργανισμού. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι τα δεδομένα του ΔΟΑΕ χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό των επιθέσεων, αποκαλώντας το «κολοσσιαίο πλήγμα» στην αξιοπιστία του εποπτικού φορέα. «Οι Ευρωπαίοι έχουν πάρει μια καθαρά νεοαποικιακή θέση… Προετοίμαζαν ενεργά τον Γκρόσι, ώστε να βάλει την πιο διφορούμενη αρνητική διατύπωση στην έκθεσή του», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button