Κόσμος

Συνάντηση Φιντάν με τον Ιρανό ΥΠΕΞ στην Κωνσταντινούπολη

Η Τεχεράνη είναι υπέρ της ειρήνης, αλλά είναι επίσης προετοιμασμένο για οποιοδήποτε σενάριο, δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράγκτσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη.

«Η εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή είναι μια σοβαρή απειλή. Είμαστε υπέρ της ειρήνης, αλλά είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο», ανέφερε ο Ιρανός διπλωμάτης, τονίζοντας ότι η χθεσινή συνάντηση της Πλατφόρμας Περιφερειακής Συνεργασίας του Νοτίου Καυκάσου, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από την Τουρκία, τη Ρωσία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία «ήταν εποικοδομητική και έδωσε έμφαση στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Οι υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης ενέχει σοβαρό κίνδυνο περιφερειακού πολέμου με παγκόσμιες συνέπειες.

«Το Ισραήλ, εξακολουθεί να διαπράττει γενοκτονία στην Γάζα, συνεχίζει να ποτίζει με αίμα και τον Λίβανο. Ο Νετανιάχου ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα στην περιοχή. Προσπαθεί να τραβήξει το Ιράν σε αυτόν τον πόλεμο. Απειλεί να πλήξει τις πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η επιθετική στάση του Ισραήλ αναγκάζει το Ιράν να κάνει βήματα αυτοάμυνας» δήλωσε από την πλευρά του ο Χακάν Φιντάν.

«Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί ο πόλεμος σε ολόκληρη την περιοχή δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται… Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο και να εγκαταλείψει κάθε μορφή επιθετικής συμπεριφοράς», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η Τουρκία αντιτίθεται στον πόλεμο στην περιοχή και υποστηρίζει μια «ορθολογική και ήρεμη» προσέγγιση της κατάστασης.

Ο Χακάν Φιντάν κάλεσε επίσης τους «εξωτερικούς παράγοντες» να αποφύγουν τα μη αναστρέψιμα βήματα, ενώ αναφέρθηκε και στη χθεσινή το συνάντηση με αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι συζητήθηκαν στρατηγικές για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τρόποι για την προώθηση της διεθνούς κινητοποίησης την για υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο Χακάν Φιντάν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Χαμάς, Μοχάμεντ Ισμαήλ Νταρουίς και μέλη του Πολιτικού Γραφείου, ήταν η τελευταία κατάσταση στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο Χακάν Φιντάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα κατά της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.

Related Articles

Back to top button