Κόσμος

Καμία υπηρεσία από τις πρεσβείες της Ουκρανίας σε Ουκρανούς που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία

Καμία υπηρεσία από τις πρεσβείες της Ουκρανίας σε Ουκρανούς που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία

Η Ουκρανία ανέστειλε τις προξενικές υπηρεσίες για τους άνδρες της σε στρατεύσιμη ηλικία που ζουν στο εξωτερικό με εξαίρεση αυτούς που χρειάζεται να επιστρέψουν στην Ουκρανία, σε ένα μέτρο που δείχνει να αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατολόγησης για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη στρατιωτών έναντι του μεγαλύτερου και καλύτερα εξοπλισμένου στρατού της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα ανέφερε σε δήλωσή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι έδωσε εντολή να ληφθούν μέτρα για να αποκατασταθεί αυτό που περιέγραψε ως “δίκαιη μεταχείριση” των ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε αυτούς που έφυγαν από την Ουκρανία πριν ή κατά τη διάρκεια του πολέμου.

“Όπως δείχνουν τα πράγματα τώρα: ένας άνδρας σε στρατεύσιμη ηλικία πήγε στο εξωτερικό, έδειξε στο κράτος του ότι δεν τον νοιάζει η επιβίωσή του, και μετά έρχεται και θέλει να λάβει υπηρεσίες από αυτό το κράτος”, σημείωσε.

“Δεν λειτουργεί έτσι. Η χώρα μας είναι σε πόλεμο”, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα διευκρινίσει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία ώστε να εξασφαλίσουν προξενικές υπηρεσίες σύντομα, διευκρίνισε.

“Η παραμονή στο εξωτερικό δεν απαλλάσσει έναν πολίτη από τα καθήκοντά του ή της στην πατρίδα”, τόνισε επίσης ο Κουλέμπα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η κρατική υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων ανέφερε: “Δυστυχώς εξαιτίας τεχνικών λόγων, αναστέλλεται η έκδοση παραστατικών στα υποκαταστήματα στο εξωτερικό της ΚΕ (Κρατική Επιχείρηση) Εγγράφων”.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Eurostat, περίπου 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί είχαν καταχωρισθεί σε χώρες της ΕΕ ως τον Ιανουάριο του 2024, από τους οποίους περίπου το 20% είναι ενήλικες άνδρες, δηλαδή γύρω στους 860.000.

To άρθρο Καμία υπηρεσία από τις πρεσβείες της Ουκρανίας σε Ουκρανούς που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button