Κόσμος

Στρατιωτικοί εξοπλισμοί και σύσφιξη σχέσεων στο μενού της επίσκεψης Σολτς στην Ινδία

Στο Νέο Δελχί έφτασε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησής του, προκειμένου να συμμετέχει στον 7ο γύρο των Διακυβερνητικών Διαβουλεύσεων (Intergovernmental Consultations-IGC) μεταξύ Ινδίας και Γερμανίας.

Σήμερα, το πρωί, ο Γερμανός καγκελάριος έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. «Αυτός ο κόσμος έχει ανάγκη από φίλους και συμμάχους -όπως η Ινδία και η Γερμανία», έγραψε ο Όλαφ Σολτς στον λογαριασμό του στο X.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Σολτς στην Ινδία, από τότε που έγινε Καγκελάριος το 2021, και κατά τη διάρκειά της ο Γερμανός καγκελάριος που σήμερα εγκαινίασε μαζί με τον Μόντι το 18ο Συνέδριο Γερμανικών Επιχειρήσεων Ασίας-Ειρηνικού (APK), δηλώνοντας: «Το συνολικό μας μήνυμα είναι σαφές: Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία».

Μετά τις συνομιλίες, ο Όλαφ Σολτς πρόκειται να ταξιδέψει στη δυτική ινδική πολιτεία Γκόα, όπου η γερμανική ναυτική φρεγάτα Baden-Württemberg και το πλοίο υποστήριξης μάχης Frankfurt am Main θα πραγματοποιήσουν μια προκαθορισμένη επίσκεψη στο λιμάνι, ανακοίνωσε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Η επίσκεψη μιας γερμανικής φρεγάτας στην Ινδία καθώς και στην Ιαπωνία, την Κορέα και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για τις ανοιχτές θάλασσες και την τήρηση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι οι επαφές του στην Ινδία θα συμβάλουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι έχει και άμεσο όφελος για το Βερολίνο, καθώς η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems διεκδικεί μια συμφωνία-μαμούθ για έξι υποβρύχια που επιθυμεί να προμηθευτεί το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, συμβόλαιο που σφόδρα επιθυμεί και η ισπανική εταιρεία Navantia.

Related Articles

Back to top button