Κόσμος

Στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία επιδιώκει το Ιράκ

Την ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία επιδιώκει η Βαγδάτη, δεδομένης της εμπειρίας της Μόσχας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αναφέρει σε συνέντευξή του στην ρωσική εφημερίδα Izbestia πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά Αλ Σουντάνι, καθώς ο διεθνής συνασπισμός με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισε να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του αποστολή στη χώρα και τα στρατεύματά του θα αποχωρήσουν το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2025

«Το Ιράκ επιθυμεί να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για ζητήματα ασφαλείας εν μέσω της συνεχιζόμενης τρομοκρατικής απειλής σε περιοχές της γειτονικής Συρίας», τόνισε ο Ιρακινός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και έχει προηγμένες στρατιωτικές και μυστικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να ωφελήσουν το Ιράκ».

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν να αγωνίζονται για επιρροή στο Ιράκ, η χώρα επιθυμεί να ισορροπήσει την εξωτερική της πολιτική, προσεγγίζοντας νέους διεθνείς συμμάχους, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η Βαγδάτη είναι πλήρως έτοιμη να συνεργαστεί με τη Μόσχα.

«Ιστορικά, το στρατιωτικό δόγμα του Ιράκ ήταν ευθυγραμμισμένο με το Ανατολικό Μπλοκ από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, γεγονός που δείχνει την προθυμία να δεχτεί προτάσεις από τη Ρωσία. Οι σχέσεις με τη Μόσχα ήταν πάντα πολύ καλές Η Ρωσία μπορεί να παρέχει στις ιρακινές στρατιωτικές μονάδες όπλα που λείπουν από το Ιράκ», δήλωσε.

Ο διεθνής συνασπισμός με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισε να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του αποστολή στο Ιράκ και η αποχώρηση των στρατευμάτων του θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός των επόμενων 12 μηνών, έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί περιθώρια ελιγμών δηλώνοντας ότι η αποχώρηση δεν θα είναι απόλυτη, αλλά απόστρατος αξιωματικός των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε, μιλώντας στην Izvestia, πως «υπάρχει μια ευκαιρία να αναπτυχθούν οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράκ με την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων», αναφερόμενος συγκεκριμένη σε μια πιθανή συμφωνία για την πώληση του συστήματος αεράμυνας S-400 στο Ιράκ. «Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων και να παράσχει στο Ιράκ με μεγαλύτερη μόχλευση μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων», τόνισε.

Related Articles

Back to top button