Τοπικά

Συμμετοχή του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2025

Στις 2 Απριλίου 2025, το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων έλαβε μέρος στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος- Αχαρνές 2025 και στις παράλληλες δράσεις του, στην έκθεση κόμικς του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με τίτλο «Τρωάδες, Πάλη στα ερείπια», με επιμέλεια της Καλλιόπης Λιαδή. Η έκθεση αποτελεί μια σύγχρονη εικαστική αφήγηση της τραγωδίας «Τρωάδες» δίνοντας έμφαση στις έννοιες της προσφυγιάς και της βίας μέσα από τη γλώσσα των κόμικς. Με αφορμή την έκθεση, οι μαθητές προβληματίστηκαν πάνω στις έννοιες της προσφυγιάς και της βίας στο χθες και το σήμερα, συνομίλησαν με καλλιτέχνες comics και αποτύπωσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους στο χαρτί. Επιπλέον, πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά, χρησιμοποιώντας τη χειρονομιακή ζωγραφική και το κολάζ, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Παράλληλα, στο Φεστιβάλ συμμετείχαν με στένσιλ-γκράφιτι από τις Τρωάδες και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γεώργιο Ματθιόπουλο. Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ για την πληρέστερη κατανόηση από τους μαθητές των νοημάτων που φέρει η τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες», συμμετείχε η κα Μαργαρίτα Κλαδιά, γ.γ της Ι.Λ.Ε.Α. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης οι εθελοντές του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ.

Η συμμετοχή του σχολείου μας εντάχθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Αρχαία Θέατρα και Μουσεία της Ελλάδας”, προσφέροντας στους μαθητές μια μοναδική ευκαιρία βιωματικής επαφής με το αρχαίο δράμα και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Η ομάδα των μαθητών, αποτελούμενη από 14 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, παρουσίασε ένα χορόδραμα βασισμένο στην τραγωδία Βάκχες του Ευριπίδη. Την επιμέλεια και την διασκευή των κειμένων ανέλαβε η κ. Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Φιλολογίας) και την σκηνοθεσία και χορογραφία υλοποίησε η κ. Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Μαθηματικός). Οι Βάκχες, συγκεκριμένα, πραγματεύονται την ένταση μεταξύ λογικής και πάθους, τάξης και αταξίας, θέτοντας ερωτήματα που παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα. Στο επίκεντρο της παράστασης βρέθηκε ο Χορός των γυναικών-μαθητριών, που απέδωσε με εκφραστικότητα και κινησιολογία την ένταση, τη μυσταγωγία και τη θεϊκή παρουσία που διατρέχει το έργο. Η χρήση τυμπάνου προσέδωσε ρυθμικότητα και δραματικότητα στην παράσταση, ενισχύοντας την ατμόσφαιρα της διονυσιακής λατρείας που αποτελεί κεντρικό θέμα του έργου. Ο ρόλος του θεού Διόνυσου ενσαρκώθηκε από μαθητή της Γ’ Τάξης, σηματοδοτώντας τη διαρκή αντίθεση μεταξύ του απολλώνιου και του διονυσιακού στοιχείου στο αρχαίο δράμα.

Παράλληλα με το χορόδραμα, το σχολείο μας παρουσίασε μια εκτενή εισήγηση μέσω PowerPoint με θέμα το αρχαίο δράμα και την τραγωδία, καθώς και την εξέλιξη των αρχαίων θεάτρων. Η συγκεκριμένη παρουσίαση ανέδειξε την ιστορία και τη σημασία του αρχαίου θεάτρου, τις τεχνικές καινοτομίες της εποχής, τη λειτουργία του Χορού και τις βασικές αρχές της τραγικής τέχνης, δίνοντας στο κοινό πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη θεατρική παράδοση της κλασικής αρχαιότητας. Επίσης ομάδα μαθητών υπό την καθοδήγηση της κ. Αναγνωστοπούλου Αθανασίας δημιούργησε αφίσα σχετικά με το αρχαίο δράμα την οποία παρουσίασε στο χώρο του δημαρχείου Αχαρνών, όπου και έλαβε χώρα το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ είχε πολλαπλά παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά οφέλη για τους μαθητές. Συγκεκριμένα, οι μαθητές γνώρισαν σε βάθος το αρχαίο δράμα, όχι μόνο ως λογοτεχνικό είδος αλλά και ως θεατρική πράξη.Ανέπτυξαν τη δημιουργικότητα και την εκφραστικότητά τους μέσα από τη δραματική απόδοση του κειμένου. Επιπλέον εμβάθυναν στη σημασία του Χορού στην αρχαία τραγωδία, αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο του στη σύνθεση της δραματικής πλοκής καθώς επίσης εξοικειώθηκαν με την παρουσίαση και την έρευνα, μέσω της ετοιμασίας της παρουσίασης PowerPoint, βελτιώνοντας τις δεξιότητες ομαδικής εργασίας και δημόσιας ομιλίας. Τέλος απέκτησαν βιωματική επαφή με τη θεατρική πράξη, κατανοώντας την έννοια της συλλογικότητας και της συνεργασίας στη δημιουργία μιας παράστασης.

Η εμπειρία της συμμετοχής στο Φεστιβάλ υπήρξε ιδιαίτερα συγκινητική και ενθουσιώδης για τους μαθητές, οι οποίοι αισθάνθηκαν υπερηφάνεια και ικανοποίηση για το τελικό αποτέλεσμα. Η ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους ενώπιον ενός ευρύτερου κοινού, καθώς και να παρακολουθήσουν τις συμμετοχές άλλων σχολείων, τους γέμισε έμπνευση και αυτοπεποίθηση. Πολλοί μαθητές εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν ξανά σε παρόμοιες δράσεις, τονίζοντας πόσο απολαυστική και διδακτική ήταν η όλη διαδικασία. Το Φεστιβάλ αυτό απέδειξε ότι το αρχαίο δράμα δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο μελέτης, αλλά ένας ζωντανός θεσμός που εξακολουθεί να εμπνέει και να συγκινεί τις νέες γενιές. Η συμμετοχή μας σε αυτή τη διοργάνωση ανέδειξε τη σημασία της πολιτιστικής εκπαίδευσης και ενίσχυσε την πεποίθηση ότι η θεατρική παιδεία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, διαμορφώνοντας συνειδητοποιημένους και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Για τη συμμετοχή του σχολείου μας στο « 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος- Αχαρνές» θα θέλαμε να εκφράσουμε ολόθερμες ευχαριστίες στη διευθύντρια του σχολείου κ. Ηλιάδη Αμαλία (Φιλόλογο- Ιστορικό) για την αμέριστη στήριξη της, τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Αγία Βαρβάρα» για την οικονομική στήριξη της μετακίνησης και την κάλυψη μέρους των εξόδων για την δημιουργία κοστουμιών για το χορόδραμα. Θα θέλαμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας τις καθηγήτριες μας κ. Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Φιλολογίας) συντονίστρια του προγράμματος, την κ. Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Μαθηματικός) και την κ. Καμπλιώνη Αρετή (Φιλόλογος) για την καθοδήγηση τους και την ευκαιρία που μας προσφέρανε να βιώσουμε την εμπειρία ενός τέτοιου μαθητικού Φεστιβάλ, πανελλήνιας εμβέλειας. Τέλος πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας που έλαβαν μέρος στο χορόδραμα και οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα δούλεψαν σκληρά, κλέβοντας χρόνο από τον ελεύθερο τους χρόνο, για να παρουσιάσουν ως επαγγελματίες χορευτές και ηθοποιοί ένα τόσο άρτιο αποτέλεσμα, το οποίο καταχειροκροτήθηκε από τους εκατοντάδες θεατές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αχαρνών.

Ονόματα Συμμετεχόντων Μαθητών
Μαυρομμάτης Φίλιππος (Θεός Διόνυσος)
Τσιμοράγκας Νικόλαος (Τυμπανιστής)
Καλαμπάκα Ευαγγελία (Αγαύη)
Γιαννούλα Στελλίνα (Κορυφαία του Χορού)
Γαρδίκα Δώρα (Χορός)
Καραλή- Παπαθανασίου Χρύσα (Χορός)
Λαζαρίδου Άννα (Χορός)
Μαργαρίτη Εβίτα (Χορός)
Μαργαρίτη Μαρία ( Χορός)
Μπάλτου Μαρία (Χορός)
Μπαμπούρη Αλεξάνδρα (Χορός)
Σιμήτα Ραφαηλία (Χορός)
Στύλου Νάσια (Χορός)
Τσιάκαλου Θεοφανία (Χορός)

Συμμετοχή του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2025
Συμμετοχή του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2025
Συμμετοχή του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2025
Συμμετοχή του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2025
Συμμετοχή του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2025
Συμμετοχή του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2025
Συμμετοχή του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2025
Συμμετοχή του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2025

The post Συμμετοχή του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2025 appeared first on TrikalaNews.

Related Articles

Back to top button